Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Перекласти на депутатів підняття тарифів на тепло мерії не вдасться

 Завтра, 19 жовтня, на сесію Львівської міської ради виноситимуть питання підняття тарифів на тепло. Чиновники мерії хочуть підняти львів’янам плату за теплоенергію та гаряче водопостачання майже у 2,3 раза. Доцільність підняття тарифів в мерії пояснюють тим, що різко зросли ціни на газ, паливно-мастильні матеріли та енергоносії. Водночас експерти, а також міські депутати, на яких хочуть «перекинути» вирішення цього питання, майже в один голос стверджують, що на сьогодні нема економічного обґрунтування підняття цін на тепло для населення.
 Проект ухвали «Про двоставковий тариф на теплову енергію, тариф на підігрів води та послуги централізованого опалення», який виноситимуть на завтрашню сесію ЛМР, як повідомив «Гал-info» заступник начальника управління інженерного господарства міськради Андрій Мончак, передбачає підняття тарифів на теплоенергію для населення з 80,36 коп. за гігакалорію до 181,79 грн Гк для користувачів «Львівтеплоенерго» і 183,65 грн за Гк для користувачів «Залізничтеплоенерго». Як пояснив пан Мончак, різниця в заявлених розрахунках двох теплових підприємств пов’язана з тим, що в них різні затрати на виробництво тепла. Щоправда, не зовсім зрозуміло, чому львів’яни повинні страждати від того, що у двох підприємств є різні розрахунки собівартості тепла і, власне, чому ці розрахунки є різні?

 Цікаво, що проектом ухвали, який винесуть на сесію, передбачено, що підняття тарифів повністю лягає на плечі споживачів. Щоправда, це зовсім не означає, що чиновники мерії не дбають про львів’ян... Прийнявши ухвалу про підняття тарифів, міськрада далі має вирішити, в який спосіб вона компенсуватиме споживачам різке підняття цін на тепло. Втім, ніхто не гарантує, що вона вирішить це питання.
 «В самій ухвалі встановлено величину максимальної оплати споживачем без відшкодування. Однак до проекту ухвали, який завтра виноситимуть на сесію, ми додаємо детальні розрахунки, як можна буде відшкодувати населенню підняття цін на теплоенергію. Є два варіанти відшкодування: на 20 або на 50% від суми, на яку має збільшитися тариф, — пояснив Андрій Мончак. — Звичайно, депутати взагалі можуть не проголосувати за підняття тарифів, але тоді нам треба буде віднайти у міському бюджеті 100 млн грн для компенсації тарифної різниці. Це дуже велика сума як для нашого бюджету, так, думаю, і для бюджету будь-якого міста України. Особисто я вважаю, що непідняття тарифів є не зовсім справедливим, адже якщо ми говоримо про малозабезпечених людей, яким нові ціни дуже вдарять по кишені, то є українське законодавство, яке передбачає надання субсидій з Держбюджету таким людям. Якщо ж ми компенсуватимемо тарифну різницю за рахунок міського бюджету, то, зрозуміло, що з повітря ці гроші не візьмуться, треба буде урізати інші статті, а це фінансування вчителів, ремонт доріг, інші потреби міста».
 За законодавством, питання прийняття тарифів на компослуги для населення є виключно прерогативою виконавчого комітету Львівської міської ради. Однак після того, як нові, запропоновані мерією, ставки тарифів не пройшли аж трьох громадських слухань, міський голова вирішив, що «тарифи — це питання, яке в першу чергу стосується мешканців міста, і  вирішувати його має не тільки виконком міської ради, а й міські депутати, як виразники настроїв населення». Втім, брати на себе відповідальність за підняття тарифів депутати міської ради зовсім не хочуть і, як запевнили «Гал-info» всі без винятку голови депутатських фракції ЛМР, завтра за це питання ніхто не голосуватиме. Отож, перекласти на депутатський корпус свій «головний біль» пану Садовому аж ніяк не вдасться.
 Як пояснюють депутати, вони не голосуватимуть за тарифи, тому що не мають економічного обґрунтування нових ставок. Поряд з тим, вони не забувають нагадувати, що питання тарифів було і залишиться в компетенції виконавчого комітету. «Ми не маємо поки що інформації, чому тарифи на теплову енергію мають зростати саме у 2,3 раза. Отож, наша фракція завтра точно не голосуватиме за підняття тарифів», —  пояснив голова фракції ПРП у Львівській міській раді Олег Бас.
 Категорично проти підняття тарифів і фракція ВО «Свобода», як наголосив голова цієї фракції Василь Павлюк. «Підняття тарифів – це прерогатива виконавчого комітету міської ради, він займається цим питанням, добре володіє темою, а як за тарифи мають голосувати депутати, коли нам навіть не обґрунтували доцільності їхнього підняття? — говорить пан Павлюк. — Я не думаю, що міський голова зумисне хоче перекласти відповідальність за підняття тарифів на депутатів. Думаю, що це є не лише його рішення. Очевидно, пану Садовому хтось це порадив. Проте це неправильний механізм, і він не пройде».
 За словами голови фракції блоку «Наша Україна» Василя Трача, НУ взагалі звертатиметься до міського голови, щоб питання підняття тарифів не включали у порядок денний завтрашньої сесії.  «Різке підняття цін для населення на теплоенергію — це неправильно. Якщо ми піднімаємо тарифи, то треба одразу ж запропонувати львів’янам систему дотацій, й ці питання мають йти паралельно, а не окремо одне від одного. Зрештою, питання необхідності підняття тарифів виникло не сьогодні, ми ще півроку тому про це знали і говорили. Отож, відповідні управління і комунальні підприємства міськради мали вже давно розробити програму енергозбереження для Львова. Крім цього, ми не впевнені в тому, що тарифи є достатньо економічно обґрунтовані, отож голосувати за них не будемо», — пояснив Василь Трач.
 Як переконаний голова фракції БЮТ у Львівській міській раді Роман Федишин, проблему підняття тарифів треба вирішувати не за рахунок населення, а за рахунок зменшення відрахування міста до Держбюджету. «Фракція БЮТ категорично проти підняття тарифів на теплоенергію для населення, але ми розуміємо складний стан, в якому може опинитися місто, якщо ми не знайдемо коштів, щоб компенсувати тарифну різницю. Отож, треба звертатися до Верховної Ради і вимагати, щоб нам або компенсували зростання цін, або ж зменшили відрахування до Держбюджету. Скажімо, якщо зараз відрахування з міського бюджету до Державного - 80%, то зменшивши їх навіть до 70%, ми могли би повність компенсувати тарифну різницю і не тільки, адже це приблизно 400-500 млн грн додатково кожного року», — пояснює Роман Федишин.
 На відміну від усіх інших депутатських фракцій міської ради, фракція ГП «Пора», як запевнив її голова Петро Адамик, готова взяти на себе відповідальність за підняття тарифів, однак не в такому вигляді, як це пропонують депутатам сьогодні.  «Ми готові підняти тарифи, якщо нові ставки нам економічно обґрунтують. Ми свідомі того, що за газ треба платити. Поряд з тим, голови «Львівтеплоенерго» та «Залізничтеплоенерго» повинні пояснити хоча б те, чому за 50% тепловтрат під час експортування теплоенергії платять городяни, а не ті, хто в цьому винен? Ми не будемо ховати голову в пісок, як це робить голова виконкому, ми готові голосувати за підняття тарифів, але тільки якщо знатимемо, для чого їх піднімати і що гроші йдуть на закупівлю газу, а не, скажімо, на новий автомобіль голові одного із теплоенерго. Однак, якщо піднімати тарифи, то піднімати адекватно, а не аж у 2-3 рази», — заявив Петро Адамик.
 Поряд з тим, навіть якщо депутати таки пішли би на підняття тарифів, як стверджує голова фракції УНП у міській раді Юрій Кужелюк, рішення сесії все одно б не мало жодної ваги. «Наша фракція не буде голосувати за підняття тарифів, і, я думаю, що й рада не займатиметься цим питанням. Адже навіть якщо ми би прийняли якусь ухвалу, то прокурор Львова винесе свій протест на неї. Це незаконно. Питання тарифів має вирішувати виключно виконком», — наголосив Юрій Кужелюк.
 Схоже на те, що питання нових ставок тарифів надовго «зависло у повітрі»: виконком відповідати за підняття цін на теплоенергію не хоче, а депутатський корпус не розуміє, чому відповідальність намагаються перекласти на нього. Поряд з тим, з 18 жовтня, тобто сьогоднішнього дня, у Львові розпочався новий опалювальний сезон, і невизначеність із тарифами може стати великою проблемою для міста, якщо теплові підприємства через брак коштів не зможуть закупити достатнього ліміту газу і забезпечити нормальної подачі тепла у домівки львів’ян.


Оксана Лабойко, „Гал-іnfо”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ