Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Розшифровка ранкової селекторної наради силового блоку уряду

У розпорядженні інформаційно-аналітичного агентства «Гал-info» є запис селекторної наради міністра внутрішніх справ Василя Цушка, новопризначеного віце-прем’єр-міністра з питань національної безпеки і оборони Олександра Кузьмука та заступника міністра внутрішніх справ Михайла Корнієнка, яка відбулася сьогодні вранці. Тексти розмов подаємо повністю, без скорочень.
Василь Цушко: «Доброго ранку, товариші міліціонери, якщо у нас воно добре. План сьогоднішнього засідання трошки змінюється у зв’язку із обстановкою, яка склалась. Обстановка, хронологія така. Ви всі бачили, що показують засоби масової інформації, хоча це все неточно. Була справді 24 числа спроба, не спроба, а фактично захоплення Генеральної прокуратури. Після наведення нами порядку, почались різні інсинуації. Доказом того, що міліція діяла правильно на чолі зі мною є те, що вчора Солом’янський суд міста Києва о 18 годині  відмінив указ Президента про звільнення генерального прокурора Піскуна, указ про призначення виконуючого обов’язки генерального прокурора і третій указ – про перепідлеглість внутрішній військ Президенту України. Тобто на сьогоднішній момент в державі генеральним прокурором законним являється Піскун Святослав Михайлович, і внутрішні війська повинні керуватись тільки законом про внутрішні війська.
Однак командуючий внутрішніми військами генерал Кіхтенко, не знаю по чиєму розпорядженню, я такого не давав, кожний отримав особисто листа, де я начальникам обласних МВС доручив переговорити з кожним начальником і командиром військових частин внутрішніх військ, щоб вони знаходились у розпорядженні, туди не виїжджали і не виконували ніяких наказів без моїх особистих письмових розпоряджень.
Тим не менше, сьогодні зранку внутрішні війська з різних військових частин рушили на Київ. Після вчорашніх переговорів вищого керівництва держави, коаліції і опозиції, це свідчить про те, що це чистішої води провокація, яка може призвести до дуже непередбачуваних наслідків. Треба цих дітей повернути в розпоряження і не кидати їх на непередбачувані події.
У нас зараз в селекторній нараді бере участь, крім членів колегії Міністерства внутрішніх справ, віце-прем’єр міністр України по правових питаннях, питаннях правоохоронних органів Кузьмук Олександр Іванович. Я даю йому слово, а далі будемо по порядку денному, так, як я скажу.
 
Олександр Кузьмук: «Дякую, Василю Петровичу. Панове, зараз не час розбиратись тут, хто винен чи не винен. На це буде час у майбутньому. Ситуація складається ось у чому: те, що є, на мій погляд, загрозою для спокою українського народу, починає відбуватися. До вас доводили, що указом Президента внутрішні війська вилучені із Міністерства внутрішніх справ, які згідно з законом підпорядковуються міністерству і міністру. Тобто створюється нове військове формування, яке не передбачене законом України. Тому воно вже сьогодні є незаконним. Вам добре відомо, до яких наслідків це призводить. Гострота ситуації в тому, що в політичні розбори вже втягнені люди в погонах, і лише вони після всього будуть нести усю відповідальність. Хто який наказ виконав, хто який наказ не виконав, а за межами правового поля вам це добре відомо, винні всі, тому сьогодні і зараз треба прийняти рішення, щоби зупинити цю операцію. Згідно із розрахунками Міністерства внутрішніх справ, як мені доповідали, для підтримки громадського порядку у Києві додаткових сил на сьогоднішній день не потрібно. Приїзд у Київ внутрішніх військ, які на сьогодні не можуть бути у задовільному стані, тому що щойно було звільнення і призов, тобто війська не пройшли ще ніякого злагодження, вони всі не навчені, це може привести до непоправного. Внутрішні війська на сьогодні не готові виконувати свої завдання. Далі… я не виключаю можливості, а міліція у нас продовжує виконувати свої завдання, можливості провокації і зіткнення зі своїми ж колегами, які весь час були в одному міністерстві. Тому, Василю Петровичу, на ці болючі моменти поки що є час, і колегії, і апарат Міністерства внутрішніх справ, і апарат обласних управлінь вжили всіх заходів, щоб не допустити такого розвитку ситуації, про який я сказав.
  Василь Цушко: «Начальники міліції областей, начальники міліції міст та районів, начальники ДАІ. Ваше завдання: зробити все, щоб зупинити рух Внутрішніх військ на Київ. Моє розпорядження письмове, у вас є вчора, було вам відправлено. Взяти його в руки і довести кожному командиру. У мене є інформація, що командири Внутрішніх військ дезорієнтувались, сказали, що це все погоджено із міністром, і вони їдуть для забезпечення громадського порядку у зв’язку і з Днем Києва, у зв’язку із проведенням футбольного матчу і так далі. Ніхто таких задач не ставив.

Я спеціально робив все, щоб не залучати Внутрішні війська. Тому що більше за все, що мене Президент просив, щоб я не давав команди по внутрішніх військах. Друга причина  команда внутрішніх військ є в громадському порядку, ми ніде не беремо участі, крім охорони внутрішнього порядку і державних установ.

Я спеціально не залучав дітей, котрі призвані в армію, добровільно-примусово, це неважливо по закону, а попросив вас, начальників МВС, щоб ви послали міліцію громадського порядку, спеціальну міліцію громадського порядку для того, щоб вони забезпечили порядок в цій непростій ситуації в Києві. Тому ваша задача зараз, якщо ви відповідальні офіцери і відповідальні міліціонери, зупинити всі рухи, оскільки вони можуть виявитися потім незаконними. Це раз.

По-друге, політики почали домовлятися, і ми не повинні допустити, щоб ті радикали, які вирішили будь-якої ціною перетягнути чашу ваг на свою сторону, тягти цих дітей в непередбачувані ситуації. Наступне, самі перейдіть на посилений режим роботи і чергування. Далі. З сьогоднішнього дня всі відпрацювання, в тому числі в потрібних областях, припиняються, переходите на штатний режим служби з посиленим режимом чергування. Вам буде це розпорядження письмово. Ніяких відпрацювань проводити не будемо, тому що народ втомився, люди втомились, і треба це врахувати. Я прошу вас всіх вжити таких заходів.

Наступний момент. Ставлю вас до відома, це вже про приємне, я думаю, що події, я думаю і я впевнений, що події закінчиться миром, проте все залежить від нашої з вами позиції. Якщо ви будете виконувати те, що вам говорять, то, я вам ще раз повторюю, я вас на незаконні дії штовхати не буду, так як і внутрішні війська не штовхав, вони самі виходять за межі, згідно з розпорядженням Кіхтенка. Кіхтенко, видно, хоче високих посад, але не треба прикриватись людьми. Я не буду вас штовхати і давати якісь незаконні укази.  Не давав до сьогоднішнього дня і не збираюсь їх давати.

Тому я надіюсь, що все закінчиться мирно і добре. А вас ставлю до відома, що ми знайшли можливості, щоб з першого червня ще збільшити зарплату, це не підкуп, це наша планова робота, щоб збільшити зарплату кожному працівнику МВС на 100 гривень. Я розумію, що не багато, але поступове збільшення починалось з лютого місяця, з березня місяця. Думаю, це той необхідний плюс, який потрібен нашим працівникам. Доведіть це до працівників, а всі фінансові служби проведуть звіт і накази і виплатять у липні місяці.

Ще раз вас прошу поставитись якнайвідповідальніше до всіх теперішніх подій. Начальники міліції особисто зараз розпорядіться по кожній території, де находяться ті війська, що рухаються, начальників, командирів, переконайте вернутись в розпорядження. Діяти треба згідно із законом про внутрішні війська, бо командуючий вийшов за межі правового поля. Нема такої необхідності.

До вчорашнього дня по кожному чоловіку він у мене вимагав підпису, з вчорашнього дня він вирішив, що він Наполеон. Це потрібно зрозуміти, сьогодні Кіхтенко і його дії – поза законом, а треба, щоб не переступали закон і вернули дітей батькам, вернули у розпорядження. Тому що у нас в Києві по територіальній дошці ці діти проживають у наших районах, там де вони і служать. Це важливе і головне завдання перед вами, яке сьогодні стоїть». Тепер я даю слово Корнієнку Михайлу  Васильовичу.

 

Михайло Корнієнко: „Доброго дня. У першу чергу повинен сказати по діях міністра. Значить, 24 числа вони були абсолютно законними. Все те, що йде, це все інсинуації. Повірте, нікому про це вже говорити і про це вже все сказано. Дії наших підрозділів Генеральної прокуратури теж є законними, і намагання Управління державної охорони, спецназу розхитати ситуацію, вони закінчились повним фіаско. Це тепер призводить до того, що твердість міліції на законні дії ситуації отака реакція. І всі дії наших підрозділів і нашого складу в Києві є теж законними.
Вони направлені, спрямовані на те, щоб забезпечити громадський порядок. Це я прошу взяти всіх до уваги і для того, щоб знати, щоб всі дії — в межах правового поля. Це перше. Друге, ви бачите, що йде, намагаються протиставити внутрішні війська, нічого не вийде. Ситуація у внутрішніх військах в принципі нормальна, я маю на увазі серед командирів, але їх просто вводять в оману. Тому ви вже отримали вказівку міністра. Зараз буде підписано розпорядження міністра про заборону Кіхтенку робити передислокації, повідомити його про цей наказ і про повернення усіх підрозділів внутрішніх військ назад в місця дислокації. В майбутньому, це майте на увазі, я думаю, що пройде деякий час і це теж отримаєте, але вже можна посилатись на це розпорядження. Ситуація… ситуація у нас в Києві контрольована. Вона контролюється міліцією, я на цьому наполягаю і наголошую.
І запам’ятайте, шановні панове, вам за це спасибі, що ситуація в державі, на жаль, контролюється тільки міліцією. Ми повинні з вами цим гордитися і пишатися, але ми і надалі повинні робити все, щоб забезпечити громадський спокій, громадський порядок і громадську злагоду. Всі ті здорові сили, які виступають за мир і злагоду, повинні бути нашими прихильниками, і ми повинні на них спиратись, тобто в цьому випадку потрібно, що вони нам допомагали. Попрацюйте з батьками військовослужбовців, тому що, як правило, всі ті, хто служить у внутрішніх військах, це люди, які живуть в тих регіонах, де вони дислокуються. Хай вийдуть і теж вплинуть на командирів, вплинуть на тих, хто керує їх дітьми. Це дійсно діти, яких хочуть вигнати у таке нездорове протистояння.
Я би просив, щоб ви працювали з особовим складом і щоб усі ті моменти були доведені до особового складу. В певній формі особовому складу треба сказати, що все нормально. Нас радує те, що в областях ситуація спокійна, ми знаємо, що губернатори отримали певні команди, але підкреслюємо ще раз: керуйтесь законом про міліцію, про те, що підрозділи МВС підпорядковані міністру внутрішніх справ. Він є старшим начальником, він є керівником системи і він є єдиним начальником. Я думаю, що не буду тут читати лекції, а виконувати тільки накази і розпорядження міністра, всі інші команди виконанню не підлягають. Якщо у когось виникають якісь питання, то можете нам телефонувати і ви отримаєте відповіді на ці питання. Попрацюйте з особовим складом, що стосується особового складу, цих моментів по оплаті. По цьому треба серйозно попрацювати”.

Василь Цушко: «Шановні друзі, щоб у вас не склалось враження, а то я знаю, що вже починають взнавати тут який мій психологічний стан, розгублений я, чи ні. Я не розгублений, і я дозволив у першій частині розмови, я так розтягував слова, щоб це було зрозуміло. І друге: я вам докажу всім, всій міліції держави, що я перший міністр внутрішніх справ, який не ховається за спинами міліціонерів, а як останні деякі ховались, думаю, ви самі знаєте їх краще за мене. А я відповідаю сам за свої дії і за свої накази.
Далі, будьте впевнені, що ви ніяких незаконних наказів не отримаєте. Але я хочу, щоб ви зрозуміли: держава штовхає до громадянської війни, і я про це заявив на першому засіданні Ради національної безпеки Президенту держави після видання його першого указу. Значить, цим зайнялись політики. Значить, я думаю, що вони домовляться. Наша з вами задача зараз і розуміння того, що з тих пір 54 дні ми тримали ситуацію, ми з вами, ми-- система Міністерства внутрішніх справ. Ніхто із нас не виходив за межі правового поля. По діях в Генеральній… знову говорю… брехня все, був захват Генеральної прокуратури цивільними особами і дії мої і підрозділів «Беркута», які допомогли відновити порядок в Генеральній прокуратурі, сьогодні призвели до того статусу, який є в Генеральної прокуратури.
Це збісило тих, хто мав план захоплення влади в державі, а ми завадили. Звичайно, сьогодні будуть обливати мене брудом. Що стосується вас, особового складу, всі хто розуміє, що він служить не Цушку чи якомусь іншому чиновників, а народу України—поставтеся відповідально. Тим, хто боїться або був слабкодухий чи чогось остерігається, у вас є варіанти чесно про це сказати і відійти. В крайньому випадку ідіть на лікарняний. Залишайтесь ті, хто розуміє свої обов’язки і розуміє свою відповідальність перед державою і розуміє, що таке, не дай Господь, проллється перша кров.
Я буду робити все, щоб цього не допустити. Ще раз говорю: люди переступають закон: штовхають пацанів, тим більше ще й ненавчених пацанів на непередбачувані події. Для цього немає необхідності. Знову ж таким особисті дії пана Кіхтенка, який вийшов за межі закону. Я хочу, щоб ви це зрозуміли.
Далі. Я хочу, щоб люди на територіях розуміли, що діє влада, яка і діяла. Діє закон про міліцію, Конституція України, закони про держадміністрації, і ви підкоряєтесь міністру внутрішніх справ. І розпорядження губернаторів, які виходять за рамки їх компетенції, розпорядження голів держадміністрацій районів, не виконувати. Ніякі інші структури не повинні вами командувати. У вас є одне: вертикаль Міністерства внутрішніх справ. Значить, прошу вас дотримуватись закону про міліцію. Значить, я вас за рамки закону про міліцію штовхати не буду, зі мною буде комфортно працювати і далі. Повірте, будемо тримати цю позицію, і політики швидше домовляться, не будемо тримати, почнемо це , дамо слабинку, –ми самі негласно нестриманою бездіяльністю своєю штовхнемо свою державу до непередбачених наслідків. Я вас прошу, щоб ви це зрозуміли, Зараз на сьогоднішній момент, на вчорашній момент зараз ситуація всюди підконтрольна, ситуація всюди нормальна, крім як у головах декількох провокаторів. На жаль, нашого командувача внутрішніх військ, який уявив себе Бонапартом. Я хочу, щоб ви це зрозуміли і діяли. Є питання у когось з територій?
Дівчина: Будь-ласка, якщо є запитання. Називайте місто…. (Через секунд 10) «Всі мовчать». Цушко: «Якщо нема питань, то, будь ласка, на місцях начальникам обласних управлінь міліції обов’язково провести брифінги, пояснити, звернутись до всіх, пояснити всім працівникам внутрішніх справ і публічно і не публічно, щоб знаходились в розпорядженні і нікуди не виїжджали. Пояснити громадськості, пояснити місцевій владі, що нічого в державі не відбувається надзвичайного і нема необхідності сьогодні вводити війська в столицю. Ніхто їх не вводить. Пояснити дуже просто, що так, розпорядженням міністра, яке я не приховую, воно діє вже 50, більше п’ятдесяти днів, в Києві постійно, позмінно знаходиться підрозділ громадської безпеки спецпідрозділу «Беркут». Просто комусь показалось, що це вже загроза на 54 дні. Вони працювали, працюють і будуть працювати згідно із законом. І справді у нас проходить матч серйозний в Києві, справді дні Києва, але громадський порядок ми забезпечуємо. І ніхто не збирається захоплювати якісь-небудь будинки або об’єкти.
Я дотримав свого слова, що ми особисто ніякого захоплення робити не будемо, але згідно із законом про міліцію не будемо давати комусь застосовувати силу для вирішення політичних суперечок. І ще одна деталь вам: Піскун Святослав Михайлович – це настільки законослухняний чоловік, що якщо б йому оголосили указ як положено, він пішов би із тої Генеральної прокуратури. Блокувати прокуратуру, закривати жінок і знущатись над цитаделлю правопорядку чи символом правопорядку — Генеральної прокуратури держави. Відбулось все по іншому: через розпалену уяву пана Гелетея , який, на жаль, є вихідцем із міліції України, який уявив собі, що він зараз буде наводити порядок в державі. І я не впевнений, що Президент знає деталі того, що відбувається, тому що один із високопоставлених силовиків, зараз вам називати не буду, мені сказав, що інформацію Президенту дають дозовану, а не розказують, що і як відбувалось насправді і яка була в цьому необхідність захоплювати цивільними людьми озброєними Генеральну прокуратуру. Я хочу, щоб ви це розуміли.
Далі, двері і все інше в кабінеті генерального прокурора вибивали ці цивільні особи. Ми, міліція, відкрили ворота і двері в споруду, де розміщений кабінет генерального прокурора. Більше ніяких дій з нашого боку не було. Тільки, щоб зайти і розблокувати. Ці дії були і все, а все інше робили ці люди.
Тепер все перекидається з хворої голови на здорову. Відкрита кримінальна справа, генеральний прокурор про це повідомив. В рамках розгляду цієї справи виясниться, хто діяв протиправно, хто перевищив повноваження і так далі. Якщо свої повноваження перевищив я, я буду відповідати по закону. А все решта – брехня і інсинуації і платні репортажі, я хочу щоб ви це розуміли і знали.
Я доволі компетентний чоловік, в житті пройшов багато, і мене злякати дуже тяжко. І втягнути мене у якусь дрібну склоку теж неможливо. Тому я хочу, що ви зрозуміли, що вас міністр не підведе. Ви не підведіть себе, не підведіть міліцію, народ України. Дійте, бажаю успіхів, прошу всіх, якщо є якась інформація, яка виходить за рамки закону, докладайте у оперативному порядку, так як положено. Далі, ще раз повторяю, в штатному режимі в штатному, з сьогоднішнього дня. Звіти по всіх операціях доповідайте їх в Київ, а решту — в штатному режимі, але дуже уважно».
Михайло Корнієнко: «Значить, шановні панове керівники, це стосується начальників обласних МВС, ви є старшими оперативними начальниками на своїх територіях, тому зберіть сьогодні ж засідання колегій і обговоріть ту ситуацію, про яку ішлося, спільно з командирами військових частин і з начальниками територіальних командувань. Таким чином. І тримайте нас у курсі тих подій, які є. Колегії, засідання колегії зберіть сьогодні і відзвітуйте потім МВС. Значить, до сьогоднішнього вечора, до 18 години, ми чекаємо від вас в оперативний штаб стислої письмової інформації. І взагалі про ту ситуацію, яка складається у вас у відносинах із внутрішніми військами» 

Цушко: «Ми вже закінчуємо, і ще два слова. Діяти по закону. Не боятись, не зглядуватись, тільки жорстко по закону. Не слухати різних провокаторів, на будь-які вимоги  діяти поза вимогами закону, розглядати як провокацію, не слухайтеся. Виконуйте закон України про міліцію. І виконуйте розпорядження міністра, колегії, і його заступників.
            Все, незаконних приказів ви не отримаєте. І засідання колегії посвятіть цьому, а брифінги свої теж цьому, скажіть що було на селекторній і заспокойте гарячі голови. А і ще. Ще раз говорю, доручіть всім своїм підлеглим, це на всіх рівнях, пояснювати і доводити до кожного. Далі, є вчорашня постанова Кабінету Міністру, де нам доручено роз’яснити письмово кожному працівнику внутрішніх військ, кожному військовослужбовцеві внутрішніх військ про його відповідальність і дотримання закону про внутрішні війська. Прошу зробити це в оперативному порядку. Значить, все необхідне для цього ви отримали: розпорядження, постанову Верховної Ради -- звернення до силовиків, отримали постанову Кабінету Міністрів, і сьогоднішнє розпорядження моє ви теж чуєте.
            Тому дійте в рамках. Далі, рішення суду вивішено на сайті Міністерства внутрішніх справ, візьміть і теж при коментарі розкажіть. І доведіть це до працівників і до службовців внутрішніх справ України, до офіцерів внутрішніх військ, бо їх командування зараз вийшло за межі закону і втягує їх в авантюру. Не допустіть авантюру. Дякую всім за увагу, бажаю успіхів, дійте згідно із законом про міліцію. До побачення».  
 
            Михайло Цимбалюк, начальник УМВС у Львівській області: «Виступ першого заступника міністра, через те , що він в більшості не стосується вас, це взаємодія з внутрішніми військами, це ми будемо вирішувати тут, на рівні головного управління, ви займаєтесь тими проблемами, які стосуються повсякденної нашої роботи. В першу чергу це забезпечення охорони громадського порядку під час вихідних і святкових днів, не забувайте, що ми завершуємо операцію «Автомобіль» і у вівторок підводимо підсумки, через те очікуємо прибуття когось із керівництва МВС.
            Значить для того, щоб ми могли чітко відзвітувати, що зроблено по кожному напрямку роботи. Вчора ви отримали ще дві телеграми за моїм підписом, значить заглядайте в електронну пошту, що там прийшло. А це якраз активізація і розшукової роботи, і всіх інших питань, що стосуються оперативних напрямків. Наступне, проблема п’яти місяців.  Шановні, після звірки карточки форми 4, майже не поступають у ВІЦ. Чого ви чекаєте? Зараз підуть вихідні дні, і ми вже маємо в середу закінчення п’яти місяців. Через те також негайно, сьогодні поспілкуватись із прокурорами, де потрібно підписати карточки і таким чином, щоб сьогодні завтра виставляли у ВІЦ всі матеріали.
            Значить, працюємо в посиленому режимі, ви знаєте, ніхто його не відміняв, але все- таки треба відпочити і особовому складу, тим, хто після слідчо-оперативних груп. І зважаючи на два дні вихідних, щоб можна було, кому потрібно, надати день хоча би для відпочинку.
            Наступне питання залишається по виїзду керівного складу райвідділів за межі територій обслуговування свого гарнізону. Теж саме, остання інформація, що виїжджають керівники за межі району, за межі області і майже ніхто не ставить до відома керівництво УМВС. Через те не жартуйте, накази ніхто не відміняв, погоджуйте, це говорить про нашу з вами дисципліну і порядок. Ну і на завершення хотів би сказати, що ситуація в нас області під контролем, ніякої паніки, все нормально. Якщо якісь питання виникають, прошу звертатись в телефонному режимі до чергового чи до мене чи до членів колегії. Якщо будуть якісь запитання в райвідділах — будь ласка.
В кого є питання, називайте місто. Питань не поступало.
«Дякую. Якщо немає запитань, всім бажаю успіху, і з наступаючими святами. Всього найкращого вам і вашим родинам. До побачення». 
 


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ