Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Новий світовий рекорд. Підсумки Меморіалу Олексія Дем’янюка

Вчора у Львові відбувся один з перших турнірів для стрибунів у висоту в новому році.

Окрім питання про переможця, яке звичайно було одним з головним, було ще одне: чи зможе Ярослава Магучіх перемогти та встановити новий рекорд змагань? Адже 196 сантиметрів, рекорд «Меморіалу Олексія Дем’янюка» серед дівчат, їй вже підкорювалися неодноразово. А, можливо, Ярославі вдасться й оновити найкращий показник сезону – 200 сантиметрів, встановлений все тією ж Левченко на «Різдвяних стартах» у Києві? Та про все за порядком. 

Всього у жіночому Гран-прі брало участь сім спортсменок. Окрім вищезгаданої Ярослави Магучіх, це представниці Донецької області Юлія Чумаченко та Дар’я Озерянова, Христина Стефанишина з Тернопільщини, спортсменка СДЮСШОР «Веселик» з Львівщини Анастасія Матвійок та дві гості з Туреччини: Савашган Бусе та Айдин Кадрийе.

Розпочали спортсменки виступи з висоти у 165 сантиметрів. Наймолодша учасниця меморіалу, 16-річна Дар’я Озерянова взяла цю планку з першої спроби. Те ж саме вдалося повторити у місцевій спортсменці Анастасії Матвійок. Савашган Бусе та Христина Стефанишина були не настільки переконливими, але у другій спробі їм ця висота теж підкорилася. Ще троє спортсменок заявили більшу висоту як свою стартову, тож і розпочинали пізніше.

Наступна висота планки – 170 сантиметрів. На цьому етапі до змагання долучилися всі, окрім світової «Зірки, що сходить» за підсумками 2019 року Ярослави Магучіх. Хорошу техніку при подоланні висоти продемонструвала Айдин Кадрийе, яка, попри невисокий зріст, компенсувала це хорошим розбігом та сильним виштовхуванням. Їй планка підкорилася з першого разу. Теж з першого разу висоту здолала і Дар’я Озерянова, з великим запасом перестрибнула 170 сантиметрів Юлія Чумаченко, за спиною якої перемога в Універсіаді-2019. Савашган Бусе, що подолала 165 лише з другої спроби, тут змогла одразу перестрибнути. Христина Стефанишина та Анастасії Матвійок цю висоту здолали теж, однак для підкорення 170 сантиметрів їм знадобилося на спробу більше.

Продовжилося все висотою 175 сантиметрів. Її підкорення автоматично означає для дівчат виконання нормативу кандидата в майстри спорту. Все ще легко та впевнено на цій висоті відчувала себе Юлія Чумаченко. Пройшла вона її з першої спроби. Неприємна ситуація виникла з представницею Туреччини Айдин Кадрийе: вона зайшла на першу спробу, однак до стрибка справа так і не дійшла. Розбіг свій вона завершила, підійшла до тренера та красномовно вказала на задню поверхню стегна. Стало зрозуміло, що змагання їй продовжити вже не вийде. З іншими учасницями, на щастя, все було гаразд. Та стрибнути 175 більше нікому не вдалося: один за одним з дистанції зійшли Анастасії Матвійок, Христина Стефанишина, Дар’я Озерянова та Савашган Бусе.

На висоті 180 стрибала лише Юлія Чумаченко. Всі інші вже завершили свої виступи, а Ярослава Магучіх ще чекала на підняття планки до своєї стартової висоти, яку вона заявила – 183 сантиметри. Юлії Чумаченко з першої спроби підкорилася висота у 180 сантиметрів та перейшла до очного змагання з Ярославою. Двоє дівчат, як і очікувалося напередодні, розіграли між собою перше місце.

Якщо до цього моменту щоразу додавали по п’ять сантиметрів висоти, то тепер лише три. 183 сантиметри – норматив майстра спорту. Обидві спортсменки змогли підтвердити свій високий рівень, з першої спроби підкоривши планку. Таке впевнене проходження все нових висот Юлією Чумаченко наштовхувало на думку про продовження боротьби, однак вже на наступній висоті все завершилося.

186 сантиметрів. Ярослава Магучіх здолала її продемонструвавши запас щонайменше у п’ять сантиметрів, а от Юлія на цьому етапі боротьбу завершила. Ім’я переможниці вже стало відомим, та все найцікавіше ще залишалося попереду. Стрибнувши 189 сантиметрів теж з першої спроби, легко, як на тренуванні, Ярослава перейшла до підкорення нових рекордів.

195 сантиметрів – стрибок за один сантиметр до рекорду – з першої спроби. Підняття планки до 199 сантиметрів. Перша спроба, стрибок, є рекорд змагань. На цьому стрибунка з Дніпра не зупинилася. 201 сантиметр. Висота, що буде рекордом світу серед юніорів в приміщенні. Висота, що стане новим результатом сезону у світі. Висота, яка переб’є нещодавній показник Юлії Левченко. Звичайно за умови, що вдасться її підкорити.

Перша спроба і невдача. Ще після стрибка на 199 сантиметрів Ярослава щось обговорювала зі своєю тренеркою. Мабуть, Тетяна Степанова ще тоді побачила якісь огріхи в техніці, які необхідно було виправляти. Ще невеликі поправки, невеликий відпочинок і друга спроба. Знову невдача. Ще невеликі корективи і висота підкорюється у третій спробі. Просто неймовірний результат, на який тепер орієнтуються всі стрибунки. Є новий найкращий результат сезону у світі.

Чоловіче Гран-прі зібрало більше учасників. Вік учасників – від 18 до 36 років. Українці, представники Туреччини та Австрії. Київ, Львівщина, Кіровоградщина, Житомирщина, Донеччина. Досить широка географія учасників.

195 сантиметрів – висота, з якої розпочали чоловіки. На ній стрибало п’ятеро спортсменів. Андреас Штінмец з Австрії взяв висоту з першого разу, Олег Дорощук та Антон Мокряк теж. Дві спроби для подолання знадобилося Іллі Олефіровському та Владиславу Лавському.

Два метри минули досить швидко. Десятка стрибунів взяли висоту з першої спроби. Окремо можна виділити Олега Дорощука, який цю висоту вирішив пропустити. 2.05 вже стрибали всі. І всі її здолали, окрім Іллі Оліферовського. На цій висоті спортсмен з Львівщини завершив свої виступи. А 205 сантиметрів, до речі, є нормативом для кандидата в майстри спорту.

Двісті десять сантиметрів почали відсіювати спортсменів. Не змогли її подолати Дмитро Кравець, Талха Шенсіс Еніс з Туреччини, Роман Кузьмінов, Владислав Лавський та Владислав Дорофєєв. Ті, хто її здолав теж зробили це по-різному. Для когось потрібна була одна спроба, а комусь – дві. Дмитро Нікітін після невдалої першої спроби вирішив одразу перейти на 215 сантиметрів.

На висоті у 215 сантиметрів відпало ще декілька спортсменів. Не змогли її взяти й у протоколі з результатом 210 завершили свої виступи Антон Мокряк, Сергій Слісенко та Андреас Штінмец. Наступне підняття планки до 220 сантиметрів вже розгорнуло між спортсменами боротьбу за медалі.

Не підкорилася ця висота найдосвідченішому учаснику – Юрію Кримаренку. На 2.20 не змогли також злетіти Андрій Ковальов та Дмитро Яковенко. Після першої невдалої спроби одразу до 223 вирішив перейти Вадим Кравчук – минулорічний переможець «Меморіалу Олексія Дем’янюка». Однак, підкорити її не зміг і з результатом 215 сантиметрів опинився за межами призової трійки.

Третім став Дмитро Яковенко. А фінальна боротьба розгорнулася між одними з наймолодших учасників змагань. І в підсумку перемога дісталася вісімнадцятирічному Олегу Дорощуку з Кіровоградщини, а друге місце – Дмитру Нікітіну з Житомирщини.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ