Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Приїзд Юлії Тимошенко не обійшовся без «показухи»

У Львові Прем'єр-міністр пообіцяла виділити гроші з резервного фонду і порушила питання про придбання антирадара

Учора зранку, о 7.40, Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко зателефонувала до міського голови Львова Андрія Садового. В цей час мер проводив екстрене засідання штабу з ліквідації наслідків буревію. Розмова тривала близько п'ятнадцяти хвилин. Міський голова доповів про ситуацію у Львові, назвав попередні суми збитків та кількість загиблих... А через кілька годин стало відомо, що керівник уряду терміново летить до Львова.
ЮЛІЯ   ТИМОШЕНКО прилетіла до Львова о 13.30. Була одягнена у чорну сукню. Разом із нею прибули міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, міністр регіонального розвитку та будівництва  Василь   Куйбіда, міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. У Львівському аеропорту високопосадовців зустрічали т.в.о. голови ЛОДА Микола Кміть, голова ЛОР   Мирослав    Сеник, міський голова Львова Андрій Садовий та керівники силових структур Львівщини. На летовищі відбулася коротенька нарада.
Андрій Садовий передав Прем'єр-міністру листа, у якому попросив Кабінет Міністрів виділити з держбюджету 22 мільйони 500 тисяч гривень на ліквідацію наслідків стихії (місто за кошти міського бюджету це не зробить).
З аеропорту делегація поїхала у Яворів Львівської області. Яворівський район, за повідомленням синоптиків, найбільше постраждав від буревію (там сила вітру досягала 34 м/сек.). Прем'єр їхала у Яворів в одній машині з губернатором Миколою Кметем та мером Андрієм Садовим.
Юлія Тимошенко була в Яворові хвилин із 40-45. На вулиці вона поспілкувалася з людьми. Місцеві жителі доброзичливо поставилися до візиту високого гостя. Цікавилися життєвими проблемами, зокрема зарплатами та пенсіями. До приїзду Юлії Тимошенко в Яворів МНСники влаштували таку собі "показуху" - у місто привезли вантажну машину з шифером, але розвантажувати її не поспішали... Це побачив місцевий житель і крикнув: "Давайте розвантажуйте, бо зараз Юля поїде, і ви шифер назад заберете". .. До речі, ціна на шифер в Яворові наступного дня після буревію зросла вдвічі...
"Засвітилися" в Яворові і комунальники. Як стало відомо, що їде Прем'єр-міністр, вони почали інтенсивно прибирати, різати дерева... О 16.45 високопосадовці повернулися до Львова, аби взяти участь у нараді, яка відбулася в облдержадміністрації. На нараду зібралися не тільки львівські чиновники, а й представники Івано-Франківської, Тернопільської і Чернівецької областей (ці райони також постраждали від стихії). Нарада тривала хвилин 45.
Юлія Тимошенко наголосила на відсутності технічних приладів, які б попереджали про стихійні лиха. "У нас раніше такої потреби не було, а у всьому світі такі прилади давно використовують, - сказала вона. - Якби була така система попередження, нам би вдалося зберегти життя п'ятьох людей". Поки Юлія Володимирівна це говорила, Володимир Шандра зробив красномовний жест пальцями: гроші, мовляв, потрібні...
Голова ЛОДА Микола Кміть, поінформувавши, що збитки у Львівській області оцінюються в 40 мільйонів гривень, просив не всю суму, а лише 25 мільйонів. Юлія Тимошенко сказала, що Кабмін виділить цю суму з резервного фонду - на ліквідацію наслідків стихії у Львівській області. Тим же документом виділять також суму для інших постраждалих областей, але яку саме суму, не уточнили. Крім того, Микола Кміть попросив виділити один мільйон доларів на закупівлю антирадара (попереджувальний пристрій) та на різні технічні устаткування. А міністр з питань НС Володимир Шандра збирається розібратися із тим, як відповідні служби реагували на інформацію про штормове попередження, яке МНС, виявляється, передавало зранку у понеділок, 23 червня. Тільки хто про нього чув?
Після наради Юлія Тимошенко на кілька хвилин затрималася в облдержадміністрації. Людей на вулиці перед "Білим домом" не було - майже ніхто не знав, що вона має приїхати. Представники Яворівського району піднесли їй квіти. Хтось із чиновників ЛОДА попросив у прем'єра візитку, і вона її передала.

Сюзаннй БОБКОВА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ