Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Оксана Караванська: Одяг від Караванської треба вміти носити

Мода – це така річ, яка завжди цікавила жінок. Хтось купує модний одяг у дорогих магазинах, а хтось надає перевагу замовленню ексклюзивної речі у дизайнера. За роки незалежності України вітчизняні дизайнери не просто встигли зробити собі ім’я та здобути непохитний авторитет, а й зуміли зробити так, щоб в Україні було престижно одягатися у «своїх» дизайнерів, тим самим підтримуюючи національного виробника. Так, зокрема, відомі українські жінки, жінки-політики сьогодні вважають за честь одягатися в українських дизайнерів. Кореспондент «Гал-info» вирішила поспілкуватися про модні тенденції цього сезону з відомою українською дизайнеркою, яка, окрім інших vip-персон, одягає першу леді України Катерину Ющенко, Оксаною Караванською.
 – Пані Оксано, перш за все, розкажіть про модні тенденції цього цього сезону. Наскільки мені відомо, зараз у моді класика — чорний і білий кольори…
 
– Ну, це не зовсім так. Чорний і білий кольори також модні, зокрема, білий модний саме на літо, проте найбільш модними кольорами цього сезону будуть яскраво-жовтий, яскраво-синій і яскраво-зелений, якщо говорити про кольори.
Що стосується модних тенденцій цього сезону, то вони — дуже демократичні. Наразі дизайнери трішки розбіглися у своїх напрямках, і не можна чітко визначити одну модну тенденцію. Зараз є кілька модних напрямків, і, можливо, це краще, тому що не всім, наприклад, пасує міні, що є гостро модним цього сезону, чим коротше тим, краще. Якщо спідниця доходить до 25 см, то це вже супер. Також дуже модними будуть коротесенькі шорти, просто мікроскопічні.
Поряд з тим, модними є абсолютно вільні широкі сукні з легких тканин під широчезний пояс. Тобто, якщо є гарна талія, її треба підкреслити широким поясом. Крім того, модні поперечні волани та слойки типу циганської спідниці з вільних «летючих» тканин. Також плащики і светрики стали дуже вільних пропорцій.
Якщо ж говорити про галичанок, то вони насправді не дуже люблять ці вільні силуети. Вони люблять силуети, які підкреслюють їхню лінію фігури.
 
– Для вас мода — це бізнес чи мистецтво?
 
– Я б ніколи в житті не трактувала моду тільки як мистецтво. Це неправельний підхід. Це власне те, з чим я боролася багато років в Академії мистецтв, яку я закінчувала. Поряд з тим не можна займатися модою без мистецької освіти.
 
– Сьогодні пересічні українці через те, що отримуюють мінімальну або ж середню заробітну плату, не мають змоги замовити собі якусь річ у відомого українського дизайнера і тому змушені купувати одяг у звичайних магазинах чи на ринку. Ваші моделі, наскільки мені відомо, також досить дорогі. Чи не маєте наміру випускати окрему серію одягу для пересічних українців і окремі моделі, скажімо, для vip-персон?
 
– Ми якраз для цього презентували другу лінію by OK. Вона буде за набагато демократичнішою ціною, ніж перша лінія. Але це не буде одяг для пересічного українця, а все ж таки для трішки непересічного, тому що одяг від Караванської треба вміти носити.
 
– Нещодавно закінчився Тиждень моди в Україні. Що на ньому представила Оксана Караванська?
 
– Дві колекції. Перша лінія – представлялася колекція Оксани Караванської «Зима 2008», а друга лінія — by OK — одяг для чоловіків, жінок і дітей.
 
– В рамках Тижня моди в Україні відбувалася благодійна акція допомоги людям хворим на ВІЛ-СНІД. Ви також брали у ній участь?
 
– Так, я брала участь у цій акції, і моя сукня була продана на аукціоні за 15,5 тисячі євро. Акція виглядала таким чином: це був показ, на якому кожен з дизайнерів представив свою власну сукну червоного кольору, це була основна умова. Цей колір об’єднав 20 дизайнерів, які представили свої сукні.
 
– Пані Оксано, багато хто вважає, що та мода, яку зараз нам нав’язують, є абсолютно неукраїнською, і яскравим прикладом цьому став Тиждень моди в Україні. Як Ви можете це прокоментувати?
 
– Це абсолютно неправда, особливо те, що нам моду нав’язують. Нам її ніхто не нав’язує, дизайнери самі творять те, що, як вони відчувають інтуїтивно, буде модним, і люди це купують. Поняття української моди я в принципі б не розмежовувала від європейської, оскільки вона вже давно стала європейською. А якщо дехто з українців не хоче носити гостро модних речей, то для цього є консервативні дизайнери. 
 
– Якось Ви сказали, що наступне, куди рухатиметься бренд «Оксана Караванська», — це розробка дизайн-аксесуарів для квартир. Це лише ідея і плани на майбутнє чи вже є певні напрацювання у цьому напрямку?
 
– Напрацювання є, але поки що немає можливості це випускати серійно. Із цим поки що найбільша проблема.
 
– Пані Оксано, Ви напевно стежите за тим, як одягаються відомі українські жінки. Кого Ви можете назвати наймоднішою жінкою України?
 
– Я не можу сказати, хто є наймоднішою жінкою України. Кожна з відомих українських жінок є час від часу стильною, але й час від часу одягнена просто у джинси. Я ніколи не робила такого аналізу щодо наймоднішої жінки України.
 
– Дехто вважає, що такою жінкою є Юлія Тимошенко…
 
– Вона є стильною жінкою, але наймоднішою її не можна назвати. Її можна назвати жінкою, яка має своє власне обличчя у моді.
 
– А хто серед відомих львівських жінок модно одягається, на Ваш погляд?
 
– Мені дуже імпонує, як одягається пані Мирослава Дякович (Почесний консул ФРН у Львові. – Авт.).
 
– Коли Ви востаннє отримували замовлення від першої леді України Катерини Ющенко і хто з українських vip-жінок й надалі у вас одягається ?
 
– Це тема, яку я ніколи не афішую. Я ніколи не говорю про тих vip-клієнтів, яких я обслуговую.
 
Розмовляла Ірина КУРІЙ
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ