Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Нова-стара команда львівської Ратуші

Напередодні Нового року чимало чиновників Львівської міської ради перебувають на межі нервового зриву. Усе через те, що з 1 січня 2007 року набуває чинності нова структура виконавчих органів міськради, згідно з якою штат чиновників Ратуші скоротиться майже на 60 осіб. Питання про затвердження нової структури мерії постало на порядку денному ще вісім місяців тому, фактично з перемогою Андрія Садового на виборах мера. Власне відтоді все дражливішим для чиновників та громадськості ставало питання: хто із „старої” когорти чиновників, котрі пережили на площі Ринок часи як куйбідізму, так і бунякізму, залишиться працювати в міськраді після січня 2007 року, а хто прийде їм на зміну і чиє місце він посяде. Ще більше підігрівало ситуацію з чиновницькими рокіровками те, що із семи заступників міського голови до початку 2007 року повинні були дожити лише троє. Інших чекало або пониження у посадах, або звільнення у запас практично без жодних шансів на новий призив.
В українському варіанті демократії кандидатури своїх заступників пропонує міський голова, а от чи підтримати, чи відхилити подання мера, вирішують депутати міськради. Аби наперед не провокувати інтриг та конфліктів між собою і претендентами на своїх заступників та фракціями міської ради, окремі з яких мають своїх ставлеників на ці посади, а кожна із них має власні інтереси, що нерідко не збігаються з інтересами інших фракцій, Андрій Садовий наразі не хоче називати прізвища „обраних”. Дипломатично каже, що усі без винятку заступники мера працювали добре, і поки що він не визначився з тим, кого з них хотів би бачити у своїй команді з першого січня. „У принципі, з кожним днем в мене є все ясніше і ясніше бачення щодо людей, які зі мною працюють. В цілому я задоволений роботою своїх заступників, однак останні тижні цього року є дуже складними — це і питання бюджету, це і багато дуже важливих питань щодо життєдіяльності міста, тому я зможу за цей час ще краще побачити роботу своїх заступників”, — наголосив „Гал-info міський голова.
Втім, у той час, коли мер запевняє, що долю його заступників вирішать саме останні тижні 2006 року, то серед депутатів міськради вже сформувалися певні настрої щодо конкретних кандидатур, а в кулуарах Ратуші давно знають, хто і яку посаду отримає у новій структурі міської ради. „Гал-info опитало керівників депутатських фракцій Львівської міської ради про їхні прогнози щодо кадрових змін, які відбудуться в мерії з першого січня 2007 року.
З наступного року крісло заступника міського голови Львова однозначно покине Василь Жовква, який наразі займається питаннями житлово-комунального господарства міста. Так, як повідомив голова фракції УНП у міськраді Юрій Кужелюк, пан Жовква вже нібито навіть написав заяву на звільнення за власним бажанням. Зрештою, такий розвиток подій є зовсім не дивним, адже коли рада затверджувала кандидатури заступників міського голови, саме Василь Жовква викликав найбільші дискусії серед депутатського корпусу. Народні обранці довго радилися в кулуарах щодо його особи, натякаючи, що пан Жовква, який до цього працював головою Залізничної райадміністрації, вже достатньо поважного віку, щоб претендувати на посаду заступника міського голови. Ніхто й не приховував того, що кандидатура Василя Жовкви тоді „пройшла” тільки тому, що заступників мера все одно обирали на кілька місяців. Крім цього, з першого січня 2007 року посади заступника міського голови з питань ЖКГ вже не буде, натомість утворять департамент житлового господарства та інфраструктури, який підпорядковуватиметься заступникові міського голови з питань містобудування та інфраструктури. Однак, як кажуть в кулуарах міськради, Жовква і на це місце не претендуватиме.
Що ж стосується заступників мера, які з нового року не покинуть своїх кабінетів, то майже всі голови депутатських фракцій Львівської міськради сходяться на тому, що це будуть перший заступник міського голови Микола Одуха та заступник мера з гуманітарних питань Василь Косів. Щоправда, якщо пан Косів залишиться на своєму звичному місці, то повноваження Миколи Одухи дещо зміняться. Першим заступником міського голови він однозначно не буде, адже з січня 2007 року перший заступник мера куруватиме економічні питання. Пан Одуха же, який до роботи в міськраді керував проектним інститутом „Львівдіпрокомунбуд”, цілком логічно, стане заступником міського голови з питань містобудування та інфраструктури. 
Хто стане першим заступником міського голови зі зміною структури Ратуші, наразі залишається найдискусійнішим питанням. Так, як переконані голова фракції УНП Юрій Кужелюк та голова фракції ГП „Пора” Петро Адамик, Андрій Садовий ще сам до кінця не визначився, кого пропонуватиме на цю посаду. Натомість голови фракції блоку „Наша Україна” Василь Трач та фракції ПРП Олег Бас вважають, що цією кандидатурою стане новопризначений заступник мера з питань економіки та соціальної політики Олег Синютка.
Окрім Одухи, з наступного року понизять у посаді і заступника міського голови з питань містобудування та архітектури Андрія Павліва, який найімовірніше посяде крісло начальника департаменту містобудування. Що ж до „долі” інших департаментів, то, як з’ясувало „Гал-info, на посаду начальника департаменту фінансів претендує теперішній начальник управління фінансів Любов Максимович, а на посаду начальника департаменту житлового господарства та інфраструктури – нинішній начальник міського управління ЖКГ Марія Желіско. Кандидатури на керівників ще двох департаментів — економічної політики й гуманітарної політики — наразі невідомі. Як поговорюють в міськраді, департамент гуманітарної політики очолить зовсім нова людина, яка поки що ще не працює в Ратуші. Цілком можливо, що і керівника департаменту економічної політики призначать так само „з вулиці”.
Депутати здогадуються, кого і на які місця пропонуватиме Садовий, однак жодної конкретної інформації з цього приводу мер поки що їм не повідомляв. Як переконаний голова фракції БЮТ у Львівській міськраді Юрій Гудима, депутатський корпус вже мав би знати, між ким доведеться обирати, і політика Садового в цьому питанні є дещо „мутною”. „Питання затвердження заступників міського голови — це дуже важливе питання. Фракціям потрібен час, щоб детально обговорити кожну із кандидатур і визначитися зі своїм вибором, а те, що ми зараз не маємо жодної інформації щодо людей не сприятиме швидкому прийняттю рішень”, — наголосив Юрій Гудима.
Окрім зменшення кількості заступників мера та введення департаментів, зазнала змін й структура управлінь міськради. В основному нема такого, як повідомив „Гал-infoзаступник керівника секретаріату міськради Любомир Зубач, щоб якісь окремі управління повністю ліквідовували й на їх місці створювали нові. Реорганізація швидше стосується перерозподілу повноважень між окремими управліннями.
„З Нового року багато підрозділів починають працювати у новому форматі. Наприклад, якщо раніше було організаційно-інформаційне управління, то зараз ми перерозподілили обов’язки цього управління між управлінням інформаційної політики та зовнішніх відносин і адміністративно-господарським управлінням. Чи, скажімо, було управління промисловості і підприємництва, а ми його ліквідували і включили в структуру управління економіки, тому що це суміжні види діяльності і розмежовувати їх нема сенсу. Зараз є управління праці і соціального захисту, а з січня залишається лише управління соцзахисту, а питання праці переходять до управління економіки. З нових управлінь, які будуть створені, – це управління міжвідомчих проектів, управління „Дозвільний офіс”, управління інформаційної політики та відділ промоцій. Інші ж управління в цілому зберегли свої повноваження. Наприклад, управління освіти, управління охорони здоров’я, державної реєстрації, охорони історичного середовища, юридичне управління, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, управління комунального майна, чи ж управління капітального будівництва взагалі не змінили своїх повноважень. Хірургії у цьому процесі не було, ми просто хотіли оптимізувати роботу міської ради”, — говорить Любомир Зубач.
Щоправда, зазнала змін структура якогось управління міськради чи ні, все одно всіх працівників мерії ще задовго до першого січня попередили про можливе скорочення – або у зв’язку з ліквідацією їхніх посад, або у зв’язку зі зміною повноважень. І з нового року у виконавчі органи Львівської міськради набиратимуть нову-стару команду з тих, з ким комфортно працювати керманичу міста. Зрештою, це не дивина, у Львові так відбувається щоразу, коли до влади приходить новий міський голова. За часів Василя Куйбіди в структуру Ратуші ввели департаменти, коли ж прийшов до влади Любомир Буняк, він повернув управління, й, нарешті, Андрій Садовий знову збирається повернутися до департаментів. Просто в такий спосіб — змінюючи структуру виконавчих органів мерії — міські голови очищають Ратушу для приходу своєї команди, адже звільнити держслужбовців з роботи найлегше, якщо скоротити їхні посади. Депутатський корпус натомість щоразу вітає починання кожного нового міського голови, почергово називаючи найоптимальнішими то управління, то департаменти. А просить за це лише одного — врахувати їхні інтереси при черговому розподілі посад.
 
 
Оксана Лабойко
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ