Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Подвійне громадянство загрожує безпеці країни Б’ють по паспорту

Після подій у Південній Осетії стало зрозуміло, що Україна більше не може закривати очі на проблему подвійного громадянства. Деякі політики стверджують: Росія масово роздає свої паспорти севастопольцям. Те ж саме проробляє Румунія в областях нашої країни, що межують нею

Росія заходилася активно видавати паспорти в Севастополі, днями за­явив народний депутат від НУ-НС Володимир Стретович. І додав, що «після чергової дрібної провокації на Кримському півострові Росія зможе задіяти формулу захисту співвітчизників». На­гадаємо, саме масова роздача російських паспортів жителям Абхазії й Південної Осетії слугувала для кремлівських стратегів прикриттям для нападу на Грузію. Мовляв, своїх громадян захищаємо. Сьогодні з 400 тис. севастопольців російських громадян лише 15 тис. – це військовослужбовці ЧФ (не враховуючи ченів їхніх родин, обслуговуючого персоналу, військових пенсіонерів). Офіційних даних про кількість російських громадян у Криму немає. Однак представники деяких проросійських партій заявляють, що на півострові громадян РФ близько 170 тис. Нескладно здогадатися, що в Москві власників російських паспортів вважають своїми громадянами. І готові захищати – був би привід. А привід, як свідчить ситуація в Грузії, створити можна. Гірше за все, як  з'ясувала «24», що дотепер українська держава залишалася байдужою до незаконного інституту подвійного громадянства.

Забили на сполох й у пар­ламентському комітеті з питань нацбеспеки. «Ми направлятимемо запити до відповідних спецслужб, аби з’ясувати, скільки на території України людей мають подвійне громадянство», - відзначив голова комітету Анатолій Гриценко. За його словами, така ситуація не може не тривожити Україну, оскільки становить загрозу національній безпеці. Щоправда, «24» так і не вдалося отримати інформацію про те, який на сьогоді стан справ з упійманням власни­ків двох паспортів. У прес-службі СБУ «24» заявили, що це не в їхній компетенції, у МВС відмовилися надати яку-небудь інформацію по те­лефону, численні департаменти, комісії та комітети з питань громадянства облік таких людей не ведуть.

А їх, зважаючи на все, чи­мало. «Це давно вже не сек­рет! Багато депутатів ВР мають по два паспорти. У Чернівецькій області багато українців, які є також громадянами Румунії. У Закарпатті безліч наших громадян мають чесь­кий, словацький, угорський паспорти. На Львівщині бага­то українців отримали громадянство Польщі, а в Криму й східних областях - громадянс­тво Росії. Цією проблемою просто ніхто не займається!» -заявив «24» екс-представник президента в Криму, народ­ний депутат Геннадій Мос­каль. Він нагадав, що в бага­тьох європейських країнах подвійне громадянство є нор­мою, і порадив політикам або чіткіше прописати закон про громадянство, або легалізува­ти те, що де-факто вже існує. Тим часом звинувачення на адресу Росії в незаконно­му забезпеченні українців другим паспортом заперечує народний депутат Василь Кисельов: «Я робив офіцій­ний запит із цього приводу й отримав офіційну від­повідь, що це все неправда. Це вигадки тих, хто ускладнює ситуацію й намагається штучно підв'язати Крим до грузинських подій», - заявив регіонал «24».

Нагадаємо, що Конститу­ція України забороняє под­війне громадянство, однак українці можуть мати пас­порти одразу кількох країн цілком безкарно. Адже та ж Конституція забороняє поз­бавляти громадянина Украї­ни громадянства. Інші санк-ції в законодавстві теж не пе­редбачені. Фактично будь-хто бажаючий може одержа­ти російський (румунський) паспорт, не втрачаючи ук­раїнського.

На разі ж у нас навчилися боротися лише з політични­ми порушниками паспорт­ного режиму: епізоди з поз­бавленням українського гро­мадянства Давида Жванії й депутата-перебіжчика від ко­аліції Юрія Бута, продемонс­трували: якщо захочуть - то зможуть. Принаймні, на­лякати.

 
Наталя Мелещук, "24" 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ