Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

«Паперова інвалідність» з правом вступу до вузу

Цього року після загального тестування до вузів вступило набагато більше абітурієнтив-пільговиків, ніж у попередні роки.
МОЗ України, зокрема, доручило перевірити достовірність довідок про інвалідність, на підставі яких четверо абітурієнтів стали студентами Львівського медуніверситету ім. Данила Галицького.
Після перевірки з’ясувалося, що двоє абітурієнтів намагалися вступити до цього вузу за сфальшованими довідками про інвалідність. Головне управління охорони здоров‘я ЛОДА зараз проводить у лікувальних установах Львівщини перевірку всієї медичної документації, на підставі якої за останні два роки надавали довідки про інвалідність вступникам.
Як сказав “Високому Замку” начальник управління Ігор Герич, така перевірка триває другий день наскрізно у всіх медичних установах області. Щодо двох “паперових інвалідностей” є підтвердження, що вони необґрунтовані, і ці дві довідки відкликані керівником поліклініки м. Львова з медуніверситету та інших навчальних закладів, куди їх подавали. Цією справою повинні зайнятися правоохоронні органи.
- В одній із львівських газет депутат обласної ради Василь Пазиняк заявив, що такса за отримання “липової” довідки про інвалідність становить 200 доларів. Як ви це прокоментуєте?
- Я знаю, що Пазиняк – дуже принциповий депутат і, очевидно, тут треба нагадати про відповідальність за корупційні дії, тобто неподання відомих даних про корупцію – це теж певною мірою правопорушення. Якщо йому відомі такі факти, треба було зробити подання у правоохоронні органи, щоб це ліквідувати.
- Коли має закінчитися перевірка медичної документації щодо встановлення інвалідності молодих людей, як вступали до вузів? Чи будуть відомі її результати широкому загалу?
- Позаяк ми перевіряємо останні два роки видачі довідок щодо інвалідності, то, думаю, за десять днів вона повинна завершитися. Результати перевірки буде проаналізовано в кожній медичній установі і зроблено відповідні висновки. Крім того, ми виносимо це питання на окреме засідання колегії управління охорони здоров’я. За своєю ініціативою управління подало результати попередньої перевірки, яка засвідчила необґрунтованість видачі двох довідок, у відділ боротьби з корупцією МОЗ України, у службу безпеки, в УВС та прокуратуру. Тому що ці дії вимагають все-таки юридичної оцінки, яка лежить поза межами компетенції нашого управління.
Людмила ПОЛЕВСЬКА 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ