Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олімпійські костюми... готельних швейцарів?

До початку XXIX Олімпіади у Пекіні залишилося 9 днів, але до цих змагань уже прикуті погляди усього світу. І значення має не лише те, які успіхи показують спортсмени, а й те, як вони виглядають, як поводяться. Для української збірної була розроблена, окрім спортивної, ще й спеціальна парадна форма. її олімпійці одягатимуть на всі урочисті заходи, зокрема на відкриття та закриття Ігор - найпомпезніших акцій Олімпіади. От тільки тоді українських спортсменів легко можна буде переплутати із ... готельними швейцарами.
ПАРАДНА ФОРМА українських спортсменів розроблялася Національним олімпійським комітетом і творчою групою компанії Bosco di Ciliegi, яка три олімпіади поспіль шиє форму для російської збірної. Над створенням костюмів працювали понад півроку, а на виробництво 600 комплектів, яке здійснювалося в Італії, знадобилося три місяці. Комплект для одного спортсмена коштує 2000 евро (ці кошти НОК нібито не платив - подарунок від фірми). Костюми виконані у гамі українського прапора із натуральної вовни: сині піджаки з жовтим кантом, жовті спідниці, білі сорочки та штани. Чоловічий комплект доповнюють смугасті краватки, а жіночий - такі ж хустки, які нагадують елемент форми стюардес та жовті сумочки із защіпкою у вигляді тризуба. Саме така окантовка, модель коміра та силует піджака притаманний формі швейцара, яка хоч і має різні кольорові варіації, та приблизно той самий фасон...
«Цього року ми вирішили змінити концепцію щодо розробки форми, - пояснив Сергій Бубка, президент Національного олімпійського комітету України. - Якщо раніше це були традиційні костюми, які могли використовуватися і в повсякденному житті, то ці - справді парадні, в яких спортсменам буде не лише комфортно і зручно при багатоградусну пекінську спеку, а й виглядатимуть вони яскраво.
У прийнятті рішення, якими саме мають бути костюми, брали участь самі спортсмени, які висловлювали свої пропозиції та побажання». На коментарі, що олімпійська форма схожа на костюм швейцара, Бубка відреагував дуже різко: "Може, хтось і відчуває себе в ній швейцаром? Я не відчуваю. Проблема в тому, що наше суспільство, якщо об'єктивно дивитися, ще не дійшло до тих тенденцій, яскравих підходів і кроків, які є вже у всьому світі».
А от українські модельєри із світовим іменем оптимізму президента НОК не розділяють. "М'яко кажучи, форма дуже скромна, невдала, я б навіть сказала, непрофесійно створена, - сказала дизайнер Айне Гассе кореспондентові "ВЗ". - Вона мала б бути яскравішою, стильнішою, оскільки ці спортсмени репрезентують нашу країну на весь світ. Варто було б для її створення запросити професійного дизайнера, який любив би Україну і розумів, яка на ньому лежить відповідальність. Не хочеться критикувати вигляд спортсменів, оскільки ці костюми не їх вина, але все видно і без слів".
Ще один український дизайнер, Сергій Єрмаков, якби йому дали можливість створити парадний костюм українського олімпійця, пошив би його білосніжним, оскільки це найсвятковіший колір. А доповнив його декоративною символікою жовто-синіх кольорів, але в невеликій кількості, щоб не зіпсувати стиль. "Це мала би бути класика з упізнаваними елементами національного і чогось античного".
Міністр спорту Юрій Павленко, захищаючи костюм, який і сам одягає, зазначив: "П'ять мільярдів глядачів, які побачать церемонію відкриття Олімпіади, ніколи нас не забудуть". Але трохи лякає, що Україну запам'ятають як делегацію із 254-х не спортсменів, а швейцарів...
Добре, що хоч із спортивною формою олімпійської збірної України ситуація краща. ЇЇ створила компанія Nike. Бокові шви на костюмах зсунуто на спину, що поліпшує аеродинамічні показники. Весь одяг зроблено з високоякісного матеріалу, який зменшує опір, що дозволяє спортсменові виграти близько 0,02 секунди на 100 метрах. Взуття намагалися зробити якомога легшим, тож, наприклад, шиповки для бігу важать лише 93 грами. Загалом, кожен спортсмен національної олімпійської збірної України отримає комплект продукції з понад 20 різних найменувань, а деякі види спорту - ще й спеціалізовану змагальну екіпіровку.

Оксана ЗЬОБРО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ