Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Пияцтво увійшло в моду серед арбітрів

У пострадянському футболі-другий за місяць скандал із обслуговуванням матчу в нетверезому стані. В Україні таких випадків поки що не було. Загроза довічної дискваліфікації утримує вітчизняних суддів від пияцтва

На початку липня білоруський арбітр ФІФА Сергій Шмолик судив матч чемпіонату Білорусі п'яним, за що довічно відлучений від суддівства. У неділю вже російського арбітра ФІФА Ігоря Захарова запідозрили в тому ж. У другому таймі матчу між «Шинником» і грозненським «Тереком» (і: і) Захаров фіксував порушення тільки з боку господарів поля й показав гравцям «Шинника» вісім жовтих карток. А після гри відмовився здати аналізи місцевим медикам, які, втім, написали в протоколі про «наявність запаху алкоголю на відстані». Ярославці мають намір добитися найсуворішого покарання судді.
Голова комітету арбітрів Федерації футболу Вадим Шевченко сказав «24», що в нашому футболі подібних випадків не було: «Не пригадаю такого, хоча тепер ця хвиля може добратися й до нас. Потрібно буде юридично прописати ступінь сп'яніння, за який будемо карати. А взагалі в нас приймаюча сторона завжди пропонує судді випити. Питання в тому, коли пити і скільки. Я, будучи арбітром, наприклад, пив напередодні матчу й після нього, але ніяк не в день гри. А по закінченні нервового двобою, коли заснути не можеш, нормально випити - мила справа».
Нічого соромного в цьому Шевченко не вбачає, згадуючи: «Коли я ще тільки починав кар'єру, у Київ на найважливіший матч Кубка чемпіонів приїхав відомий закордонний арбітр. І в день гри після лазні зажадав 150 грамів коньяку, а потім чудово відсудив. До речі, білорус Шмолик, незважаючи на безтямний стан, той нещасливий матч провів без єдиної помилки».
Екс-голова комітету арбітрів Віктор Дердо вважає, що Шмолик і Захаров просто не розрахували: «Усі ми дорослі люди і знаємо свою міру. А вони, очевидно, вирішили, що такі професійні, що й, перебравши, з арбітражем упораються. Взагалі це дивно, адже зараз статусом арбітра дорожать більше, ніж у радянські часи. Втратити такий серйозний заробіток через пияцтво - просто нерозумно».

Олександр Ветчинкін, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ