Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олесь Янчук: «Владика Андрей» вийде у прокат наприкінці цього року

Митрополит Андрей Шептицький — унікальна постать у житті не лише Української греко-католицької церкви, а й усього українського народу. Попри те, на заході України про нього знають лише в загальних рисах, а на сході, півдні та півночі України про нього не знають взагалі. Тепер про Шептицького знатимуть — завдяки фільму «Владика Андрей», зйомки якого зараз проходять у Львові.
Про те, яким постане перед глядачами митрополит Андрей у новому фільмі, як виникла ідея створення фільму та про проблеми сучасного кінематографу кореспондент «Гал-info» вирішила запитати у режисера-постановника фільму «Владика Андрей» Олеся Янчука. 
 
– Пане Олесю, перш за все розкажіть, будь ласка, як виникла ідея створення фільму «Владика Андрей»?
 
– Коли я знімав свій перший повнометражний художній фільм «Голод 33», то вивчав за кордоном архіви, присвячені голоду в Україні. Це було ще в часи Радянського Союзу. І в цих архівах я відкрив для себе дуже багато нового з нашої історії. Зокрема, я відкрив для себе Українську повстанську армію та постать Митрополита Андрея Шептицького. І про УПА, і про Шептицького я знав дуже мало, оскільки в ті часи українська історія і українські діячі розглядалися під кутом радянської пропаганди. І коли в цих архівах я відкрив для себе постать митрополита, мені дуже захотілося зробити фільм про нього як про людину світової слави.
 
–  Де ви взяли кошти на створення фільму «Владика Андрей»?
 
– Майже всі свої фільми я знімав не за державні кошти. Однак фільм «Владика Андрей» – виняток, він на 80% знімається на державні кошти. Бюджет фільму становить 10 млн грн.  
 
            – Як ви змогли переконати чиновників виділити ці кошти?
 
– Лише в один спосіб — запропонував їм сценарій фільму. Експертна комісія при Міністерстві культури, прочитавши сценарій, вирішила, що цей проект вартий уваги і його треба реалізовувати.
Ми шукали і альтернативні джерела фінансування, у разі, якщо б не вдалося зняти фільм за державні кошти. Власне, хочу сказати, що Львівська обласна рада першою в Україні фінансово підтрмала наш проект. Я мав можливість виступити на сесії Львівської облради, також я написав листа на ім’я голови обласної ради Мирослава Сеника і на сесії було прийняте рішення перерахувати 300 тисяч гривень на цей фільм. Ще нам потрібно знайти на нього 1,5 млн гривень. Ми зараз шукаємо ці кошти.
З боку держави нам вже задекларували виділення майже 8 млн грн. Щоправда, ці кошти надходили «важко». Наприклад, ми планували приїхати до Львова на зйомки ще у вересні минулого року, але через відсутність фінансування ми не змогли цього зробити і приїхали лише тепер.
 
-- На якому етапі зараз знаходяться зйомки фільму?
 
– Ми розпочали зйомки у Києві минулого року; вони тривали там сім днів. Потім ми чекали на гроші, щоб їхати на зйомки до Львова.
Тут, у Львові, ми плануємо пробути півтора місяця і за цей час зняти майже весь фільм. Зйомки проходитимуть, зокрема, у палаці Потоцьких, Будинку вчених, Соборі Святого Юра.
Потім ми зніматимемо епізод в Криму та епізод у Ватикані. Основні зйомки, як я вже сказав — це Львів і Львівщина.
 
-- Яким постане Шептицький у фільмі «Владика Андрей»?
 
– Я хочу показати глядачам Шептицького з об’єктивної точки зору, тобто правдиво. Показати таким, яким він був насправді. Я і мої колеги передивилися влітку кілька радянських фільмів, в яких персонажем був Шептицький. Так от, Шептицього в радянські часи називали навіть вбивцею. У кожному з цих фільмів Шептицький зображується в одній якійсь фарбі, вигідній радянській системі, яка вже, на щастя, не існує.
Натомість сценарій фільму «Владика Андрей» дуже цікавий і по-іншому показує постать митрополита — починаючи від малого хлопчика Романа Шептицького аж до смерті. Таку постать як Шептицький сьогодні повинні знати.
 
-- Пане Олесю, розкажіть трішки про акторів фільму?
 
– Роль Шептицького виконують аж три актори. Маленького Шептицького грає 12-річний Роман Гринів, у молоді роки – Тарас Посніков, актор державного академічного театру ім. Франка, і нарешті роль Шептицького у старші роки виконує народний артист України Сергій Романюк. Роль брата Шептицького — Климентія – грає заслужений артист України, колишній львів’янин Тарас Жирко. Роль майора НКВС виконує заслужений артист України Ярослав Мука, також львів’янин, який у моїх двох попередніх фільмах грав роль Степана Бандери.
 
-- Скільки ще триватимуть зйомки і коли фільм вийде у прокат?
 
– До лютого-березня зйомки триватимуть у Львові, після чого буде монтаж частини фільму. Потім ми знімемо епізоди у Криму та Ватикані. Думаю, що до травня ми завершимо усі зйомки і на осінь фільм буде готовий — десь у жовтні-листопаді. Але знову ж таки, це за умови, якщо буде ритмічне фінансування.
З невідомих мені причин, з липня минулого року припинилося фінансування українських кінопроектів. Нам гроші перерахували аж наприкінці року, 28 грудня. Можливо, сподівалися, що ми не встигнемо їх освоїти і вони повернуться у бюджет? Проте ми за один день півтора мільйона одразу витратили, заплативши наперед, щоб ці гроші не втратити.
 
-- Пане Олесю, які проблеми зараз є в українському кінематографі?
 
– Немає хорошої законодавчої бази, яка би підтримувала кінематограф. От, наприклад, Росія ще за часів Єльцина прийняла закони, де було знято ПДВ з кінематографу, всі митні збори. Були виділені кошти на нове обладнання для кінематографу.
Зараз на кіностудії «Мосфільм» знімають 150 фільмів. Натомість у нас знімають лише фільм «Владика Андрей» і ще два фільми, які вже у стадії завершення і вийдуть у прокат найближчим часом. Більше зйомок в Україні, крім нашого фільму, немає.
Якби була хороша законодавча база, то багато українських бізнесменів, різних замовників пітримали би кінопроекти не тільки для того, щоб заробити на цьому, а навіть,  виступили би як меценати. А через існуючі закони бізнесменам важко розлучатися з грошима, бо вони їх заробили.
Ще одне. У нас є така категорія як «національний фільм», і для такої категорії, тобто для національного фільму, повинні бути пільги. У нас їх, на жаль, немає.
 
 
Розмовляла Ірина Курій
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ