Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Під час ремонту приміщення обласної прокуратури грубо порушили закон

В обласній прокуратурі порушують закон… Така інформація останніми днями все активніше і активніше шириться Львовом і має всі шанси перерости у гучний скандал. Щоправда, не йдеться про якісь неправомірні дії посадовців правоохоронного органу, порушення стосуються ремонту приміщення прокуратури області, замовником якого виступає управління капітального будівництва Львівської ОДА.
Приміщення прокуратури області, яке знаходиться на проспекті Шевченка, 17-19, є пам’яткою архітектури ХХ століття. Колишня будівля Торгово-промислової палати, яка знаходилася тут до 1939 року, справедливо вважається однією із окрас центральної частини Львова початку минулого століття. Будова в стилі модерн відзначається добре продуманою планувальною структурою в поєднанні з об’ємно-просторовим вирішенням та застосуванням мистецьких елементів в оздобленні фасаду та інтер’єрів. Актовий зал споруди прикрашають монументальні рельєфи Зигмунта Курчинського, живописний фриз – роботи долота Ф. Виґживальського, сходову клітку – мистецькі вітражі, виготовлені на відомій фабриці Желенського у Кракові.
Сьогодні ж ця архітектурна пам’ятка, яка витримала навіть ІІ світову війну, як заявляє Громадський форум Львова, може бути втрачена через халатність і безвідповідальність обласних чиновників. Виною ж всьому є ремонт, який без відповідних погоджень розпочали у приміщенні обласної прокуратури. Якщо точніше, то це стосується заміни автентичних вікон в будівлі правоохоронного органу на пластиковий склопакет, яка розпочалася буквально вчора, 31 січня. Першим на сполох забив Громадський форум Львова, який ще за кілька днів до початку ремонтних робіт повідомив ЗМІ про те, що володіє інформацією, що найближчим часом в приміщенні прокуратури області всупереч закону ставитимуть пластикові вікна. У відповідь чиновники в один голос запевняли, що такого просто не може бути: „Порушення закону в приміщенні обласної прокуратури? Як це можливо? На таке ніхто не наважиться…”. Поряд з тим, заміну вікон таки розпочали й до моменту зупинки робіт, як повідомляє ГФЛ, шість вікон верхнього поверху пам’ятки вже не було. Цікаво, що ця група вікон, особливо велике центральне вікно, вирізнялися найбільшою унікальністю з-поміж інших автентичних вікон приміщення — вони мають ширші рами та непрофільовані. Думка фахівців – однозначна: встановлення пластикових  вікон на пам’ятці архітектури призводить до втрати нею автентичності та спотворює її фасад. У той час, як головне завдання реставрації пам'ятки – зберегти її автентичність шляхом консервації, а там, де це  неможливо, відтворення  її  елементів  із  максимальним збереженням форм і матеріалів.
До грубого порушення закону під час ремонту колишнього приміщення Торгово-промислової палати вдалися не якісь приватні структури, які припустімо, могли б не знати пам’яткоохоронного законодавства, а управління капітального будівництва Львівської ОДА, яке зобов’язане стояти на букві закону. При цьому УКБ області підставило не тільки себе і навіть не тільки управління охорони історичного середовища Львова, а й керівництво обласної прокуратури, яке, хоч і не з власної вини, але все ж стало свідком порушення закону у власних стінах.
„Я дав доручення своєму заступникові терміново з’ясувати законність заміни вікон у приміщенні прокуратури, а на цей час всі ремонтні роботи призупинили. Нам було важко повірити в те, що управління капітального будівництва облдержадміністрації могло піти на порушення закону, тому керівництво прокуратури й не цікавилося ходом ремонтних робіт. У нас є багато своїх справ, ми цілком довірилися УКБ і були впевнені, що вони мають всі необхідні дозволи і погодження на проведення реставраційних робіт”, — пояснив „Гал-info” прокурор Львівської області Анатолій Пришко.
Як пояснила ж в. о. начальника управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко, замовник реставраційних робіт — управління капітального будівництва Львівської ОДА замовило в державного інституту „Укрзахідпроектреставрація” проект реставраційних робіт пам’ятки, але не замовило в інституту паспорту опорядження фасаду, в якому, власне, мало бути вказано, що робити з вікнами.
„У будівлі обласної прокуратури вікна справді потребували ремонту, який можна було здійснити, або шляхом реставрації, а якщо це можливо, то шляхом заміни вікон на аналогічні дерев’яні вікна, тут можна було використати і дерев’яний склопакет, але лише з дотриманням певних норм: вікна мали бути аналогічні автентичним, розташовані на тому ж місці, що і старі, без жодного зміщення, — зазначила „Гал-info” Лілія Оніщенко. — Першим неладне запідозрила проектуючий архітектор, й, побачивши відсутність паспорту опорядження фасаду, вона звернулася до нас зі своїми підозрами. У відповідь, управління охорони історичного середовища міста звернулися до обласного управління капітального будівництва, однак там запевнили, що наразі вікон міняти ніхто не буде, а робитимуть це лише після отримання всіх погоджень. Однак вже вчора без будь-яких погоджень у приміщенні обласної прокуратури почали заміну вікон”.
За словами чиновника, дії УКБ області не можна трактувати інакше, як грубе порушення законодавства, яке повинне бути покаране. Наразі ж управління капітального будівництва має п’ять днів на пояснення своїх неправомірних дій, а після цього буде складено протокол про адміністративну відповідальність і УКБ доведеться заплатити штраф. Крім цього, обласних посадовців зобов’яжуть зняти пластикові вікна з приміщення прокуратури і поставити назад автентичні.
„Після того, як УКБ надасть нам свої пояснення, вони, думаю, швидко спробують привести до норми всі документи. Однак це їм не вдасться, адже погодження на встановлення пластикових вікон в архітектурній пам’ятці їм ніхто не дасть”, — говорить Лілія Оніщенко.
Натомість управління капітального будівництва Львівської ОДА наразі жодних пояснень своїх дій не дає. Як повідомили „Гал-info” в управлінні, коментувати ситуацію уповноважений тільки начальник УКБ Мирослав Чемерис, але в нього сьогодні ледь не цілий день наради в обласній прокуратурі, які, власне, і пов’язані із заміною вікон на проспекті Шевченка, 17-19.
Приклад із приміщенням прокуратури — це, на жаль, один із небагатьох прикладів, коли міські чиновники вчасно відреагували на руйнування архітектурної пам’ятки, адже практика встановлення пластикових вікон в архітектурних пам’ятках центральної частини Львова вже давно стала поширеним явищем. Та й відреагували на нього так оперативно скоріш за все тому, що порушення сталося у приміщенні прокуратури — органу, основним завданням якого є стежити за дотриманням законів.
Оксана ЛАБОЙКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ