Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олійник „на коні”, або Cценарій відставки не пройшов

Рада Львівської обласної організації „Народний союз „Наша Україна” так і не підтримала пропозицію, чи то пак ініціативу поставити питання відставки чільника організації Петра Олійника, яка раніше вийшла від міської організації Союзу.
Те, що так довго обговорювалося до і після виборів та стало причиною післявиборчої заяви 11 жовтня міської організації партії НСНУ в якій, зокрема, містилося звернення до Петра Олійника визначитися з доцільністю одночасного перебування на посаді голови Львівської обласної організації партії „Наша Україна” та голови ОДА, втілилося в чималі дискусії на засіданні ради. А починалося все так гладко…
Починав засідання ради голова Петро Олійник з промови про те, що він не вважає програшною виборчу компанію, проведену на Львівщині. Олійник зачитав доволі оптимістичну статистику та сказав про усі позитиви, які принесла блокові „НС–НС” участь у виборах.
За його словами, на Львівщині вдалося стримати розгортання війни НУ-НСом та БЮТом, зупинивши на початку взаємні провокації. Петро Олійник подякував за кампанію, яка пройшла успішно, незважаючи на початкову пасивність виборців і низький початковий рейтинг НС–НУ, який в серпні був лише 11%, а вкінці зріс до 36%. Іншою причиною успіху Олійник назвав візит першої п’ятірки блоку НУ-НС та Президента України на Львівщину.
У цілому неабияким успіхом голова ЛОО НСНУ вважає, що вдалося покарати зраду соціалістів, які опинилися поза межами Парламенту. Олійник сказав, що разом з БЮТом вони на Львівщині взяли 86 відсотків, а тому, хоча й не перші, зате перемогли.
Загалом Олійник назвав проведену виборчу кампанію успішною, оскільки НУ-НС разом із БЮТом зібрав 86% голосів виборців, а це 537 тисяч голосів, ставши по Україні четвертими.
А далі пішов „розбір польотів”. Олійник запевнив, що знає винних і вони будуть покарані. За його словами, треба буде виявити перебіжчиків, які нібито працювали на блок НУ–НС, а насправді свідомо провалили вибори. Таких, так званих „троянів” на Львівщині нарахували наразі аж 8.
В даний час, на думку Олійника, потрібно якнайшвидше взятися за формування єдиної пропрезидентської партії на місцях. Щоби не допустити повторення ситуації в Польщі, коли у владі опинилися радикальні партії.
На завершення свого виступу Петро Олійник зазначив, що він не тримається за посади і для нього головним є успішне проведення виборчої кампанії.
Після Олійника слово мали без п’яти хвилин депутати Володимир В’язівський та Андрій Парубій. В’язівський говорив про ефективність апробованої системи паралельного підрахунку голосів, а Парубій про результати рекламної кампанії в місцевій пресі, радіо, телебаченні. Парубій також окремо виділив Марію Христинич, яка стала рекордсменом проведених зустрічей з виборцями. Іншим порушеним питанням було скерування месиджів із центрального штабу, які, на думку радників, не зовсім відповідають тогочасним партійним потребам.
Після цього слово взяв голова ЛМО НСНУ Олег Мандюк, який розкритикував роботу, здійснену під час виборчої кампанії НСНУ у Львівській області. Про що Львівська міська організація заявила ще два тижні тому. За його словами, перешкодою ефективній виборчій кампанії стало суміщення партійних та владних інтересів. Мандюк закликав розділяти партію і владу. За останній рік, за словами Олега Мандюка, НСНУ на Львівщині перетворилось в підрозділ ОДА. В той же час не було проведено жодного засідання партії.
Наприкінці свого виступу Олег Мандюк запропонував визнати виборчу кампанію незадовільною, запропонувавши Петру Олійнику вибрати собі одну посаду. Заява Мандюка викликала мовчанку в залі, а захищати честь обласної партії і Олійника вийшов Старовойт.
Варто сказати, що після заяви Мандюка розгорілася чимала дискусія між учасниками засідання, у ході якої якої Олійник пояснив, що не він є основним ініціатором змін у списках до ВРУ, а також чому не збиралась конференція партії. Коли йшлося про результати роботи, то більшість виступаючих була на стороні Олійника. Мандюк пробував перетягнути ініціативу на себе, сказавши, що робота блоку НУ–НС поступалася роботі, проведеній БЮТом, а ефективність роботи львівського штабу є меншою за ефективність донецького штабу. Цікавими стали деякі висловлювання Олійника на проведеній конференції. Зокрема „Два Савіка Шустера заміняють сотню статей у пресі”, або „Мені не хочеться бути тим „конем”, який тягне віз, а його обсіли мухи і кусають”…
Результатом дискусій стало те, що питання відставки Олійника відійшло на другий план. Олійник взяв гору, а рада продемонструвала йому підтримку голосами переважної більшості, адже вкінці практично всі одноголосно проголосували за визнання задовільною проведену виборчу компанію.
Очевидно, що і Мандюк сильно не наполягав, адже за минулі два тижні від заяви виявилося, що в міській організації НСНУ не все так гладко, коли розгорівся скандал з членом організації – мером Винник Теодором Гудзяком. При цьому згаданий Олегом Мандюком БЮТ виявився і тут першим, коли Денькович оперативно відреагував на події, побувавши в Винниках, і першим провівши спільну зустріч між фракцією БЮТу і Гудзяком. У той час, коли подібна зустріч НУ запланована лише на понеділок.
Натомість питання своєї відставки Олійник запропонував розглядати легітимним способом – таємним голосуванням на майбутній партійній конференції, зазначивши, що саме цей орган обирав його. Хоча і ініціювання його взагалі тепер виглядає достатньо сумнівним, з огляду на реакцію й коментарі обласних однопартійців.
 
Володимир ПЕРЕГІНЕЦЬ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ