Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Неїстівний урожай

Чиновники вихваляються рекордними цифра­ми збору зерна, забуваючи сказати, що воно неїстівне
Від часу отримання незалежності в нас ще не було такого врожаю зернових, а по-друге, ми не мали такої врожайності», - не може натішитися прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Цьогоріч чиновники планують зібрати близько 45 млн. т зерна. Аграрії намагаються їх не розчарувати. Навіть прогноз скептично налаштованого міністерства сільського гос­подарства США (USDA) не особливо псує очікування українських бюрократів -42,67 млн. т.
Не біда, що ще місяць тому сама прем'єр Тимошенко чекала від селян більшого - 58,6 млн. т. Втрутилися погода, відсутність палива й безтолковість аграріїв. Проте навіть 43-45 млн. т - уже предмет для гордості, адже торік було лише 29,з млн. т.
Великий урожай це не тільки заробітки селян і зерноторговців, урядові він обіцяє стабільність цін на хліб, а це допомога в спільній справі боротьби з інфляцією. Щоправда, вихваляючись родючістю вітчизняних полів, чиновники забувають додати, що нинішній рекордний урожай навряд чи можна використовувати де-небудь, окрім як на корм худобі. «Дві третини зерна - фуражне», - сумно конста­тує президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
«Юліє Володимирівно, ви не знаєте, скільки в Україні продовольчого зерна», - заявив у вівторок на зустрічі прем'єра з аграріями гендиректор сільгосп­підприємства «Нібулон» Олексій Вадатурський. Купуючи зерно для експорту в інших аграріїв, він зіштовхується з тим, що рекордний урожай такими ж рекордними темпами починає гнити на полях і знищується шкідниками. Більшість продавців зерна впевнені, що з 45 млн. т продовольчим буде максимум 8 млн., тому на експорт піде небагато, зважаючи на те, що внутрішній ринок споживає 5 млн. т зерна.
Фуражне ж важко продати на експорт. Непотрібним воно виявляється й в Україні. «Зібрав 8 тис. т пшениці. Де її зберігати - ніде. Куди зерно подіти? Людям роздати, як колись робили?
Їм воно не потрібне - відмовляються», - бідкається Василь Петронюк, голова аграрної компанії «Старт» із Хмельницької області.
Продати свій урожай на внутрішньому ринку аграріям не вдається. «Сьогод­ні ціна на пшеницю - 700-8оо грн./т», - обурюються вони, киваючи вбік трейдерів, які нібито занижують ціни. Ще торік за нього можна було виручити майже вдвічі більше. «Досить годувати світ фуражною пшеницею!» - закидає на адресу хліборобів Вадатурський, додаючи, що якісна пшениця завжди дорого коштує. «Я дуже швидко продав усю свою пшеницю по 1275 грн./т. Урожайність була 52 ц/га», - підтверджує фермер із Західної України Василь Мелеш.
 
Ірина Порецька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ