Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Наталія Блажко: Тренування в режимі онлайн ускладнило роботу тренерам

В інтерв’ю Гал-інфо Наталія Блажко, керівник Львівської обласної федерації черлідингу, розповіла про тренувальний процес в умовах карантину та майбутні змагання.

Наталю, чи можливе проведення командних змагань в онлайн-режимі? Адже послаблення карантину, навіть з дозволом на заходи до 50 людей, не дозволить провести захід з черлідингу.

Річ у тім, що існує проблема в оцінюванні. Адже суддівський протокол у нас чітко регламентований і доведеться його видозмінювати та адаптовувати. Складно буде слідкувати за однорідністю рухів чи емоційною складовою. Тому реалізувати таке буде досить проблематично.

Які заходи з черлідингу можливі сьогодні?

Одна компанія зараз проводить змагання, з сольними виступами. Вони надають учасникам музичний трек, для всіх однаковий, під який вони повинні записати коротке тридцятисекундне відео та надіслати організаторам. Після того як всі роботи надійдуть організаторам, судді виберуть переможця. Команда переможниці отримає фонограму для своїх виступів, а також подарунки від спеціалізованого магазину для черлідерів.

Також це змагання має і обов’язковий внесок від учасників. Він іде на благодійність, адже буде перерахований у UNISEF для боротьби з коронавірусом.

Які першочергові плани у Вас, як у керівника обласної федерації, після зняття або ж пом’якшення карантину?

Весь Львів у нас тренується онлайн і вже достатньо давно. Тому всі вже на низькому старті і чекають, аби знову мати змогу займатися в залах. Адже спочатку такий формат був всім цікавим, але зараз все геть інакше. Вони шукають більше способів аби «халявити», ніж можливостей для роботи.

Наскільки важко працювати за таких умов з дітьми на тренуваннях?

Коли вона по той бік екрану, то ми не можемо приділити їй такої уваги, підійти та показати що не так, або попросити все належно виконувати. І діти за місяць це зрозуміли. Зрозуміли, що тренер не підійде і нічого їм не буде за роботу в півсили. Звичайно, ми нікого не б’ємо, але коли тренер підходить та стоїть над тобою, то вже задумуєшся «що ж зараз буде». Зараз же вони з кожним днем мають все менше бажання працювати.

Як діти найчастіше хитрують, аби не допрацьовувати?

Тут варіантів може бути багато. Це і камера, яка випадково піднялася чи опустилася впродовж тренування так, що дитину не видно. І заяви про те, що вони не можуть займатися, бо їм заважають вдома родичі чи домашні тваринки. Тренерам доводиться по декілька разів пояснювати майже все, що робить роботу важчою.

Після зняття обмежень повернетеся до звичного режиму тренувань?

Повернення до тренувань у залах має спростити роботу тренерів та збільшити бажання у дітей, але розуміємо, що є варіант, за якого повними групами тренуватися не зможемо. У такому випадку доведеться проводити заняття у менших групках по 10-15 осіб.

Коли очікуєте на перші змагання?

Розуміємо, що влітку ще нічого не буде. Тому орієнтуємося на осінь, за умови що зростання кількості хворих припиниться. Ну і розуміємо, що це буде змагання без глядачів на трибунах, а лише по ту сторону екрана. У квітні мав відбутися чемпіонат України серед школярів та студентів: ми спілкувалися з президентом Федерації і дійшли консенсусу. Проводити його у Львові все ж таки потрібно, але без глядачів.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ