Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проблема поводження з відходами та вплив на довкілля

Про проблему поводження з відходами та вплив на довкілля поділився думками екологічний аудитор Олег Бота, який має значний досвід у сфері промислової екології та досвід співпраці з європейськими компаніями у сфері поводження з відходами.

Проблема поводження зі сміттям є комплексною. Вона має низку передумов: неефективний менеджмент та ресурсозбереження у виробничих процесах на підприємствах, недостатнє впровадження сучасних технологій в залученні відходів до господарського обігу, виробництво пакувальних матеріалів, що важко підлягають обробці, нерозуміння населенням цінності та вартісності відходів, неефективні системи сортування та збору вторсировини, розміщення відходів  в природних комплексах без відповідної інфраструктури.

Екологічний аудитор Олег Бота розкрив цю проблему ширше.

Хто винен у проблемі стосовно поводження з відходами?

Рушійною силою процесів, які утворюють відходи, є ми і вирішення проблематики напряму залежить від нас, адже найлегше перекласти наші «недопрацювання» у поводженні з відходами на плечі навколишнього природного середовища.

Я не відкрию істину, що сміття, яке забрали з контейнерів або промислових майданчиків, нікуди не зникає  і не самоутилізується, воно переміщується або переходить в іншу форму в залежності з поводженням.

Які є форми поводження з відходами?

Перша форма - витратна. Вона має значний вплив на довкілля у вигляді сконцентрованої величезної кількості побутових відходів та відходів промисловості на необлаштованих сміттєзвалищах. З останніх у водоносні горизонти дренують сполуки забруднюючих речовин, із яких викидаються в атмосферне повітря величезні об’єми шкідливих парникових газів. Потрібні постійні немалі затрати на ліквідацію та мінімізацію цих впливів.

Друга форма - економічна або збалансована («sustainable») - це поводження з відходами, що має незначний вплив на довкілля та приносить економічний ефект через використання енергії від переробки відходів, продажу сортованої вторинної сировини, допоміжних матеріалів, технічного компосту. Є одним із важливих позитивних впливів залишків від сортування в об’ємі, який можна проконтролювати, розмістити на організованих полігонах без шкоди для довкілля.

А як щодо проекту будівництва комплексу переробки відходів у м. Львові?

Проект будівництва комплексу механіко-біологічного комплексу механічної та біологічної переробки є потрібним та логічним у ланці переробки відходів міста, і містить збалансовану  економічну складову.   

У випадку побудови комплексу потрібно враховувати більше позитивні наслідки, ніж негативні:

  • суттєве зменшення об’єму ТПВ, 65% яких вивозять на полігони Львівщини, а отже і площі земель, які ними зайняті;
  • економічний ефект від продажу  вторсировини;
  • зменшення кількості викидів забруднюючих речовин з полігонів через пресування та ущільнення (які є великими площинними джерелами викидів);
  • зменшення кількість інфільтрату, що виділяється з полігонів.

У процесі будівництва та експлуатації MBT варто звернути увагу на основні можливі впливи на навколишнє середовище:

  • геологічне середовище;
  • забруднення атмосферного повітря - при роботі вентиляційний систем від технологічних приміщень, зали приймання сировини, сортувальних модулів, групи біологічної стабілізації (аеробних тунелів) потрібне забезпечення безперебійної роботи систем очистки з контролем ефективності їх роботи ККД, забезпечення системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення докритичних і критичних параметрів газу;
  • забруднення водного середовища - система збору рециркуляції технологічних та зливових вод, масловловлювачі на території роботи автотранспорту;
  • застосування конструктивних рішень для зменшення акустичного, шумового навантаження;
  • радіаційний контроль відходів на вході сировини.

Обов’язковою умовою для побудови комплексу в силу початку дії закону «Про оцінку впливу на довкілля» буде походження процедури ОВД.

Такий проект при грамотній реалізації з урахуванням впливу на довкілля може внести позитивні зміни в систему поводження з відходами не тільки міста, але й бути показово успішним для нашої країни в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ