Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Нас труять», - львів’яни більше не мовчатимуть, бо задихаються

До редакції Гал-інфо звернулись львів’яни, які мешкають біля спортивного комплексу СКА. За їх словами котельня, яка підігріває воду для плавального басейну викидає у повітря надмірну кількість забруднюючих речовин. Як наслідок, повітря важке, нема чим дихати, стан екології міста погіршується.

Згідно з даними Головного управління статистики у Львівській області, торік обсяги забруднюючих речовин, які надійшли в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення підприємств, установ та організацій, збільшились порівняно з 2016 роком на 5,8% та становили 109,1 тис.тон. У розрахунку на 1 км кв. площі припадало майже 5 тис. кг викидів забруднюючих речовин, на 1 особу – 43,1 кг. Тож бачимо, що екологічний стан міста бажає кращого.

Журналісти Гал-інфо поспілкувались з одним із мешканців прилеглих будинків до комплексу СКА Ігорем. Чоловік розповів, що вже не перший рік поспіль його сім’я змушена дихати димом, який стовпом підіймається у небо. За його словами, ситуація особливо загострюється взимку, адже котельня починає працювати на повну.

«У мене маленька дитина, тому для нас особливо важливо постійно провітрювати квартиру. А через забруднюючі речовини, які йдуть зі СКА, вікно відкрити не можливо», - розповів Ігор і продовжив.

Непочуті колективні скарги

«Усі мешканці з мого будинку та сусідніх обурені цією ситуацією. Тож коли збиралась ініціативна група для того, щоб зібрати підписи для звернення до відповідної структури, проблем з підтримкою не було.

Люди ще більше почали рухатись та ініціативність збільшилась через те, що поруч було збудовано декілька нових будинків, куди засилилось багато молодих, смілих, небайдужих сімей, які також переймаються за своє здоров’я.

У колективному звернені ми просили перевірити діяльність СКА, зокрема роботу котельні, яка обігріває басейн. Але як виявилось, зробити контрольні заміри не можливо. І тут декілька причин: або через бюрократичну тяганину, або через відсутність відповідних технологій.

Оскільки вони працюють з самого ранку, то температурну водопідготовку проводять дуже рано. До прикладу, у зимовий час о п’ятій ранку вже кочегарять на повну. Можливості їх перевірити так рано немає, тому що структури не працюють у ці години».

Дозвіл є, але ж він не довічний

«Ми знаємо, що в котельні палять торф’яні брикети і дозвіл на викиди в них є. Але він не довічний. Дія документа закінчується в наступному році і вони стикнуться з тим, що його потрібно буде поновлювати. Тому ми також просили у своїх зверненнях унеможливити повторну видачу дозволу без залучення громадськості та обговорень.

До того ж, наскільки нам відомо, для отримання дозволу в майбутньому їм потрібно буде отримати довідко про те, що ніхто не скаржиться на діяльність котельні. Тобто, вони спершу згідно з усіма процедурами мали би подати повідомлення в газету про те, що вони будуть продовжувати дозвіл і чи часом хтось не заперечує».

Скаржимось та не полишаємо надій

«Загалом скарг було дуже багато, бо ми щоразу не полишали надій. Та, на жаль, складається таке враження, що місто впливу на керівництво СКА немає взагалі. Допускаємо, що право перевіряти цю установу має тільки Державна екологічна інспекція. Проте на скільки нам відомо дозвіл на викиди забруднюючих речовин у повітря давав саме департамент екології та природних ресурсів.

Скарг і письмових звернень на гарячу лінію міста є величезна кількість. Навіть гаряча лінія області має звернення від нас, але вони його просто скеровують на управління національної поліції. А ті своєю чергою відповідають, що не можуть відкрити кримінальне провадження, бо відсутній склад злочину.

Звертались ми й до адміністративно-технічного управління. Вони отримали від мешканців  не одну сотню звернень. Працівники цього підрозділу деколи дзвонять дізнатись чи змінилась ситуація. Враховуючи той факт, складається враження, що вони хочуть допомогти, проте нічого не можуть зробити, тому що це не їхня компетенція».

Діалогу з керівництвом СКА нема

«Звісно ж, що ми пробували налагодити діалог з керівниками комплексу СКА, проте все безрезультатно. На їхню думку, жодної проблеми нема, все нормально. До того ж, вони заперечують будь-які порушення природоохоронного законодавства і кажуть, що діють в межах закону».

Рішення є - європейське

«Ми не проти діяльності цього басейну. Але ми проти діяльності цієї котельні в тому вигляді, в якому вона є. На мою суб’єктивну думку, як не спеціаліста, то фактично можна зробити наступне. По-перше, це поміняти паливо. Звісно ж, його використовують, бо вонозначно дешевше. Але сучасному розвитненому світі є практика, коли використання цього різновиду палива забороняють у межах житлових комплексів.

Альтернатива є і це газ. Він є найбільш безпечним для таких потреб. До прикладу, у польському Кракові існує проблема з тим, що в долині нависає густа кіптява. Це один з наслідків, до яких може призвести надмірна використання для опалення твердих палив. Тільки, коли місто дійсно відчуло на собі екологічну проблему, тоді влада не пошкодувала грошей на благополуччя городян та туристів. Так газ дорожчий, проте мова не про гроші, а про життя. До того, вони впровадили різноманітні програми вентиляції міста.

По-друге, варто перенести котельню. Для цього першочергово потрібно заборонити їм діяльність у такому вигляді, як сьогодні. Як мінімум, не продовжити або передчасно забрати дозвіл на викиди.

Надалі, якщо керівництво СКА зміне паливо або перенеси котельню в місце, де та не шкодитиме мешканцям, то нехай продовжує функціонувати».

Акції протесту не за горами

«Думаю, що в разі бездіяльності місцевої влади та відповідних структур, громадськість почне виходити на акції протесту, аби звернути на себе увагу».

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ