Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Підвищення ціни на вугілля не вплине на внутрішній ринок

Міністерство вугільної промисловості України в II кварталі 2007 року планує підвищити ціну за 1 тонну вугілля на 7%. Таким чином, вважає міністр вугільної промисловості України Сергій Тулуб, вдасться вирішити проблеми галузі як старі, так і нові. Серед старих проблем – потреба оновлення обладнання шахт та збільшення заробітної плати гірників, зокрема наступного року заплановано підвищити зарплати гірникам у середньому на 28%. Щодо нових проблем, то збільшення вартості вугілля має вирішити проблему, що виникла в зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію, мовляв, ціна на вугілля протягом 2006 р. не підвищувалась, від чого в зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію вугільна промисловість щомісяця втрачає 31 млн грн.

Гірниче лобі у Верховній Раді виступає за таку ініціативу міністра, не дивлячись на ідеологічні розбіжності у поглядах. «Для того, щоб розвивати вугільну промисловість, потрібно підвищити заробітну плату працівникам. Для цього необхідно підвищити ціну на вугілля, бо це один із шляхів залучення грошей, – зазначив у коментарі «Гал-info» народний депутат від фракції БЮТ Михайло Волинець. –  Для розвитку цієї галузі необхідні кошти, які ми можемо залучити з бюджету або з інвентаризації вугілля. Існує ще й третій варіант – це інвестиції, але оскільки на шахтах не проведено ефективної реструктуризації, тому інвестицій очікувати не доводиться».
«Мінімальна заробітна плата встановлена в розмірі 400 гривень, а у вугільній галузі середній рівень мінімальної зарплати розрахований із мінімального рівня 269 гривень. Тому чітко постає питання підвищення заробітної плати. Сьогодні молоді люди не йдуть працювати у вугільну галузь. У цьому році у вугільну галузь прийшли тільки 1000 випускників з технікумів і вищих навчальних закладів. Це може призвести до того, що скоро нікому буде працювати в цій сфері», – зазначає Михайло Волинець.
Водночас експерти трохи іншої думки. З одного боку – підвищення цін на вугілля несуттєво вплине на ціни на інші товари, з іншого – підвищення цін не врятує галузь, модернізацію якої навіть і не думали проводити, – говорять експерти.
«В Україні видобувають два типи вугілля: енергетичне та коксове. Енергетичне використовують електростанції, підприємства металургії для підвищення температури та маленькі комунальні підприємства. Коксове використовують металургійні підприємства. Вартість вітчизняного вугілля - як коксового, так і енергетичного - є відчутно вищою, аніж у країнах наших найближчих сусідів, наприклад, у Польщі, – розповів у коментарі «Гал-info» експерт з економічних програм Центру політичних та економічних досліджень ім. Разумкова Олександр Жолудь. – Якщо говорити про наслідки підвищення цін на вугілля, то однозначно зростуть витрати електростанцій та знизиться рентабельність металургійних підприємств, але це не означатиме, що від цього зростуть ціни на внутрішньому ринку на метал та електроенергію. Тарифи електроенергії контролює НКРЄ, і в контексті того, що в цьому році вже відбулося підвищення тарифів на електроенергію, то більше їм підвищитися не дадуть, крім того, та частка вугілля, що використовується у виробництві електроенергії, не є настільки великою, що суттєво вплине на рентабельність підприємств електроенергетики. Щодо металургійних підприємств, то збільшення на 7 відсотків ціни за тонну вугілля не зачепить внутрішній ринок. 70 відсотків металопрокату, що виробляють в Україні, іде на експорт, і лише 30 продається на внутрішньому ринку, тому ціна на метал на внутрішньому ринку залежатиме від світових цін на металопрокат, а не від тих, що має експортний металопрокат. Можливо, відбудеться часткова переорієнтація експортних партій на внутрішній ринок, проте думаю, що несуттєва», – вважає Жолудь.    
Нагадаємо, що у вересні 2006 року міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб заявив про те, що промисловість відчуває дефіцит товарного коксохімічного вугілля. «Так, його потреба у минулому місяці становила 650 тисяч тонн, а галузь змогла дати тільки 450. Тому зараз міністерство зайняте розробкою цінової формули, що базуватиметься на теплотворності газу. Це означає, що чим дорожчим буде газ, тим, відповідно, більше зросте в ціні й вугілля. Адже собівартість вугілля зараз становить 500-800 гривень (залежно від його якості), а реальна ціна – лише 236 гривень за тонну. Відчуваючи дефіцит, Україна приймає іноземний вугільний продукт. За останні місяці, зокрема, було імпортовано 5,2 мільйона тонн», – цитує Тулуба урядовий портал.


Валентин Концевич

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ