Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Підмочене зерно

З вологої пшениці не буде паляниці... «Сирий» урожай треба найперше очистити від бур'янів, а потім просушити
        Через несприятливі погодні умови у західних областях України виникли значні проблеми зі збором зернових культур. Внаслідок надмірних дощів пшениця, яка досягла оптимальної стиглості, після перезволоження проростає прямо в колосі. Борошна з такого збіжжя сподіватися годі...

- Якщо дощитиме і в найближчі дні, є ризик втратити певну частину продовольчого зерна, - сказав у розмові з кореспондентом «ВЗ» заступник голови  Львівської облдержадміністрації Іван Стефанишин. - Наразі урожай зібрано приблизно з 50 тисяч гектарів, що становить 20 відсотків усіх площ. Середня урожайність зерна по області сягала 29 центнерів на круг. Ріпак наші аграрії зібрали з 80 відсотків площ (середня урожайність - 22,7 ц/га).

-  За нашою інформацією, багато ріпаку втрачено, він осипається...

-І осипатиметься далі - після дощів іде інтенсивне висихання стебла, стручки розтріскуються. Проти негоди нічого не вдієш. Треба збирати те, що вдається.
Ми консультувалися з науковцями на рахунок того, як можна за такої ситуації мінімізувати втрати. Вихід єдиний - прискорити жнива. Жодні хімічні засоби захисту вже не діють, надмірна волога робить своє. Треба сподіватися, що литиме недовго.

-  Порадьте, як врятувати урожай власникам  невеличких земельних паїв  -  щоб  вирощене  збіжжя  не «зіпріло», зрештою, щоб не зігнило...

- Звичайно, краще було б, якби в селі був великий загальний тік, куди все зерно можна було б звезти і з допомогою техніки просушити. Але таку можливість мають тепер рідко де... Вологе зерно, першою чергою, треба очистити від бур'янів - щоб не грілося. А потім вже сушити його природним способом, на сонці, час від часу перемішуючи. Дехто сушить на великих горищах. Можна сушити прямо у дворі, розсипавши зерно тонким шаром на поліетиленовій плівці або на брезенті (щоправда, при цьому втрачається якість - змивається клейковина).
Проблема ще й у тому, що з вологого зерна тяжко сподіватися доброго насіння. Тож постараємося допомогти селянам - будемо завозити їм посівний матеріал централізовано, його можна буде придбати за помірними цінами.

-  Для великих господарств передбачено відшкодування за втрату урожаю?

- Така компенсація буде. Вже оформлено акти про завдані збитки на суму ЗО млн грн (ще подали відповідні документи зерновиробники Пустомитівщини, Золочівщини, Яворівщини). Компенсація надійде з бюджету додатково до коштів, які виділено Кабміном для подолання наслідків повені.

Іван ФАРІОН
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ