Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Прокуратура не відреагувала на пікети ВАТ «Львівгаз» – Василь Марчук

Сьогодні працівники ВАТ «Львівгаз» пікетували Львівську облдержадміністрацію, обласну раду, прокуратуру та УБОЗ, вимагаючи не чинити силовий тиск на ВАТ «Львівгаз», не забирати у ВАТ «Львівгаз» газорозподільні мережі і не заганяти фінансовими махінаціями підприємство у банкрутство та затвердити економічно обґрунтовані тарифи на транспортування та постачання газу. Про результати пікетування «Гал-info» розповів голова правління ВАТ «Львівгаз» Василь Марчук.

– 14 грудня облгази у Києві проводили пікетування уряду. Тоді влада ніяк не відреагувала. Сьогодні працівники ВАТ «Львівгаз» пікетували Львівську облдержадміністрацію, обласну раду, прокуратуру та УБОЗ. Які результати пікетування?

– З представників прокуратури ніхто не вийшов, ніхто не звертав на пікетуючих жодної уваги. Наше звернення ми залишили біля охоронців і сподіваємося, що прокурор області його розгляне. З представниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю ми зустрілися – наші представники були прийняті безпосередньо начальником управління, і всі ті прохання, що йому були висловлені, він пообіцяв виконати. Ці прохання стосуються правової сторони, а не перевірок. Наголошую, що ми не проти перевірок – ми проти того, щоб відбулося те, що в Закарпатті на ВАТ «Закарпатгаз». Зараз ми передбачаємо, що те саме може відбутися і з нами, тому що в УБОЗі люди військові і звикли чітко виконувати наказ, не з’ясовуючи при цьому в правовому полі чи ні вони діють. Ми проти протиправних наказів, і якщо немає необхідності закриття персоналу в актових залах, якщо немає підстав для силових методів отримання внутрішньої інформації підприємства, і якщо є альтернативні, цивілізовані шляхи її отримання, то нехай вони їх тоді і використовують. В УБОЗі нам пообіцяли, що будуть діяти лише в правовому полі.

– А щодо позиції Львівської облдержадміністрації, що конкретно вам пообіцяв заступник голови ЛОДА Тарас Федак?

– Я особисто на пікетуванні не був, але нашим представникам пообіцяли розглянути питання з ВАТ «Львівгаз» на сесії обласної ради. Щодо ЛОДА, то в них має бути своя окрема офіційна думка. Як від органів державної влади на місцях, від них має бути офіційна відповідь з цього питання, і я думаю, що їхні представники висловлять її або безпосередньо на сесії, або в інший спосіб.

– На прес-конференції Ви зазначили, що 14 грудня, під час пікетування працівниками ВАТ «Львівгазу» та представниками інших обласних газорозподільчих підприємств Західної України, один з представників Мінпаливенерго заявив, що Мінпаливенерго перевірить діяльність облгазів з тим, щоб розібратися з проблемами газовиків. Хто про це заявив і чи можна вважати це офіційною позицією Мінпаливенерго?

– Це буде некоректно сказано, якщо заступник міністра є неофіційною особою, який виходить з офіційної інституції (будинку уряду), відтак те, що він сказав, є неофіційним повідомленням. Це був Чупрун.

– Чи була від ДК «Газ України» подібна офіційна позиція?

– Ні, офіційної відповіді не було. Ми спілкуємося виключно через прес-релізи.

– Які Ваші дії далі?

– Ми зараз будемо готуватися до Нового року і, відповідно, нас зараз будуть хвилювати питання, пов’язані безпосередньо з нашою діяльністю з 1 січня 2007 року. Ми очікуємо, що сесія облради все ж таки звернеться до РНБО, своєю чергою РНБО винесе це питання на свій розгляд і буде прийнято рішення з приводу необхідності підготовки законодавчих документів, які унеможливили б ті процеси, що ми передбачаємо, маю на увазі перехід газорозподільних мереж до іноземних компаній. Крім того, РНБО повинна розглянути питання діяльності Національної комісії з регулювання електроенергетики, тому що збитки, що отримало наше підприємство, є результатом діяльності НКРЕ, яка «зарегульовує» тарифи, і таким чином завдає збитків газовикам. РНБО, на мою думку, має прийняти рішення по оцінці дій тих людей, які інформували (ініціювали) нас про розрив договору про експлуатацію газових мереж, про використання газових мереж, надати в тому числі їм належну правову оцінку. Також ми очікуємо, що будуть прийняті законодавчі зміни, які встановлять ті правові межі використання газових мереж, які унеможливлять їхній перехід, як мінімум, до іноземних компаній. Я думаю, що необхідні наші витрати, з допомогою РНБО будуть компенсовані НКРЕ шляхом встановлення нового тарифу, відповідно і люди будуть мати достойну заробітну плату.

– Вас повідомили про розірвання угоди з 1 січня 2007 року. Чи виходили на Вас з пропозиціями поновити цю угоду і якщо так, то на яких умовах?

– У цьому і є найбільша суперечність інформації, яку видає ДК «Газ України», тобто люди, які заключали з нами угоду на обслуговування газорозподільчих мереж. Вони спочатку надіслали лист про розрив договору, і цього стало достатньо, щоб ми з 1 січня перестали експлуатувати мережі, потім, за їхньою версією, вони надіслали нам нову угоду. Насправді ж вони надіслали нам додаткову угоду до діючого на сьогодні договору, в якій змінено взагалі всі пункти. Ми зараз наполягаємо на тому, щоб та угода, що зараз діє, залишалася діючою і щоб ми з 1 січня виконували її так, як ми її виконували раніше.

– Що вони вам запропонували в цій додатковій угоді?

– По-перше, збільшення оплати за використання мереж (оренду), по-друге, змінити напрямок цієї плати не на капітальний ремонт мереж безпосередньо, а безпосередньо їм на рахунок, у випадку необхідності. 4% коштів, які мають відраховуватися від балансової вартості мереж «Львівгазу» на рахунки ДК «Газ України», підкреслюю, на рахунки, а не на капітальне будівництво та оновлення мережі, це близько 8 млн грн, які планується «відмити». Ще один аспект – додаткова угода передбачається лише на півроку. Як правило, подібні угоди укладають принаймні на цілий фінансовий рік. А тому проект додаткової угоди, надісланий від НАК «Нафтогаз України», у разі підписання загрожуватиме стабільності нашого підприємства і сприятиме заборгованості в одному напрямку
Вони запропонували, – конкретний термін дії цієї угоди на півроку. Апріорі це є абсурдно, якщо ми будемо складати піврічні програми. Створити альтернативне підприємство, мабуть це є їхньою метою.

-- Якщо вони усунуть чинне керівництво ВАТ «Львівгаз», чи постраждають від цього споживачі?

-- Ні, споживачі не постраждають, якщо газопостачання відбуватиметься безперебійно. Споживачам все одно хто керуватиме підприємством, але якщо ним буде керувати іноземна компанія, то ніхто не гарантуватиме не перебоїв з газопостачанням, ні економічно-обгрунтованих тарифів.

-- А яка ситуація з газовими лімітам на газ, ВАТ «Львівгаз» відпускає газ споживачам понад ліміт?

-- ДК «Газ України» надає ліміти газу ВАТ «Львівгаз» «заднім числом». На третю декаду грудня, зокрема не виділено жодного кубометра природного газу для підприємств теплопостачання. В свою чергу ВАТ «Львівгаз» не може припинити газопостачання цих підприємств, оскільки існує постанова Кабміну, згідно з якою наше підприємство не має права примусово відключати підприємства від постачання газу. З одного боку виходить, що ми не повинні пускати газ споживачам понад ліміт, а з другого – маємо забезпечувати безперебійне газопостачання на листопад ВАТ «Львівгаз» отримало вчасно лише ліміти газу, призначеного для потреб населення, а для бюджетних організацій та теплопостачальних підприємств ліміти надійшли лише 16 листопада. Щодо грудня – думаю, у понеділок-вівторок ми отримаємо ліміти для «тепловиків». Сьогодні ми можемо постачати зазначені підприємства газом лише завдяки зекономленим лімітам -у листопаді наше підприємство заощадило значну кількість газу, а також враховуючи погодні умови – відсутності морозів.            

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ