Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Подарунок львів’янам від ФК «Львів»

Забивши на полі стадіону «Україна» два «сухі» м’ячі у ворота чинного чемпіона України донецького «Шахтаря», футболісти ФК «Львів» в стартовому матчі нового чемпіонату країни, який вперше проводиться під егідою новоствореної Прем’єр-ліги, створили найбільшу сенсацію туру.
ФК «Львів» – «Шахтар» (Донецьк) – 2:0 (1:0). 20 липня. Львів. Стадіон "Україна". Сонячно. Перед матчем дощ. Температура повітря +17 градусів. 16.500 глядачів.

Арбітр: Володимир Сіренко (Сімферополь).

Асистенти арбітра: Олександр Білорус (Черкаси), Анатолій Свистун (Чернігів).

Резервний арбітр: Ігор Покидько (Полтава).

Делегат ФФУ: Віктор Дердо (Іллічівськ).

Інспектор матчу: Валерій Лисенко (Одеса).

ФК «Львів»: Марущак, Романюк, Ващук, Жданов, Кіцута (Каваців, 75), Даньків (Гальчук, 80), Федорчук, Панас, Б.Баранець, Г.Баранець, Гордієнко (Худзік, 69).

«Шахтар»: Худжамов, Срна, Чигринський, Іщенко, Рац, Хюбшман (Гладкий, 67), Фернандіньо, Жадсон (Ілсіньо, 46), Вілліан, Адріано (Брандао, 46), Селезньов.

Голи: Панас (24), Федорчук (90).

Попередження: Ващук (21), Г.Баранець (57), Даньків (76) - Брандао (60), Срна (83), Гладкий (86).

 

Ще задовго до гри матч між «Львовом» і «Шахтарем» називали одним з найнепередбачуваніших. Одні пророкували львів’янам розгромну поразку, мовляв у першому ж турі команду кинули під танк, інші вважали, що «синьо-золоті» дадуть гідний бій чемпіонам України. Проте, мабуть, ніхто не міг сподіватися на те, що підопічні Степана Юрчишина обіграють «гірників» з різницею в два м’ячі.

Традиційно перед матчем відбулася церемонія відкриття. Після офіційної частини капітани команд – Мар’ян Марущак та Даріо Срна – під звуки національного гімну, який співав весь стадіон «Україна», підняли синьо-жовтий прапор. Далі пролунав козацький марш – і арбітр дав стартовий свисток.

Як і слід було очікувати, львівська публіка не проігнорувала матчу і забезпечила «синьо-золотим» надзвичайно потужну підтримку. Варто було лише львівським гравцям перехопити м’яч і перевести гру на поле суперників, як атмосфера на трибунах ставала просто неперевершена. Львівські футболісти в боргу не залишились і подарували вболівальникам яскраву гру. Звичайно, протягом матчу беззаперечну перевагу мали донеччани, але «синьо-золотим» вдалося вистояти проти атак «Шахтаря», а головне – забити.

Зі стартових хвилин «гірники» пішли вперед, львів’яни ж навпаки – грали обережно, від захисту, намагаючись контратакувати. Перший небезпечний момент біля воріт Марущака виник на 7-й хвилині, коли Фернандіньо з лінії штрафного майданчика пробив низом – м’яч пролетів біля лівої штанги. За декілька хвилин львів’яни провели швидку контратаку і вивели Гордієнка сам на сам з воротарем, але миттю раніше боковий арбітр підняв прапорець, тож про взяття воріт не могло бути й мови. Трохи згодом знову небезпечну атаку провели гості. Чигринський зльоту завдав удару по воротах – Марущак парирував, а далі захисники розрядили ситуацію. Трибуни не переставали підтримувати львівську команду і скандувати «ФК «Львів!».

Відбиваючись від атак, «синьо-золоті» не лише думають про захист, а й намагаються щось створити в атаці, і Григорій Баранець завдає першого удару по воротах Худжамова – в руки. А наступна атака львів’ян стала результативною. Поки гравці «Шахтаря» безуспішно намагалися відкрити рахунок, містяни змогли відправити шкіряну кулю у сітку донецьких воріт. Борис Баранець пройшов по правому флангу, прострілив у центр штрафного майданчика на Гордієнка, той пробив, однак захисники заблокували удар. Рикошетом м’яч дістався Панасові, який перебував біля лівої стійки воріт, Вадим обвів захисника і з кількох метрів забив дебютний гол «Львова» у Прем’єр-лізі – 1:0. Відразу після цього вболівальники на трибунах запускають хвилю.

Після пропущеного м’яча гра не змінилася. «Гірники» надалі продовжували шукати щастя біля львівських воріт, проте без особливих успіхів. Львів’яни встигали руйнувати атаки гостей і зводили нанівець всі їхні спроби забити. Особливо в захисті був помітним досвідчений Владислав Ващук, який керував оборонними діями «синьо-золотих». І це при тому, що екс-динамівець встиг провести лише одне тренування з львівською командою.

До перерви «Шахтар» провів чимало небезпечних атак. Зокрема, потужного удару з лінії штрафного майданчика завдавав Жадсон – Марущак перевів м’яч на кутовий. Потім Срна на дальній штанзі мало не замкнув головою навіс з лівого флангу. Ще за деякий час Кіцута знімає «смугастого» з голови Адріано, який вже був готовий зрівняти рахунок. Львів’яни ж у ті хвилини, що залишилися в першому таймі, мали лише одну нагоду ще раз засмутити Худжамова. Борис Баранець, виконуючи стандарт, навісив у штрафний майданчик, і Ващук головою спрямував м’яча в бік воріт – той пролетів у лічених сантиметрах від стійки

.

Гості намагалися відігратися ще в першому таймі, і близьким до цього вже в компенсований до першого тайму час був Селезньов, який завдав удару головою – недалеко від стійки. За кілька хвилин арбітр сигналізує про закінчення першої половини зустрічі, і львівські трибуни під оплески проводжають футболістів до роздягальні.

На другий тайм першими на полі з’являються «гірники». Мірча Луческу біля центральної лінії дає вказівки Ільсіньо та Брандао, яких збирається випустити на поле. Але, незважаючи на проведені заміни і на постійні атаки «Шахтаря», забити Марущакові донеччани так і не змогли. Хоча нагод було вдосталь. Спочатку гості вивели на ударну позицію Брандао, проте йому на заваді став Ващук, який холоднокровно зняв м’яча з ноги бразильця. Згодом на лівому фланзі львів’яни впустили Ільсіньо, той прострілив на Селезньова, однак Марущак відбив удар донецького нападника. Ще за деякий час Брандао зробив простріл на Фернандіньо, той завдав удару з-за спини Б. Баранця, проте львівський голкіпер знову виручив команду і спіймав м’яча в руки.

Що ближче було до фінального свистка, тим потужніше «гірники» наступали на львівські ворота. Під час однієї з атак «круглий» дивом не залетів у сітку. Хоча цьому посприяли самі гравці «Шахтаря». Спочатку Брандао біля правої стійки ніяк не міг влучити по м’ячі, а вже за кілька секунд Фернандіньо з кількох метрів пробив вище воріт, які захищало двоє львівських захисників. У львів’ян запам’яталася контратака 3х5, коли Б. Баранець мало не вивів Гордієнка віч-на-віч з Худжамовим – донецькі оборонці перехопили його передачу.

Дивлячись, що до закінчення матчу дедалі менше часу, Мірча Луческу проводить останню заміну і замість Хюбшмана випускає на поле Гладкого. Однак і цьому футболістові не вдалося вразити львівські ворота. Олександр зміг завдати одного небезпечного удару, але його заблокували захисники. До фінального свистка також небезпечно пробивали Ільсіньо і Чигринський, проте безрезультатно. Львівськи футболісти демонстрували величезну самовіддачу і не допускали біля своїх воріт фатальних помилок.

А вже коли стадіон був у передчутті перемоги, напружено очікуючи фінального свистка, містяни подвоїли свою перевагу в рахунку. Вони провели контратаку, з якою «гірники», на перший погляд, без особливих труднощів справились, однак м’яч опинився в Федорчука, який з-за меж штрафного майданчика блискучим ударом поклав шкіряну кулю в дев’ятку, знявши всі запитання про переможця матчу – 2:0. Стадіон львівські футболісти залишали під оплески та вигуки «Молодці!» і «ФК «Львів!». Трибуни також кричали «Юрчишин!» та «Ващук!», який вже, здається, встиг стати улюбленцем львівської публіки.

Тож дебютантові Прем’єр-ліги ціною величезних зусиль та самовіддачі вдалося перемогти чинних чемпіонів України. А чи зможуть львівські гравці продовжити грати на такому ж рівні побачимо у наступних турах. Поєдинок другого туру ФК «Львів» зіграє в неділю, 27 липня в Маріуполі проти тамтешнього «Іллічівця», разом з яким трохи більше місяця тому в першій лізі виборов право змагатися в Прем’єр-лізі. 

 

Мірча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

 

- Хочу привітати львівську команду, яка добилась перемоги в сьогоднішньому матчі. Вона заслужила цю перемогу. Гравці «Львова» бились за неї протягом всього матчу і жертвували собою. Певною мірою їм пощастило, але це є частиною футболу. Мабуть, ми ще не відійшли від матчу за Суперкубок, почали цю гру не зовсім так, як нам би хотілось, і при першій ж нагоді львівські футболісти забили нам гол. Так само як і в другому таймі: єдиний момент – і вони його реалізували. Звичайно ми ретельно аналізуватимемо те, що відбулося сьогодні на полі. Коли команда забиває гол, вона починає «закриватися» і тоді дуже важко її «розколоти». Це знову ж таки є частиною футболу. У другому таймі ми створили багато моментів, однак, на жаль, не змогли їх реалізувати. Забивши, львівська команда намагалася будь-що зберегти рахунок, грала на відбій, однак це в жодному разі не применшує заслуги «Львова», який сьогодні зіграв дуже добре. І якщо вони й надалі так гратимуть, то, звичайно, не виникатиме питання про те чи залишаться вони у Прем’єр-лізі, а навпаки – команда претендуватиме на вищі місця.

 

Степан ЮРЧИШИН, головний тренер ФК «Львів»:

 

- Перемога нам далася дуже важко. Але особливо вона приємна тим, що ми виграли в такої команди як «Шахтар», де зібралися дійсно зірки футболу. Нам допомогла самовіддача, яку моя команда демонструвала з першої до останньої хвилини матчу. Звичайно, помилки були. В нас було дуже мало часу на підготовку до сезону, але гра вдалася. Ми грали від оборони (бо, звичайно, з такою командою як «Шахтар», важко грати інакше), і завдяки самовіддачі перемогли. Я думаю, заслужено.

- Коли Ви повірили в перемогу?

- Коли забили другий гол.

- У цьому матчі було віддано багато сил. Чи вистачить їх команді для наступних турів?

- У першій лізі ми звикли грати через кожних чотири дні, тому я думаю, що тижня нам вистачить для відновлення сил.

- Які ваші враження від гри Ващука?

- Владислав відіграв добре. З ним нема жодних проблем. Він професійний, досвідчений футболіст і доброзичлива людина, яка, в принципі, об’єднає нашу молодь. Тому йому можу тільки подякувати за матч.

 

Володимир ДУПНАК

 

Фото – із сайту ФК „Львів”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ