Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Перед приїздом голови ОДА керівництво костомельного заводу закопало всі туші тварин

фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
фото - Serg Bobra
1/14
Сьогодні, 23 серпня, керівництво Львівської ОДА відвідало Жовківську філії ДП «Укрсанзавод», де раніше були зафіксовані факти складування туш мертвих тварин просто неба. А також було викрито незаконне захоронення решток тварин на прилеглій до підприємства території. За цими фактами зареєстровано кримінальне провадження. Про це повідомив журналіст Гал-Інфо.

Готуючись до візиту голови Львівської ОДА Олега Синютки, на підприємстві спробували навести лад: туші мертвих тварин, що розкладались просто неба, були захороненні та засипані хімічними речовинами. Втім, за словами керівника Державної екологічної інспекції Львівщини Микола Маланича, директору Жовківської філії ДП «Укрсанзавод» не вдасться приховати фактів здійснених порушень та уникнути відповідальності.

«Під час позапланової перевірки підприємства Екоінспекція виявила ряд порушень. За фактом перевірки видано десять приписів. Основний пункт - це відсутність документації. Так, на підприємстві відсутній журнал реєстрації кількості та ваги туш, отож, нам невідомо, скільки насправді підприємство мало б утилізувати решток тварин», - зазначив Микола Маланич.

Також під час перевірки Екоінспекція зафіксувала захоронення решток тварин на прилеглій території. «Усю інформацію скеровано в правоохоронні органи, станом на сьогодні ведеться слідство у кримінальному провадженні. Також Екологічну інспекцію зобов’язали  після завершення перевірки Жовківської філії ДП «Укрсанзавод» передати всі матеріали в правоохоронні органи», - розповів Микола Маланич.

Михайло Клин, директор підприємства, притягнутий до адміністративної відповідальності. Окрім того, після завершення розслідування через службову недбалість йому може загрожувати кримінальна відповідальність.

Як наголосив голова Львівської ОДА Олег Синютка, підприємство має стратегічний безпековий характер. Відтак, необхідно в найкоротший термін усунути порушення та запустити робочий процес. «Наскільки мені відомо, єдине подібне підприємство, котре нормально працює в Західній Україні, розташоване в місті Костопіль (Рівненська обл. – ред.). Ми звернемось до їх спеціалістів, аби вони відвідали підприємство в Жовкві, дали свою оцінку. Виходячи з їхніх думок, будемо шукати шляхи вирішення проблеми», - розповів Олег Синютка.

Він також розпорядився порахувати, скільки потрібно коштів для запуску робочого процесу на підприємстві, а також - попросив правоохоронців встановити всі факти порушення закону та зловживань на підприємстві.

«Це підприємство має стратегічний безпековий характер. Воно повинно бути в державній власності... Однак, це не означає, що воно може бути безгосподарним», - наголосив Олег Синютка.

«Іще тиждень тому тут просто неба розкладались десятки туш свиней, стояв різкий запах. Нині ми бачимо, що зроблено певний порядок, примаймні туші свиней не розкидані по всій території. Певні зрушення є», - зазначив Ігор Муравський, голова екологічної комісії Жовківської міськради.

Він також звернув увагу на те, що на прилеглій території, площею близько 50 гектарів, є захоронення решток тварин в мішках. «Такі самі мішки ми бачили на заводі. Але це уже питання до слідчих, до криміналістів, котрі мають з’ясувати належність цих захоронень до Жовківської філії ДП «Укрсанзавод». Також слід з’ясувати, чому рештки були закопані, а не перероблялись на підприємстві. Обов’язково слід провести рекультивацію цих територій», - наголосив Ігор Муравський.

Окрім того, він розповів, що на підприємстві майже півтора року нема газу, а обладнання навіть не вводилось в експлуатацію. «Тут стоять котли, котрі не були запущені у експлуатацію. Їх потрібно відновити та ввести в експлуатацію. Ми не можемо допустити, щоб такий завод не працював. Слід провести реконструкцію заводу та встановити усе необхідне обладнання для налагодження нормального технологічного процесу з утилізації решток тварин», - зазначив Ігор Муравський.

Нагадаємо, 9 серпня, керівництво Жовківської філії ДП «Укрсанзавод» не пропустило на територію представників екоінспекції, що отримали дозвіл на проведення позапланової перевірки підприємства. Підставою для перевірки стали численні звернення місцевих мешканців та факти захоронення мертвих тварин на прилеглій до підприємства території.

Зазначимо, що кореспонденту Гал-інфо вдалось побачити, що відбувається за високими парканами підприємства. На території просто неба розкладаються десятки туш мертвих тварин. Довкола відчутний сильний сморід. Птахи та сотні щурів розтягують тіла, що гниють під палючим сонцем.

Згодом, 10 серпня, представників екоінспекції було допущено на підприємство для проведення перевірки. За фактом виявлених порушень відкрито кримінальне провадження. Ведеться слідство.

Автор - Serg Bobra

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ