Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Питання коаліції між БЮТ та НУ-НС уже давно вирішене – Борис Березовський

Опальний російський олігарх Борис Березовський, якого в Росії готові затримати, як злочинця, і який на даний момент «спокійно» живе та займається бізнесом у Великобританії, фінансував деякі опозиційні політичні партії, які, як вважається, ініціювали Помаранчеву Революцію в 2004 році. Принаймні про це відкрито заявив сам БАБ, як його називають в середовищі політиків та бізнесменів. На цьогорічних парламентських виборах, як стверджують деякі політики він фінансував передвиборчу кампанію БЮТ. Про бачення виборчого процесу в Україні та про майбутню коаліцію в українському парламенті «Гал-info» запитало у самого Бориса Абрамовича.
– В Україні завершилися виборчі перегони, у результаті яких до влади прийшли Партія регіонів, БЮТ, НУНС, КПУ та Блок Литвина. Як Ви вважаєте, чи були вибори в Україні фальсифікованими? Чи відповідають електоральні настрої результатам виборів?
 
– Виборів без фальсифікацій не буває, і ці вибори в Україні також це засвідчили. Особливо це було помітно в останні дні підрахунку голосів, коли підрахунок розтягували то Партія регіонів, то БЮТ, то соціалісти. Але незважаючи на те, якщо ставити питання про те, чи фальсифікації якісно змінили картину волевиявлення українських громадян, то відповідь буде – ні. Я вважаю, що якісно ця картина не змінилася, хоча я вважаю, що розрив між помаранчевими та Партією регіонів є насправді більшим. Принаймні так засвідчували результати національного екзит-полу, хоча фінальні результати незначно відрізняються від результатів екзит-полу. Я хотів би підкреслити, що результати, якщо вони зроблені професійно та чесно, фактично завжди співпадають з підрахунками голосів, тому визначає фактично, наскільки було фальсифіковано результати волевиявлення громадян відхилення від даних екзит-полу.
 
– Оскільки про фальсифікацію волевиявлення громадян говорять багато політичних сил, які здебільшого не пройшли до Верховної Ради, то чи, на Вашу думку, в Україні на ділі розпочнуться довгі процеси оскарження рішень ЦВК у судах?
 
– Звичайно, що ті політики, які отримують на виборах поразку, завжди намагаються посилатися на необ‘єктивні причини їхньої поразки, хоча справжня причина цього в тому, що їх просто не підтримали на виборах виборці. Наприклад, як лідер соціалістів Олександр Мороз, який виявився зрадником і тому програв вибори, хоча він себе таким не вважає і говорить, що вибори сфальсифіковано, і тому скоріш за все буде оскаржувати результати виборів. Ну це є звичною історією, для тих, хто зазнає поразки.
 
– На вашу думку, Мороз став „політичним трупом”?
 
– Безумовно, Мороз закономірно зазнав поразки, не пройшовши до Верховної Ради, через те, що він зрадив своїх виборців – на минулих виборах Мороз йшов під помаранчевими лозунгами та знаменами і потім розміняв інтереси своїх виборців на свої інтереси, зокрема посаду спікера, або за хабарі, або хотів комусь прислужитися. У будь-якому випадку це була зрада насамперед взятим на себе зобов‘язанням.
 
– Але чи вважаєте Ви, що Мороз на маргінесі, що на наступних виборах про нього та Соцпартію ніхто вже не згадає?
 
– Я не знаю, хто очолить Соціалістичну партію, можливо, Соціалістична партія звільниться від зрадників і тоді візьме участь у наступних виборах. Але з Морозом вона не матиме політичного майбутнього.
 
– Зараз в Україні триває процес створення парламентської коаліції, від якої залежатиме майбутнє країни. Як Ви вважаєте, з яких політичних партій вона складатиметься?
 
– Я вважаю, що питання коаліції БЮТ та НУНС вже давно вирішене, і власне помилкою Президента Ющенка було те, що він вчасно не зрозумів, що ці політичні сили приречені бути разом. Ті домовленості, про які постійно говорить бандит Янукович, а він і в прямому, і в переносному сенсі є бандитом, в будь-якому випадку бути не можуть. Коли Ющенко говорить про коаліцію іншу, аніж демократичну БЮТ-НУНС, то він суперечить сам собі, тому що він з однієї сторони говорить з бандитом, а з іншої – говорить про демократію.
 
– Але ж НУНС та БЮТ для того, щоб створити парламентську коаліційну більшість, замало власних мандатів. У контексті цього Литвин має золоту акцію?
 
– Чому? Ви ж, мабуть, рахувати вмієте не гірше за мене, принаймні в межах тисячі, так? НУНС та БЮТ утворюють цілковиту більшість в парламенті. Звичайно, якщо до них приєднався б Литвин, то це закріпило б їхню більшість, але союз БЮТ-НУНС є самодостатнім і без Литвина. І тому у Литвина не має жодної «золотої» акції. Ніякого шантажу, який минулого разу застосовував Мороз, для розвалу Помаранчевої коаліції не буде. У Литвина такого шансу немає.
 
– Як Ви вважаєте, з ким тоді буде Литвин – з БЮТ-НУНС, чи з Партією регіонів-КПУ? Чи стане Литвин спікером?
 
– Литвин спікером не стане, бо в нього немає можливостей для шантажу. Скоріш за все, він увійде до складу помаранчевої коаліції, оскільки в коаліції ПР-КПУ йому нічого не світить. Для чого йому іти в опозицію? Він там ні чого не отримає. Він людина без переконань, в тому числі ідейних, він торгує своїм тілом направо та наліво. Він каже, мовляв ось подивимося, кому нам краще продатися, тому виходячи з мого розуміння Литвина, йому краще буде продатися тому, хто йому хоча б щось дасть.
Щодо Партії регіонів, то я ніскільки не сумніваюсь, що незабаром в ПР відбудеться розкол. Ахметову не потрібним є друг ФСБ Росії, Ахметов дивиться на Захід. А Янукович є типовим Homo Soveticus, є абсолютним радянським царьком, і тому він й надалі буде постійно оглядатися на Схід, на Москву, і Ахметову він більше не потрібен.
 
– На Вашу думку, чи можливо в близькому майбутньому України провести демократичні реформи, про які говорять експерти та демократичні політичні сили, які виведуть країну на більш високий рівень розвитку?
 
– Звичайно, можливо, і я вважаю що ці демократичні реформи розпочнуться незабаром.
 
Розмовляв Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ