Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Російська валюта подешевшала через війну в Грузії

Рублем відповіли

Поки російський президент Дмитро Медведев заявляє про перемогу над Грузією, на грошовому ринку війна тільки починається. $7 млрд. витратив Центробанк Росії на те, щоб урятувати від обвалу валюту своєї країни. Подешевшав рубль і в українських обмінних пунктах 1грн. 82 коп. - такою вчора була середня вартість 10 російських рублів у комерційних банках України. Так дешево валюта РФ не коштувала вже більше двох років. Досі курс тримався близько 2 грн. за 10 рублів.
Іноземні інвестори і прості російські громадяни позбуваються рубля після початку бойових дій у Південній Осетії. «Будь-яка війна або воєнні дії дають сигнал інвесторам виводити гроші з країн конфлікту», - пояснює аналітик Російського банку розвитку Ігор Шибанов. Цю думку підтверджують також інші експерти. «Ситуація довкола Південної Осетії спричинила додатковий негативний вплив на настрій інвесторів і призвела до прискорення продажу рубля», - каже головний економіст компанії «Фінам Менеджмент» Олександр Осин.
Вартість рубля в українських банках - лише слабке відображення того, що відбувається з російською валютою на її батьківщині. її курс до долара в понеділок упав до оцінки 23,57 РУб., що на 1 рубль дешевше, ніж на початку місяця.
Але Росія може похвалитися не лише могутньою армією, але й неслабким Центробанком. Для того, щоб не допустити подальшого обвалу курсу рубля, головний банк країни почав продавати долари зі своїх запасів. Заданими російських ЗМІ, лише впродовж понеділка було продано $1 млрд. Інформагентство Reuters наводить інші цифри: обсяг операцій Банку Росії з продажу валюти становив близько $7 млрд. Результати були відчутні вже незабаром - якщо в понеділок один долар коштував 23,57 рубля, то у вівторок - уже 24,34 рубля.
Не дуже давно багато банкірів запевняли, що російський рубль - перспективна валюта. Нинішні коливання змушують засумніватися у справедливості таких-от прогнозів. Якщо торік російський рубль подорожчав на 7,6%, то вже з початку цього місяця вклади в рублях знецінилися на 4,7%. Вкладники в евро від початку місяця втратили з,8% від вкладу.
Більшість українців зберігають свої заощадження в гривнях і лише дехто - у доларах та евро. Саме тим, хто вирішив більше довіряти європейській валюті, доведеться понервувати, адже після початку війни в Осетії почав дешевшати не лише рубль, але і євро. У понеділок курс американської валюти до євро становив $1,5012, учора євро впав до $1,4888. Практично всі українські банки пропонують вклади в євро й кілька великих банків - вклади в російських рублях. Щоправда, в євро зберігається лише 8,6% усіх вкладів, а в рублях - менше 1%.
Зміцнення курсу долара й падіння євро в другому півріччі пророкували багато експертів. Каталізатором цього процесу став початок воєнних дій. «Зміцнення долара відбулося на підставі зниження ціни на нафту, щойно почався конфлікт у Грузії - відразу відбулося посилення за рахунок різкого зниження фондових індексів Росії», - каже заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін. Підсумки перших кількох днів бойових дій свідчать: на валютному ринку поки виграє лише американський долар. Європейська валюта на світових ринках тільки з початку місяця втратила 4,4%, а курс долара повернувся на позиції кінця лютого цього року.
Охочим заробити на зниженні курсів європейської та російської валют варто відмовитися від цього задуму, попереджають банкіри. «Купувати рубль або євро зараз не варто - можна програти. Військовий конфлікт може спричинити певне послаблення рубля проти євро», - каже начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. За його словами, зараз краще довіряти американській валюті, яку в обмінних пунктах країни вже в середині осені можна буде здати по 5 грн./1$.

Не дуже давно багато банкірів запевняли, що російський рубль - перспективна валюта

Леся Войтицька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ