Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Новий ЦУМ в облозі незаконних павільйонів

Львівський універмаг „Львів” може опинитися в оточенні кількох десятків незаконно зведених павільйонів. А люди, які зараз сплачують десятки тисяч доларів за торгове місце біля ЦУМу, ризикують опинитися на вулиці без грошей та власності. Керує процесами будівництва й реалізації павільйонів, по суті, незаконними, одна фірма – ТзОВ „Біля Універмагу”. Саме такий висновок напрошується після вивчення ситуації, яка склалася сьогодні навколо ринку „Княжий”, розташованого біля самого підніжжя Нового ЦУМу.
 
 
Нові павільйони під знос
 
Нещодавно з правого боку від універмагу „Львів” на території ринку „Княжий” розпочалося будівництво нових торгових павільйонів. За один квадратний метр павільйону таке собі Товариство з обмеженою відповідальністю „Біля Універмагу” просить не менше 1 тис. 200 доларів США.
Проте покупці, які вже почали купувати комерційну нерухомість за високими на сьогоднішній день цінами, подекуди навіть не здогадуються, що можуть позбутися усього – як грошей так і власності. Адже будівництво на цій території є незаконним й навколо нього протягом тривалого часу точаться судові суперечки. Після закінчення судового процесу павільйони можуть визнати незаконними, а відтак знесуть.
Справа в тому, що ринок „Княжий” знаходиться на території ділянки, яка знаходилася в тимчасовому, так званому сервітутному користуванні ТзОВ „Біля Універмагу”. Власником цього ТзОВ є Анатолій Гриншпун, який знаючи, що термін користування збігає кінця й розгорнув подібну діяльність, наслідки якої невдовзі дадуться взнаки.
 
Після нас – хоч потоп
 
Зараз у Львові навколо ЦУМу назріває скандал, який розгориться тоді, коли покупцям павільйонів стане відомо, що термін дії договору з ТзОВ „Біля Універмагу” на сервітутне користування ділянкою біля Нового ЦУМу спливає в червні 2008 року. Важливо ще й те, що даний договір так і не був зареєстрований згідно вимог чинного законодавства, а отже є незаконним.
З огляду на це підприємливі ділки й поспішили організувати схему будівництва й продажу павільйонів, аби отримати з людей чималу вигоду, залишивши їх пізніше наодинці з проблемами. Адже жодних гарантій на те, що підприємці зможуть продовжити свою діяльність у цих, тимчасових спорудах, ТзОВ „Біля Універмагу”, зрозуміло, не дає. Тому й можна з впевненістю сказати – люди вкладають свої гроші в шахрайську схему, наслідки якої, якщо вчасно не завадити їй, можуть бути дуже сумними. Адже навряд чи підприємці зможуть провернути свої вклади.
 
Куди дивиться влада
 
При цьому варто зауважити, що навіть розпочате будівництво павільйонів здійснюється без необхідних на це дозволів. Це й не дивно, адже власник ТзОВ „Біля Універмагу” продовжує практику, яка здійснювалася при будівництві вже існуючих павільйонів. І, що найцікавіше, як і раніше так і тепер Анатолію Гриншпуну вдається уникнути відповідальності за свої незаконні дії.
Варто зауважити, що раніше, з приводу відсутності дозволів на будівництво були повідомлені прокуратура Франківського району Львова, органи дежбудконтролю, Львівська міська рада, головний санітарний лікар м. Львова, управління МНС у Львівській області. Однак, як це не сумно констатувати, скарги на те, що на ринку порушуються усі можливі норми – санітарні, пожежні та будівельні – залишилися наразі без відповідної на це реакції.
Особливе занепокоєння викликає функціонування ринку „Княжий” і збудованих павільйонів з точки зору пожежної безпеки.Проходи на ринку настільки тісні, що це суперечить будь-яким нормам. В випадку загорання людям, які відвідують ринок, не буде можливості як вийти. А це може призвести до численних людських жертв. Мимоволі спливають на думку нещодавні випадки загибелі сотні людей на шахті в Донецьку, які сталися саме через ігнорування правил техніки безпеки.
Сьогодні це питання повинно викликати занепокоєння відповідних органів. Є сподівання, що органи пожежного нагляду все-таки зуміють вчасно вжити необхідних заходів, й завчасно усунуть небезпеку нещасних випадків.
 
А земля то чужа!
 
Про те, що ТзОВ „Біля Універмагу” порушує земельне законодавство та є неналежним землекористувачем неодноразово наголошувала Держземінспекція, яка надсилала клопотання до міської ради Львова про скасування сервітуту товариству. Однак, відповідної на це реакції від органів влади не було.
Водночас власник товариства продовжує отримувати надприбутки від підприємців, які нічого не підозрюють. Усі звинувачення в свій бік Анатолій Гриншпун звикло відкидає, оправдовуючи це тим, що на його, нібито законний ринок, здійснюються рейдерство з боку „високих олігархічних структур у Києві”.
Водночас, коли міліція спробувала взятися за розслідування цієї справи, виявилося чимало цікавих деталей. Зокрема, й щодо самої особи Гриншпуна. А це відразу викликало незадоволення й обурення підприємливого махінатора. Бо причина зацікавлення правоохоронців могла б здатися вже банальною – це минуле власника ТзОВ „Біля Універмагу”, яке тісно пов’язане з криміналом.
 
Нова афера?
 
Справа в тому, що Гриншпун Анатолій Гершович раніше вже був засуджений за злочини в фінансовій сфері. За що й відбув покарання за гратами, у в’язниці.
Найцікавіше те, що на даний час порушена ще одна кримінальна справа щодо шахрайства, в якій фігурує той же Гриншпун. Суть цієї справи проста – пан Анатолій позичив гроші, які так і не повернув.
Отож, не виключено, що після закінчення розслідування власнику ТзОВ „Біля Універмагу” доведеться знову повернутися за грати. Знову ж таки, це може стати зручним приводом щоби сховатися і не повертати покупцям павільйонів гроші.
Тому зараз, дивлячись на рекламні вивіски про продаж павільйонів біля Нового ЦУМу, потенційним покупцям варто би було подумати над тим, які наслідки матиме така „покупка” й чим обернеться вкінці для них. А поки владні органи не поспішають припиняти розгорнуту торгівлю місцями на ринку, ТзОВ „Біля Універмагу” накопичує гроші, стаючи джерелом чергової афери.
 
 
Олександр ЗАЛІСНИЙ
 
Фото Львівський портал
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ