Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Паперова завіса

Видача закордонних паспортів припиняється



Українцям скоро нічого буде пред'явити на кордоні. Постійні фінансові тертя між МВС і підрядниками, які друкують документи, загрожують залишити нас без закордонних паспортів у самий розпал туристського сезону

Через два дні, починаючи з 10 липня, оформити закордонний паспорт буде вже неможливо. Консорціум ЄДАПС - український монополіст, який займається випуском закордонних паспортів, привселюдно заявив: поки держава не погасить свій борг перед компанією, жодного паспорта зроблено не буде.
Документальний колапс в Україні став майже нормою. Минулого літа десятки тисяч українців не змогли виїхати в закордонну відпустку через плутанину з паспортними бланками. Урегулювати конфлікт удалося лише до осені. Протягом року дефіцит бланків і «корінців», зокрема водійських посвідчень, виникав не раз. І таки через постійні заборгованості й організаційну плутанину.
Цього разу ціна скандалу - її млн. грн, які МВС заборгувало ЄДАПСу. Борг накопичується вже майже півроку. Концерн, у свою чергу, почекав і в найгарячішу пору пригрозив зупинкою друку всіх закордонних паспортів. Інтереси українців не вперше стають аргументом у спорах між державою і бізнесом.
МВС затримки з оплатою пояснює прорахунками попереднього уряду. «Він досконало не подумав про те, що людям потрібна буде більша кількість паспортів, - ще навесні заявляв Юрій Луценко. - Закладені бюджетом суми для виготовлення паспортів, які робить консорціум ЄДАПС, закінчилися ще до кінця цього півріччя. Тому ми були змушені переносити фінансування III та IV кварталів».
Нині загальний борг держави перед компанією становить майже 54 млн. грн. Паспортний - и 223 880 грн.
«Собівартість паспорта -40 грн., от і виходить, що вже близько 280 тис. закордонних паспортів ми виготовили безплатно. Більше інвестувати в документи ми не маємо наміру», - заявив «24» Олександр Драніков, заступник гендиректора консорціуму ЄДАПС зі зв'язків зі ЗМІ та громадськістю.
У компанії вважають, що держава може заплатити за своїх громадян, але не хоче: «Замовляючи паспорт, найперше ви сплачуєте за послуги до каси. Виходить, держава справно отримує гроші. Чому вони не доходять до виробника - ось питання!»
ЄДАПС є основним підрядником із виробництва документів уже понад три роки. Протягом цього часу проблеми з видачею то одного, то іншого виду документів не припиняються.
«Співробітництво триває тому, що проблеми з недофінансуванням не постійні. Ми сподіваємося, що конфлікт буде вичерпаний і більше не повториться, - каже Драніков. - І потім, навряд чи хтось в Україні зміг би виконувати нашу роботу. Скажу більше: український закордонний паспорт вважається одним із кращих у світі». Держзамовлення становлять лише 19% усього виробництва консорціуму. Решта 81% замовлень-комерційні.
Основний конкурент підприємства - поліграфічний комбінат «Україна», але й він співпрацює з ЄДАПС. Виготовлену пластикову сторінку відправляють на «Україну», де виготовляють решту паперових аркушів паспорта. На комбінаті вони зшиваються і їдуть назад до ЄДАПС, де вносяться дані про власника документа.
Щодня з-5 тис. українців оформляють закордонні паспорти. «А наші технологічні можливості дозволяють випускати 10 тис. паспортів у день. Процедуру гальмують ВВІРи, які передають до нас на виробництво необхідні документи протягом місяця. А мають це робити за 3-5, максимум 10 робочих днів», - додає заступник директора.
Отримати ж коментар МВС щодо цієї ситуації вчора так і не вдалося. Зокрема, співробітник департаменту зі зв'язків із громадськістю на всі запитання кореспондента «24» відповідав лаконічно: «Поки що не володію ситуацією. Перетелефонуйте за 20 хвилин». Після цього в офіційних інстанціях трубку ніхто не брав.
"Тим часом, якщо ситуація не вирішиться, українці мають лише два дні на те, аби встигнути подати документи на отримання закордонного паспорта. Якщо ж держава в особі МВС продовжить пручатися, то перебої торкнуться й інших найважливіших документів.
Випуск інших посвідчень, якими теж займається ЄДАПС, припинятися не буде. Принаймні поки що. «Пластикові права водія, талони порушень та техогляду, документи реєстрації автомобілів - усе це робимо ми. Проте нещодавно з'ясувалося, що кошти на проведення цих документів у бюджеті теж не закладено. Тож все може бути», - резюмує Олександр Драніков.

Євгенія Даниленко, Тетяна Плешивцева, Андрій Мовчан, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ