Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ольга Харлан: Після перенесення Олімпіади була апатія до тренувань

Українська фехтувальниця, рекордсменка за кількістю нагород «Спортсмен місяця» від НОК України розповіла в інтерв’ю Гал-інфо про свою підготовку в умовах карантину.

Як побудований тренувальний процес зараз, коли немає змагань? Як вдається підтримувати форму?

Зрозуміло, що тренувального процесу як такого немає. План підготовки зараз докорінно змінений і я навіть не можу сказати, що він є. Хочеться вже повернутися до звичного режиму тренувань, цю атмосферу. Вдома геть не ті умови, які б дозволили підготуватися до будь-яких змагань, не те що до Олімпіади.

Чи не схожі ці умови до реабілітації спортсмена після травми, коли він обмежується вправами для набору форми?

Так, згодна з цим. Спортсмени зараз, зокрема і я, займаються над пропрацюванням слабких місць та відпочинку. Зменшення навантажень може допомогти відновленню суглобів, які інколи запалюються через надмірні навантаження, та й всього організму.

Цей відпочинок був необхідний спортсменам?

Перші два тижні карантину у мене був досить пасивний відпочинок. Перенесення Олімпійських ігор ввігнало мене в стан апатії. Я до кінця сподівалася, що вона відбудеться. Коли ти 15 років живеш у такому режимі, то звикаєш до цього. Знаєш коли мають бути піки, коли спади. Зараз буде трохи важче це прогнозувати. Ну і у нас продовжується відбір на Олімпіаду, дуже хочеться представляти там Україну і в командному турнірі.

Чи можна сказати, що ви вже перелаштувалися під ті умови, які диктує сьогоднішня ситуація?

Чесно? Поки не розумію як все йтиме далі. Наприклад, я часто тренуюся на зборах в Італії, а зараз можливості робити це в звичних умовах немає. Клуб розташований у Болоньї на півночі Італії, де пандемія позначилася найбільше. І не відомо коли буде, адже кордони між країнами закриті. Можете відкрити один, аби я могла тренуватися як звикла, і все (Сміється).

Що ще мінилося у вашому житті?

Я почала частіше прибирати вдома. Взагалі почала користуватися домом як домом, а не як черговим готелем, куди заїжджаєш на декілька днів і знову в дорогу.

Які поради ви зараз можете дати спортсменам? Як тренуватися та не втратити форму? Як не дозволити організму відкотитися назад у результатах?

Перше – вибудувати план. На день, на тиждень, на декілька тижнів. Я, наприклад, зараз накручую кілометри на велотренажері вдома, аби організм не відвикав від навантажень. По можливості робіть те саме: велосипед, біг. Побудуйте чіткий план своїх тренувань.

Друге – слідкувати за харчуванням. І варто визнати, що це важко. Той раціон, до якого я звикла в тренувальний період на зборах та змагальний період, є зараз надто великим для мене. Можливо, трохи росте вага. Важко дотримуватися і режиму, адже ранній підйом зараз не потрібен.

Ну і ще варто виділити час, якого зараз достатньо, на власний розвиток. Хто ще не опанував, може вивчити або хоча б підучити іноземну мову. Зайнятися хобі, на яке раніше не було ні сил, ні часу. Зараз у мене чергова спроба підкорити італійську мову, яка все ніяк не дається. Якщо є натхнення, то можу й малюванням зайнятися. Фарби купила ще давно і вони припадали пилом. І от якісь вищі сили дали мені можливість цим позайматися.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ