Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Похоронна мафія» у Львові: як заробляють мільйони на мертвих

Злагоджена діяльність Львівського обласного патологоанатомічного бюро скидається на роботу безперебійного преса з вичавлювання грошей з родичів померлих. Схема заробітку – цинічна і проста. Незаконний збір грошей працівники державної медичної установи налагодили під прикриттям «своєї» ритуальної фірми.

Супер прибуткова патологоанатомія

Про те, що в «головному львівському морзі» (на вулиці Пекарській, 52) безбожно та безкарно заробляють на людському горі, давно ні для кого не секрет. Як і те, що на ці очевидні численні зловживання жодним чином не реагує керівництво ЛНМУ ім. Данила Галицького, в структуру якого входить бюро.

Родичі померлих розказують, скільки і як їх змушували платити за послуги, які працівники патологоанатомічного бюро мали б надавати безплатно. Насамперед йдеться про побори за транспортування тіла та «винагороду» за постмортальні (посмертні) послуги: зберігання тіла у морзі, розтин, обмивання, одягання, бальзамування, покладання в труну перед видачею родичам, що, згідно з наказами МОЗ, є службовими обов’язками медичного персоналу патологоанатомічних бюро та відділень.

Ще одна категорія зловживань. Побори за медичні послуги вимагають, пропонуючи одночасно «всі види ритуальних послуг». Просто на території патологоанатомічного бюро родичам померлих (які, зазвичай, перебувають в стресовому стані та не в змозі адекватно оцінювати витрати) у нав’язливій формі пропонують «вирішити всі питання», пов’язані з похованням: скористатися капличкою при морзі або ритуальним залом, придбати ритуальні атрибути (труни, хрести, вінки, покривала, таблички та ін.), замовити ритуальний автомобільний транспорт.

Якщо родичі відмовляються, у них одразу з’являються вигадані «складнощі». Це може бути навмисне (під надуманим приводом) затягування видачі тіла для поховання,«хитрощі» з капличкою (приміщення може виявитися «зайнятим до самого вечора»). І далі у такому ж роді – залежно від нахабності персоналу і платоспроможності «клієнта».

Ділова метушня довкола «свіжого жмура»

На вулицю Пекарську, 52 я прийшов за проханням давнього товариша. У дорожньо-транспортній пригоді загинув його близький родич. Похорон згорьована родина вирішила організувати з каплиці при обласному патологоанатомічному бюро – за умови, якщо виставить грошей. Мене попросили розвідати розцінки.

Перше, на що натрапляю натериторії моргу, – магазин «Все для похорону». Крамниця вщерть заставлена ритуальними товарами і розміщена поруч з траурним залом (як згодом довідуюся, в приміщенні, де раніше були автомобільні гаражі медуніверситету).

Продавець – молодий чоловік в зеленому медичному халаті, зовні – не зовсім тверезий. Оцінивши поглядом, запитує, що саме мене цікавить. Не дочекавшись моєї відповіді, розповідає, що у них найширший вибір трун – від дешевих до дорогих: «Тут у нас ціни вищі – середня вартість труни коливається в межах 2-3 тисяч гривень, а в приміщенні навпроти можна придбати дешевший товар».

Дізнавшись, що я хочу замовити похорон з каплиці, продавець зачиняє магазин і веде мене до канцелярії патологоанатомічного бюро. Дорогою розповідає, що така послуга оплачується погодинно: одна година користування каплицею – 250 гривень, стільки ж коштує година «оренди» ритуального залу.

У дворі моргу, приміщенні канцелярії – поспіх та ділова суєта. Тряскають двері, під’їхав мікроавтобус. На всі боки носиться медперсонал – у білій та зеленій уніформі. Чути уривки фраз про «свіжого жмура».

У приймальні канцелярії за письмовим столом заклопотана працівниця. Копирсаючись у купі надмогильних табличок, вона паралельно відповідає на телефонний дзвінок і одночасно консультує мене.

Буквально за кілька метрів – двері у кімнату, заставлену ритуальними товарами – трунами, хрестами, вінками (це один «похоронний» магазин). На моїх очах туди заводять пригніченого знервованого чоловіка (судячи з розмов, у нього померла жінка). З крамниці він виходить, тримаючи у руках траурний віночок. На порозі виправдовується: «Більше купити нічого не можу – не маю грошей».

За медичні послуги, що мають надаватися безплатно, мені називають такі ціни: зберігання тіла у морзі – 100 гривень за одну добу, обмивання тіла, одягання, покладання в труну – 200 гривень, бальзамування – від 800 до 4000 гривень (як на обсяг роботи).

За транспортування тіла у морг працівниця канцелярії радить «домовлятися з хлопцями окремо». При цьому видає візитку – з ім’ям конкретного водія і номером його мобільного телефону.

Під час телефонної розмови з’ясовую, що водій є власником звичайного (не переробленого під спецтранспорт) мікроавтобусa Мерседес-Бенц Спрінтер і може «вирішити всі транспортні питання»: починаючи з перевезення пасажирів і закінчуючи транспортуванням трупів. Почувши про моє замовлення: про те, що дорога в один бік становить близько 20 кілометрів, свої послуги він оцінює в 400 гривень.

Як маскуються корупційні схеми

Серед оголошень про ритуальні послуги у Львові, що рясніють у мережі Інтернет, фігурує реклама підприємства з незвичною назвою «Танатос». В грецькій міфології так називали одного з найненависніших богів – бога смерті. У нашому випадку є всі підстави стверджувати, що фірма з такою назвою задіяна в фінансовій схемі обласного патологоанатомічного бюро.

Згідно з офіційною інформацією,основний вид діяльності ПП «Танатос» – організація поховань та надання суміжних послуг. Що це за корисні дії – можна дізнатися з рекламних оголошень, у яких стверджується про надання «всіх видів ритуальних послуг», включаючи організацію похорону з каплиці на вулиці Пекарській, 52, зберігання тіл померлих в холодильній камері, бальзамування, туалет тіла та косметичні послуги, перевезення тіл померлих по Україні та закордон, продаж всіх ритуальних атрибутів – трун, хрестів, вінків, покривал, табличок та ін. Під такими оголошеннями – цілодобові контактні телефони… Львівського обласного патологоанатомічного бюро та електронна пошта ПП «Танатос».

Ще один промовистий факт. За наявною інформацією, керівник цього приватного підприємства є одночасно працівником та головою профкому Львівського обласного патологоанатомічного бюро.

Не потрібно мати блискучий аналітичний розум, щоб зрозуміти наскільки вигідним є симбіоз державного моргу і приватного «похоронного» підприємства в справі «вибивання» грошей з родичів померлих.

Входячи до складу ЛНМУ ім. Данила Галицького та маючи фінансування з бюджету, обласне патологоанатомічне бюро обслуговує всі міській обласні медичні заклади. Водночас на території моргу (маючи договір на оренду приміщень патологоанатомічного бюро) на родичів померлих вже чекає «своя» комерційна ритуальна служба.

Близькі небіжчиків розповідають, що свою діяльність обласне патологоанатомічного бюро та ПП «Танатос»здійснюють фактично безконтрольно. Зазвичай, тут не видають жодних квитанцій. Про такий облік «згадують» лише в поодиноких випадках. Наприклад, коли скандал і коли обурені люди вимагають пояснити, чому з них здирають гроші за безплатні медичні послуги. Медперсонал виправдовується тим, що розцінки встановлює приватний орендар. А фірма поспіхом видає «скандалісту» розрахунковий документ. І таке коїться вже не перший рік. Чи не час керівництву медичного вишу звернути увагу на це безчинство.

Замість епілогу

На «симбіоз» обласного патологоанатомічного бюро та ПП «Танатос», за нашими даними, припадає приблизно 80 відсотків померлих у Львові, окрім цього, сюди привозять небіжчиків із усіх районів області. В середньому родичам на поховання близьких доводиться витрачати приблизно 7 тисяч гривень. У Львові щороку ховають близько чотирьох тисяч осіб. За нашими підрахунками, чи то державний, чи то комерційний морг при Львівському медичному університеті заробляє на своїх послугах понад 500 тисяч гривень щомісяця. На чужому горі. Безконтрольно та безкарно.

Віктор Пасічник.

На фото капличка,  година користування якою – 250 грн. Фото автора.

Гал-інфо готове надати слово всім зацікавленим сторонам.

P.S. Після появи цієї статті на електронну скриньку Гал-інфо надійшло спростування від прес-центру ЛНМУ ім. Данила Галицького. Надаємо текст спростування без змін: 

"Прес-центр ЛНМУ ім. Данила Галицького доводить до Вашого відома, що Львівське обласне патологоанатомічне бюро та морг (вул. Пекарська, 52) до структури Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького не входять, ніколи не входили і не знаходилися на бюджетному фінансуванні Університету. Згадуване ПП «Танатос» є орендарем ЛНМУ імені Данила Галицького, за що сплачує орендну плату та відшкодовує ним спожиті комунальні послуги.

Львівське обласне патологоанатомічне бюро є окремою обласною установою, яку курує Департамент охорони здоров’я ЛОДА".

Відповідь Гал-інфо.

Готуючи матеріал «Похоронна мафія» у Львові: як заробляють гроші на мертвих», журналіст «Гал-інфо» користувався офіційною інформацією, розміщеною на сайті Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

У даних відомостях, зокрема, зазначається, що Львівське обласне патологоанатомічне бюро, що виконує основний обсяг патологоанатомічної роботи в області, входить до складу Інституту клінічної патології ЛНМУ ім.Данила Галицького. Окрім того, повідомляється, що на базі кафедри патологічної анатомії та судової медицини медичного університету розміщені основні структурні підрозділи Львівського обласного патологоанатомічного бюро (адміністрація бюро, головна лабораторія і лабораторія дитячої патології).

Журналіст «Гал-інфо» також опирався на інтерв’ю начальника Львівського обласного патологоанатомічного бюро Бориса Йосиповича Рібуна («Львівська газета» від 24.01.2006 року, публікація «Наша служба не має меценатів і спонсорів»), у якому, зокрема, було зазначено: «Ми є обласним патологоанатомічним бюро,тобто обслуговуємо всі міські й обласні заклади. Разом із судово-медичним моргом належимо до ЛНМУ ім. Данила Галицького. На своїй базі маємо ще дві великі дослідницькі лабораторії, одна з них дитяча».

Згодом надійшло повідомлення від Львівського обласного патологоанатомічного бюро (ЛОПАБ). Подаємо без змін:

"Львівське обласне патологоанатомічне бюро (ЛОПАБ) є закладом охорони здоров’я комунальної форми власності, який у своїй діяльності керується чинним законодавством України, власним Статутом та підпорядкований Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації.

Відповідно до Положення про патологоанатомічне бюро, яке затверджене наказом МОЗ України від 12.05.1992 р. №81, бюро створено з метою реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, що передбачає проведення в регіоні заходів, спрямованих на:

- забезпечення поліпшення прижиттєвої діагностики та лікування захворювань; експертизи якості діагностики та лікування на основі клініко-морфологічних співставлень;

- розробку та впровадження сучасних методів прижиттєвої діагностики та лікування захворювань;

- забезпечення достовірних даних державної статистики причин смерті;

- зниження захворюваності, інвалідності та смертності населення.

Патологоанатомічне бюро забезпечує прижиттєву і посмертну діагностику хвороб, патологічних процесів, встановлення науково обґрунтованих причин та механізмів смерті, контроль якості лікувально-діагностичної роботи в закладах охорони здоров’я, підвищення кваліфікації лікарів лікувальної мережі, а також виконує інформаційно-статистичну і науково-дослідну функції.

У ЛОПАБ патологоанатомічні дослідження трупів та видача лікарських свідоцтв про смерть проводяться безкоштовно. Платних послуг, аренди площ для будь-яких підприємств і підприємцям не надається.

Щодо об’єму роботи, то в рік через морг ЛОПАБ по вул. Пекарській, 52 проходить не «80% померлих у Львові», а до 1000 тіл померлих щороку, тим більше сюди зовсім не привозять покійників з районів області.

На території міста Львова, крім моргу ЛОПАБ по вул. Пекарській, 52, функціонує 7 патологоанатомічних і судово-медичних моргів. Всі вони є закладами комунальної форми власності і мають різне підпорядкування. Значний об’єм роботи виконує міський патологоанатомічний центр комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Працівники моргів постійно працюють в умовах дії токсичних речовин та підвищеного ризику захворювань.

Платні ритуальні послуги (підготовка тіла до поховання, бальзамування та інші) не є медичними послугами і не є предметом діяльності патологоанатомічного бюро, як уже вказувалось. Згідно класифікатора видів економічної діяльності (ДК 009:2010) ритуальні послуги є видом економічної діяльності «організування поховань і надання суміжних послуг» (код 96.03), що є складовою частиною розділу 96 Надання інших індивідуальних послуг.

Відповідно до Закону України «Про поховання і похоронну справу», надання ритуальних послуг здійснюється ритуальними службами або суб'єктами господарювання інших форм власності. Вартість таких послуг встановлюється в порядку і в межах, встановлених законодавством, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради. Надання ритуальних послуг регулюється нормативно-правовими документамиМіністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (раніше Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства). Зокрема наказом Держжиткомунгоспу від 19.11.2003 р. № 193 затверджено необхідний мінімальний перелік вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення.

Відповідно до чого платні ритуальні послуги і надаються ПП «Танатос», яке орендує відповідні площі в ЛНМУ ім. Данила Галицького, на яких згідно чинного законодавства організовує свою роботу".

Також надійшло повідомлення  і від керівництва ПП «ТАНАТОС». Подаємо дослівно: 

"Керівництво ПП «ТАНАТОС» заявляє, що діяльність підприємства є абсолютно законною і прозорою. Це єдине у Львовіпідприємство, що надає ритуальні послуги по тілу померлих згідно чинного законодавства, що і зумовлює систематичні перевірки всіма можливими контролюючими органами. За час функціонуванняПП «ТАНАТОС»,проведено більше 20-ти перевірок різноманітними інспекціями, контролерами, управліннями, громадськими організаціями, комітетами, комісіями та іншими органами на предмет законності господарської, правової, фінансово-економічноїта екологічної діяльності підприємства.

Жодного тиску на родичів померлих з боку працівників ПП «ТАНАТОС» не здійснювалося і здійснюватися не може! Підприємство створене для того, щоб допомогти родичам достойно поховати близьку їм людину. Відповідно до запропонованих послуг, родинаособисто обирає,що і коли необхідно зробити для покійного. Хочемо наголосити на тому, що ніхто не в змозі примусити когось оплачувати послуги, у яких людине зацікавлені.

Транспортні послуги ПП «ТАНАТОС» не надає . При необхідності перевезення покійних здійснюють приватні підприємці – власники спеціалізованого автотранспорту. Саме завдяки суміжним послугам приватних підприємців забезпечується виконання замовлень громадян.

Стосовно каплиці по вул. Пекарській 52. Ще донедавна споруда знаходилася в аварійному стані: тріснутий навпіл купол загрозливо звисав над головами відвідувачів, демонтований хрест, вибиті вікна та облуплені стіни, пошкоджене підложне покриття. Завдяки спільним зусиллямнастоятеля церквиі ПП «ТАНАТОС» здійснено капітальний ремонт каплиці,проведено благоустрій навколишньої території, а також, на місці напівзруйнованих гаражних приміщень, облаштовано додатковий ритуальний зал. Це дає можливість здійснювати відправи на похоронах священикам всіх конфесій і віросповідань, по запрошенню громадян.

Згідно щорічних рейтингів та семінарів серед ритуальних підприємств,ПП «ТАНАТОС» визнається в числі кращих у Львівській області".

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ