Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поблизу Львова запрацював сучасний інтерактивний тир

Поблизу Львова запрацював інтерактивний тир: що про нього відомо та як це допоможе у підготовці військових.

Наприкінці жовтня поблизу Львова розпочав роботу інтерактивний тир, у якому військові та цивільні зможуть вправлятися у застосуванні різної зброї за допомогою універсальної навчальної інтерактивної тренінгової  системи “UNITS”. Гал-інфо з'ясувало, що таке система “UNITS”, як працюватиме інтерактивний тир, а також яким чином така технологія допомагатиме у підготовці військових та цивільних до оборони держави. 

Що таке система “UNITS” 

“UNITS” — це універсальна інтерактивна тренінгова система для проведення вогневої підготовки бійців згідно з методикою Міністерства оборони України. Наразі ця система доповнює процес підготовки бійців ГУР, ССО, ВМС, СБУ, ДСО. Для додаткової підготовки  її використовують підрозділи ТОР, КОРД, НГУ, Територіальна оборона та добровольчі підрозділи, Національна поліція України. Однак разом з тим цю систему можуть використовувати й для навчання цивільних, а також молоді у рамках курсу “Захист України”. 

Система “UNITS” є розробкою української компанії “Logics7”, одного з лідерів у сегменті розробки програмного забезпечення.

Інтерактивна система “UNITS” дозволяє проводити навчання в будь-яких приміщеннях, що гарантує безпеку особового складу. При необхідності система з легкістю може бути переміщена на іншу локацію. Тренування можуть відбуватись цілодобово та з будь-якою інтенсивністю.

Крім того, комплектація “UNITS” може включати різноманітні види зброї, зокрема AT-4, NLAW, Javelin та Stinger. 

“Для того, щоб система працювала потрібно лише 30 метрів квадратних та відсутність прямого освітлення, щоб лазерний промінь працював справно. До цієї системи підключається більш ніж 24 модулі. Один з них — це стрілецьке озброєння. Інший тип модулів, які підключаються до нашої системи, — це гранатомети. Також є ПЗРК і окремий комплекс Javelin”, — розповідає представник компанії “Logics7” Ігор Торшин

Тренажер має макети, які повністю ідентичні справжній зброї. Це дозволяє досконало вивчати зброю і тренувати м’язову пам’ять, що допомагає ефективно виконувати поставлені бойові задачі.

Крім того, система має можливість інтерактивно вправлятися у застосуванні зброї на різноманітних локаціях та за різних погодних умов. 

“На тренажері можна обрати будь-яку місцевість, зокрема міську забудову, ліс, поле. У будь-якій точці місцевості можна обирати, де буде виконуватися вправа, а також розміщувати мішені. Також є стандарті вправи для стрілецької зброї. Крім того, можна застосовувати різні погодні умови та обирати час доби”, — додає Ігор Торшин. 

Загалом система “UNITS” призначена для: 

  • Відпрацювання правильної стійки, дихання, утримання зброї, прицілювання, плавного спуску гачка з бойового взводу.
  • Відпрацювання застосування вогнепальної зброї у різних ситуаціях з використанням відео сюжетів.
  • Відпрацювання навичок інтуїтивної стрільби без прицілювання в умовах обмеженої видимості та часу.
  • Проведення індивідуальних навчальних стрільб та змагань між кількома учасниками.
  • Обробки, підтримки та вдосконалення навичок ведення прицільної стрільби в статиці.
  • Поглибленого тренування з переводу вогню та стрільби по мішенях, що рухаються.

Підготовка військових та цивільних: у чому основна користь інтерактивного тиру та як він працюватиме

В умовах повномасштабної війни, підготовка не тільки військових, а також цивільних, є основним пріоритетом для підвищення обороноздатності країни. Відтак, у тирі зможуть потренувати свої навички всі категорії населення, включно з учнями, що вивчають курс “Захист України”. 

“Ця система призначена для навчання не тільки військових, а й цивільного населення, і вона допоможе значно зекономити кошти на підготовці. До прикладу учні, які мають предмет “Захист України”, вчитимуться застосовувати стрілецьку зброю. Ця система допоможе їм відпрацювати базову підготовку на тренажері, перед тим як здійснити постріл на полігоні. Це значно зекономить кошти. Те саме стосується й інших цивільних та військових. Крім того, якщо говорити про підготовку до застосування NLAW чи Javelin, переважно постріл з них на навчаннях не здійснюється. Такий тренажер допомагає це виправити”, — пояснює директор ТОВ “ДОБ “ДЕФЕНДЕР”” Роман Кольба. 

Наразі в інтерактивному тирі немає повної комплектації системи “UNITS”. Зараз там є можливість відпрацювати свої навички у застосуванні деяких видів стрілецької зброї, а також ПЗРК та Javelin. 

Першочергово в умовах війни тир орієнтується на навчання військовослужбовців, але пройти тренування вже зараз можуть й цивільні та учні шкіл. Для цього слід звернутися до Романа Кольби за телефоном: +38(098) 61 55 488 або у Facebook та попередньо узгодити час відвідування та кількість осіб, адже пропускна здатність тиру орієнтовно становить 15 осіб на годину. 

Додамо, що тир створено за підтримки Благодійного фонду “Допомога та турбота”.

“Ми багато працюємо над допомогою військовим, шукаємо кошти й намагаємось максимально задовольнити їхні потреби відповідно до наших можливостей. У Києві я потрапив у інтерактивний тир та ми вирішили організувати подібний тир у Львові. Це дуже важлива ініціатива. Ми готові надавати можливості навчання, і я сподіваюся, що цей тир ефективно допомагатиме у підготовці наших військових та цивільних”, — акцентує голова БФ “Допомога та турбота” Мирослав Хом’як.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ