Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Асоціація футзалу Львівщини працює в правильному напрямку"

Нещодавно завершились чемпіонати кожної з восьми зимових ліг, що їх організовувала Асоціація футзалу Львівщини. Про чемпіонати, що відбулися, проблеми, пов’язані з організацією, про анонси майбутніх турнірів та планів охоче розповів в інтерв’ю нашому сайту голова комітету з проведення змагань АФЛ Петро Закалюжний.

 – Петре, нещодавно завершились змагання у Gold Business League – останньому з восьми зимових чемпіонатів, що їх проводила Асоціація футзалу Львівщини. Як загалом оціните рівень змагань у лігах, що завершились?

 – Цьогоріч рівень змагань мене цілком задовольнив. Окремо потішила Перша ліга Львова. Неймовірно конкурентноздатний чемпіонат видався, багато непоступливих команд, багато цікавих матчів. За виключенням одного поєдинку, якщо не помиляюсь, усі протистояння відбулися. Незважаючи на певні проблеми з ігровим майданчиком, усі колективи дограли чемпіонат до кінця, а вишенькою на торті став ще й «золотий матч».

 Elite Business League також відбулася без суттєвих нарікань. Окрім того, інтрига в Елітній бізнес-лізі жила до кінця, адже доля чемпіонства вирішувалась в останньому турі. Я вважаю, що це якраз ознака хорошого та вдалого чемпіонату. Всі інші ліги також минули на пристойному рівні. Були певні проблеми, втім, загалом, усіма організованими АФЛ чемпіонатами я задоволений.

 – Наступне запитання якраз про «певні проблеми». Які питання Вас як організатора бентежили впродовж зимового сезону?

 – Найбільші проблеми стосувались Гранд-ліги Львова та Другої ліги Львова. Головним недоліком було те, що команди знімались з чемпіонатів. Якщо говорити про найвищий футзальний дивізіон нашого міста, то тут не завершили змагання титулована «Енергія-2-ЛЮ-Альтернатива» та «Меркурій». Останні, до речі, найбільше нарікали на некомпетентних арбітрів. В цьому, звісно ж, є і проблема організаційного комітету. Окрім того, на останній матч не з’явилася команда «Кордон». Також, якось так вже склалося, що у Львові є один-єдиний майданчик, який може приймати змагання високого рівня. Маю на увазі палац спорту «Галичина», де відбуваються матчі чемпіонатів України з волейболу, футзалу, карате, дзюдо. Саме тому через завантаженість «Галичини» у нас багато турів відбувалися невчасно і саме тому зимові чемпіонати завершились лише нещодавно. Якби ми вирішили запитання з залом, то, можливо, команди б і не знімались з чемпіонатів, напруга би спала. Власне тому у першочергових планах Асоціації футзалу Львівщини – створення спільно з міською радою спортивної споруди, де можна було б проводити змагання. Тоді все буде чітко, зрозуміло.

 Окрім того, треба вирішити проблему із вчасними заявками команд. Плануємо поставити питання ребром – якщо заявки команди немає до другого туру чемпіонату, то колектив участь у змаганнях не бере. Також були нарікання на діяльність КДК. Справа в тім, що інколи рішення дисциплінарного комітету були суперечливими, і я це теж визнаю. Будемо просити КДК якось більш аргументовано робити свої висновки. Не слід забувати, що змагання, які організовуємо, здебільшого є аматорськими, тому потрібно якось більш лояльно до колективів та гравців ставитись. Втім, переконаний, що будь-якому прояву агресії не місце у футзалі навіть аматорському.

Організаторським недоліком був і той факт, що перед початком чемпіонатів ми не подали календар змагань на погодження команд. Зараз я є прихильником того, щоб перед кожним чемпіонатом збирати представників колективів та проводити жеребкування розкладу. Таким чином усунемо багато запитань. Як бачите, проблеми ніхто не приховує. Інтенсивно, тим не менш, працюємо, щоб ці проблеми вирішити.

 – Мали місце також і закиди в бік АФЛ про фінансову непрозорість змагань, що відбулися. Як прокоментуєте такі нарікання? Чи є вони безпідставними?

 – Вважаю, що такі закиди відверто не повинні мати місце. Можна було б говорити про якісь недоліки у цьому питанні, якби ми не завершили чемпіонати, не нагородили команди. Фактично, то приблизно 90 % з того, що я обіцяв колективам, я виконав. Не приховую, що були такі матчі, де кульгала відеозйомка чи якісь суто технічні моменти були не найкращого рівня. Втім, щодо коштів, то все прозоро. Готові надати кожному фінансову звітність, ніхто нічого не приховує. Якщо хтось думає, що я грію руки на командах, то це відверта маячня. Більш того, знаю, тільки, що є один-два колективи, які цим питанням аж занадто сильно переймаються. Загалом, втім, ніяких конкретних нарікань не було. Чуткам недоброзичливців вірити не варто.

 – З якими колективами під час організації зимових чемпіонатів Вам працювалося найкраще?

 – Відверто кажучи, то не хочу когось виокремлювати. Дякую виключно кожній команді, яка взяла участь у зимових чемпіонатах. Для мене кожен колектив, який займається спортом, вже є ідеальним. Приємно, що у кожного є спортивне прагнення до перемоги, бажання самовдосконалюватись. Звісно ж, є певні організаційні моменти, які когось не влаштовують, але це вже нюанси, які присутні будь-де. Мені також здається, що багато залежить від президента, тренера, гравців. Якщо всі ставляться до гри як професіонали, то і співпраця з такими колективами професійна та приємна.

 – Наскільки мені відомо, то організацією зимових чемпіонатів АФЛ, по суті, займались тільки Ви. Як вдалося з усім цим впоратись самому? Чи плануєте якось поповнювати ряди своїх помічників та оргкомітету загалом?

 – Слід зазначити, що у нас є певна структура. Є зали, фотографи, відеооператори, арбітри тощо – усіма цими питаннями завідує комітет з проведення змагань, є окремі люди, які тими питаннями завідують. Втім, якщо, до прикладу, маємо 70 заявок від команд, то треба їздити два тижні тільки, щоб ті заявки зібрати. Я ставлюся до клубів, до президентів команд, як до клієнтів АФЛ, з розумінням. Якщо не вдається нам надати заявку безпосередньо в офісі Асоціації, то я тоді іду назустріч колективам. Хочу, щоб було зручно всім.

 Звісно ж, я планував збільшити штат своїх помічників, але згодом якось так все вже закрутилось-завертілось, що й забув про те. Був переконаний, що з усім впораюсь сам. В підсумку, довелось докласти зусиль, але, як бачите, попри певні нарікання, усі чемпіонати вдало добігли свого завершення. Нещодавно створили вже розширений оргкомітет, буде неодмінно легше організовувати будь-які турніри чи змагання. Багатьма питаннями відтепер займатиметься мій помічник Назар Петріца. Особисто я надалі більше розроблятиму якісь плани на перспективу, на подальший розвиток АФЛ. Зокрема, вже відтепер планую всерйоз зайнятись розвитком інфраструктури навколо Асоціації футзалу Львівщини.

– Зимові чемпіонати позаду. Попереду літні чемпіонати міста Львова. Коли, до речі, розпочинаються літні змагання АФЛ?

 – Наразі плануємо розпочати 19 травня. Якщо виникатимуть якісь непорозуміння, затримки, то літні чемпіонати стартують 26 травня. Не хочемо поспішати, хочемо зібрати всі заявки, все чітко організувати. Прагнемо, як то кажуть, сім разів відміряти перед тим як різати та позбутися таким чином усіх болючих питань.

 – Структура змагань залишиться такою ж, як і в зимових чемпіонатах?

 – Приблизно так. Окремо будуть бізнес-ліги – чемпіонати серед підприємств та організацій. Наразі планується точно Гранд-ліга, Перша, Друга та Третя ліги. Якщо «Журфак» висловить бажання брати участь, то ще й Четверту лігу організуємо (усміхається…). Якщо серйозно, то все буде залежати, окрім того, від кількості охочих.

 – Чи є вже зараз ажіотаж серед колективів?

 – Зазвичай зимою, звісно ж, більший інтерес команд. Втім, влітку команд точно не поменшає. Вже зараз дуже серйозний ажіотаж серед команд бізнес-ліг. Вже зараз маємо достатню кількість колективів для того, щоб організувати аж три бізнес-ліги влітку. Вважаю, це ознака того, що працюємо у правильному напрямку. Загалом, відповідні літні чемпіонати плануємо зробити найкращими за всю історію АФЛ.

 – На яких майданчиках гратимуть команди під час літніх чемпіонатів?

 – Найоптимальнішим варіантом наразі є «Електрон». Там два майданчики поряд, матимемо змогу провести чималу кількість матчів за один день. Окрім того, запасним варіантом також є поле зі штучним покриттям у межах спорткомплексу ТВД.

 – Які турніри, окрім літніх чемпіонатів, маєте на меті організувати найближчим часом?

 – Наразі триває турнір «Fujikura Open 2018». Організували такі кубкові змагання з міні-футболу спільно з компанією «Fujikura», за що їй хочу щиро подякувати. Приємно, що вдалося організувати такий турнір для колективів. Вважаю, що «Fujikura Open» – хороший шанс для колективів перевірити свої можливості у протистоянні одне з одним перед безпосереднім початком літніх чемпіонатів. Загалом, цей турнір плануємо зробити регулярним у період підготовки команд до міні-футбольних змагань, під час переходу із зимового чемпіонату до літнього.

 Окрім того, плануємо робити турніри серед дворових команд. Можливо, вдасться організувати відповідні змагання серед дворових колективів у всіх районах Львова окремо. Не у всіх є можливість платити певні суми внесків за участь у турнірах, втім, дух змагань прагне відчути кожен. Саме тому робитимемо чемпіонати, у яких не буде, можливо, такого якісного технічного оснащення, як у лігах Львова, втім, матимемо на меті подарувати спортивне свято усім охочим. Вважаю, що це добре для АФЛ – мати не тільки якісні, фінансово витратні змагання, а й менш престижні, втім, від того не менш важливі для подальшого фізичного розвитку мешканців нашого міста і не тільки.

 – Які у Вас особисто плани на майбутнє як голови комітету з проведення змагань АФЛ?

 – Буду працювати над тим, щоб за допомогою якихось цікавих, можливо, навіть інноваційних змагань залучати все більше людей до занять спортом, зокрема футзалом. Хочу, щоб завдяки АФЛ з’являлися все більше професійних команд на Львівщині, щоб знаходили та виховували нових та перспективних гравців, які в майбутньому, можливо, стануть основою для нашої національної збірної України з футзалу.

Окремо хочу відзначити «Шкільну футзальну лігу Львова», яку вдалося цьогоріч організувати. Було багато позитивних відгуків про цей турнір, тому надалі працюватиму у напрямку його розвитку та залучення ще більшої кількості команд. Розумію, що наразі головне завдання моє та АФЛ – залучення якомога більшої кількості молоді до активних занять спортом. Активно займатимусь саме цим запитанням. Ідей, планів, задумів – безліч. Сподіваюся, що більшість з них вдасться втілити в життя.

Асоціація футзалу Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ