Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Розвести патріархів

Сьогодні в Києві розпочинаються торжества з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі. Церковний ювілей може закінчитися конфліктом

У заходах, які триватимуть чотири дні, візьмуть участь Вселенський патріарх Варфоломій І, який сьогодні прибуде до України, і патріарх Московський та всєя Русі Алексій II, якого в Києві очікують у суботу. Першого особисто зустріне в аеропорту «Бориспіль» президент Віктор Ющенко, який не приховує сподівань на те, що приїзд Варфоломія І допоможе пришвидшити процес визнання помісними православними церквами (канонізації) Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Без цього Ющенко не зможе втілити в життя один зі своїх найважливіших ідеологічних проектів - створення єдиної помісної церкви на базі УАПЦ, УПЦ Московського патріархату та УПЦ Київського патріархату. Предстоятеля останньої патріарха Філарета в Москві називають розкольником, а в 1997р.  Руська православна церква наклала на нього анафему.
Неучасть представників неканонічних церков у святкуваннях було жорсткою умовою приїзду до
Києва Алексія. Однак дотепер цей момент залишається головною інтригою майбутніх заходів - міною, що може підірвати мирний церковний ювілей.
Зокрема, в УПЦ МП не виключають можливості того, що на якихось заходах за участю патріархів може з'явитися Філарет. «Від нього всього можна очікувати, він же ветеран КДБ, сам зізнався в цьому», - заявив «24» прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов. Із його слів, якщо відлучений від церкви Київський патріарх з'явиться на торжествах, то православні ієрархи повернуться й підуть: «Вони не можуть із ним служити літургію. І не тому, що він гарний чи поганий. Просто такий церковний ритуал: хто вступить у спілкування з відлученим від церкви, буде й сам відлучений».
Однак це не найстрашніше що може статися у випадку, якщо на заходах з'явиться Філарет. Представники радикально налаштованих проросійських релігійних організацій у коментарях «24» навіть побоялися припустити, на що тоді може перетворитися мирне свято. «На торжествах збереться величезна кількість людей , а віруючі дуже болісно сприймають розкол, тому навіть не знаю, що може статися. Адже будуть потривожені глибокі почуття віруючих!» - заявив «24» керівник Всеукраїнського православного братства св. Олександра Невського Юрій Єгоров.
В УПЦ КП тим часом поспішили заспокоїти страсті. Вони заявляють, що з розумінням ставляться до проблеми, яка виникла перед державою у зв'язку з
умовою Алексія І Тому не братимуть участі в офіційних заходах - усіх без винятку, щоб не дратувати Московського патріарха й не
викликати конфліктів під час свята. «Така наша жертва смирення», - заявив «24» владика Євстратій (Зоря). Однак це стосується лише офіційних представників церкви: парафіяни ж КП, зі слів Євстратія, зберуться на Софіївській площі, щоб прослухати виступи президента та Вселенського патріарха: «Тому казати, що Київський патріархат взагалі не братиме участі у святкуванні, не можна. Зрештою, там буде президент, який сповідається й причащається в Київському патріархаті (принаймні, востаннє він це робив у Володимирському соборі), що дає нам право теж вважати його частиною нашої церкви».
Але якщо ієрархи УПЦ КП отримають запрошення глави держави взяти участь у святі, то в жодному разі не проігнорують його. Президент такого запрошення поки що не надіслав. Тож, можливо, усе й обійдеться.
РЕКЛАМНИЙ СКАНДАЛ
Приїзд Московського патріарха в Україну супроводжується скандалами. Днями через ЗМІ церковники скаржилися, що нібито в Києві діє негласна заборона на встановлення лайт-боксів із зображенням Алексія. «Наші спробували просунути свою рекламу, нам сказали: ні, президент хоче бачити себе, улюбленого, на кожному стовпі!» - розповів «24» прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов. Проте на сьогодні, за його словами, інцидент вичерпаний. «Давайте спишемо це на емоції, неуцтво деяких чиновників», - прокоментував проблему член громадської організації «День хрещення Русі» регіонал Василь Горбаль. Правда, за його словами, плакати із зображенням президента й Вселенського патріарха на вулицях Києва домінують: «Лайт-боксів з Варфоломієм -тисячі, а з Алексієм - не більше сотні».


Юлія Кацум, Наталія Трофімова, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ