Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Ринок пішов у відпустку

Квартири чекають на повернення покупців

Продавці житла вперто не бажають знижувати ціни, навіть зіштовхнувшись із відсутністю попиту. Тому квартири знімають із продажу в надії на наступне повернення покупців після сезону відпусток. Однак до осені українці, які потребують житла, заможнішими не стануть, банкіри ж не планують активізувати кредитування
Пропозиція квартир на вторинному ринку нерухомості Киева в липні набагато скоротилося - позначився сезон відпусток. «24» провела власний підрахунок: якщо на початку червня в газеті «Авізо» було 14,2 тис. оголошень про продаж одно-, дво- та трикімнатних квартир, то на і серпня їх кількість скоротилася більше, ніж у два рази. «Продавці активно знімали квартири із продажу, очікуючи осінньої активізації ринку», - йдеться у звіті агентства «Планета Оболонь».
Кількість заявок на покупку квартир в агентстві скоротилася в липні в порівнянні з весняними місяцями в 1,5 раза, а кількість угод - на чверть. «Одні чекають, що ринок обвалиться, і сподіваються, що вони дешевше куплять. Інші чекають, що відновиться активність ринку, і тоді продаватимуть. Ми потрапили в ситуацію, коли багато хто очікує», - прокоментувала ситуацію на ринку директор консалтингового агентства «Канзас» Зоя Нестеренко.
Продавці, які залишилися на ринку, продовжують тримати ціни на високому рівні. За даними «Планети Оболонь» , середня ціна продажу житла в цьому місяці знизилася всього на $127 - до $3102 за і кв. м. Це стало другим незначним зниженням ціни за цей рік. Перше «просідання» ціни агентство відзначило за підсумками травня, коли ринок нерухомості «відпочивав» майже два тижні.
Експерти й квартировласники традиційно роблять ставку на осінь - вони очікують пожвавлення ринку й активізації покупців. Однак купівельна спроможність на ринку нерухомості дуже залежить від доступності банківських кредитів, особливо якщо мова йде про старі й дешеві квартири.
«24» провела експеримент: опитала покупців, які дали оголошення про пошук у Києві дешевих квартир - вартістю до $ 7О-80 тис. Усі опитані сказали, що купити квартиру розраховують лише за допомогою банківського кредиту. «Вирішив брати квартиру в кредит. Звідки в пролетаріату такі гроші відразу?» - дивується Олександр, який шукає квартиру за $ 80 тис.
Підприємець Людмила тимчасово відклала покупку квартири. її заробітку вистачає лише на те, щоб придбати в кредит «готельку» у старому будинку вартістю до $ 80 тис, однак банк не дав їй кредиту. «Можна отримати кредит, але це - за хабар», - зітхає вона. На кредит сподівається й банківський працівник Олена, яка шукає квартиру вартістю до $ 60 тис.
Однак банкіри посилили умови для позичальників і підвищили кредитні ставки. Твердий відбор позичальників і дорогі кредити збережуться, принаймні, до кінця року. «Банки прагнуть працювати лише із кращими із кращих (позичальників. -«24»), мінімізуючи в такий спосіб кількість проблемних кредитів», - заявив нещодавно в інтерв'ю «Лізі» голова правління банку «Кредит-Дніпро» Павло Макаров. Тепер кредит у банку можуть отримати лише дуже забезпечені позичальники або ті,
хто звернеться по знайомству. «У мене є «кінці» у банку й тому є можливість взяти кредит. Просто так, якщо я прийду, мені його не дадуть», - каже Олександр, який досі сподівається купити квартиру.

Близько 7 тисяч квартир сьогодні виставлено на продаж у столиці
Купівельна спроможність на ринку нерухомості дуже залежить від доступності банківських кредитів, але вони поки що тільки дорожчають

Олександр Суков, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ