Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Пельмені змінюють національність

Нові стандарти вимагають від виробників пельменів або збільшити вміст м'яса в своїй продукції, або відмовитися від назви «пельмені». Заводи вибрали останнє. Тепер українці масово вживатимуть равіолі

Пельмені мають на 50% складатися з фаршу, і на 30% - із тіста; під час їх виготовлення не можна використовувати дешеве м'ясо, а вміст соєвого білка не повинен перевищувати 9%, мовлять нові стандарти якості заморожених продуктів, розроблені чиновниками Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарту). Зараз же співвідношення фаршу до тіста в пельменях у найкращому разі становить 40-60, а фарш може містити до 30% сої.
Нові стандарти розроблені ще два роки тому й мали набути чинності минулої п'ятниці. Однак чиновники так і не зважилися на це, перенісши термін їх запровадження на листопад 2008 р. «За два дні до набрання чинності новими стандартами до нас звернулися виробники заморожених продуктів із проханням продовжити час перехідного періоду до нового стандарту», - пояснює глава Держспоживстандарту Лариса Лосюк. За її словами, виробники мотивували прохання нестачею часу для зміни обладнання та підготовки відповідної документації.
Чому виробники, пельменів тягли з модернізацією виробництва два роки, не відомо. Туманно вони відповідають і на запитання, чому для збільшення в продуктах на 10-15% вмісту м'яса заводам необхідно провести повну модернізацію й закупівлю нового обладнання. За словами Людмили Дриґало, яка випускає продукти однойменної торговельної марки, нове обладнання для нових ДСТУ коштує близько 500 тисяч євро.
Президент асоціації українських виробників «Морозиво й заморожені продукти» Ігор Бартковський запевняє, що подібних інвестицій у модернізацію та закупівлю нового обладнання потребують усі 19 великих підприємств галузі. «Якби (01 серпня. - «24») запровадили цей стандарт, з ринку б повністю зникли пельмені», - каже він.
Отримана заводами відстрочка з впровадження нових стандартів зовсім не означає, що вони масово кинуться переобладнувати виробництво. Самі заводчики кажуть, що збільшення пропорції м'яса в пельменях призведе до подорожчання продукту. «Хто випускатиме пельмені за новими стандартами, я не знаю. Ми порахували, що такі пельмені коштуватимуть 50 грн./кг. Хто їх купуватиме?» - запитує Дриґало. Саме тому Бартковському вдалося домогтися від Держспоживстандарту дозволу випускати пельмені в нинішньому вигляді й після листопада, але вже з новою назвою - равіолі.

Ірина Порецька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ