Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Садизм взамін землі ®

Справжній жах пережив нещодавно мешканець села Добряни Стрийського району Володимир Ципук. Після непорозуміння з сільським головою Любомиром Мавійцівим, Ципук із важкими травмами потрапив на лікарняне ліжко. Як розповів Ципук, розправу на очах у дружини й дітей вчинили троє односельців, серед яких і сини сільського голови. В той час за побиттям спостерігав сам сільський голова.
За словами Володимира Ципука, постраждав він за земельні ділянки, площею 15 та 20 соток, які обробляв 17 років. Розташовані ділянки біля Стрия, біля автотраси Київ-Чоп. У сільської влади виникли грандіозні будівельні плани на цьому місці, в яких інтереси звичайного селянина Ципука були знехтувані.

„Раніше селищна рада дала мені дозвіл на право приватизації цих земельних ділянок, - розповідає Володимир Ципук. - Це було 2005 року, за каденції минулого голови”. Однак з огляду на проблеми в родині, за документами про приватизацію Ципук зміг звернутися після перевиборів у селі. Однак новий голова заявив, що землі для корінного мешканця Добрян не буде. ”Голова сказав мені, що ніякого рішення немає й жодного рішення мені не дасть”, - каже Ципук, згадуючи і про невідповідне, хамське ставлення голови до нього.

Ципук вирішив відстоювати свої інтереси в законний спосіб, звернувшись до юриста, який порадив написати офіційний запит. Такий крок викликав велике незадоволення в голови. Перший витік непорозуміння з між Ципуком і Матвійцівим стався під час футбольного матчу в селі. Тоді, як зауважує Ципук, голова підійшов до нього „розібратися”. Мова пішла про землю. За словами селянина, голова за допомогою нецензурщини висловив своє незадоволення намаганням Володимира Ципука приватизувати ділянку. „Я тобі зі своїми синами голову відіб’ю, я тебе застрелю” – передає Ципук погрози, почуті від голови.

„Сільський голова дійсно має зброю”, - розвідає селянин, кажучи, як голова раніше похвалявся своїм пістолетом, говорячи про можливість застосування. Однак, як розповів Ципук, погрози на нього не вплинули. А вже на наступний день до Володимира Ципука завітав син голови, Роман Матвійців, який на подвір’ї Ципука спровокував бійку. Проте, діставши відпір, Роман Матвійців утік, а Володимир вирішив іти в міліцію. Та на вулиці Володимир ледь уникнув наїзду джипа, який на швидкості прямував у його бік. З авто вискочило троє чоловіків, серед яких було два сини голови, Роман і Михайло.

Чоловіки, які були напідпитку, кинули Володимира на землю й почали жорстоко збивати. Відігнати нападників змогли люди, які поспішили Ципуку на допомогу. Та сину голови цього очевидно було замало, і він знову кинувся в бійку. Володимиру довелося захищатися. Та так, що тепер добряче постраждав сам ініціатор бійки. Як розповів Ципук, у цей час у машині був сільський голова, який спостерігав за бійкою…

У сільського голови своя версія подій: він каже, що бійка була спровокована саме Ципуком, а він лише робив зауваження Володимиру, що той водить „незнайомих людей по полях” і має намір продати ділянку. „Я кажу (Ципуку): та ти сиди, не скачи, й не води більше людей”, - розповів сільський голова про недільні події. Матвійців також стверджує, що син захищав його від образ. Як каже голова, спірна ділянка знаходиться в кварталі забудови генплану села, і документів про власність чи користування Ципука на неї в сільраді нема. Однак, як вдалося з’ясувати, запис про надання у користування земельної ділянки Володимира Ципука зроблено у погоспосподарській книзі, яка зберігається в районному архіві. Не став заперечувати голова того, що має зброю, але стверджує, що пістолет на гумових кулях, і тримає він його в сейфі.

Найцікавіше в цій історії те, що й генплан розвитку села, на який так посилається сільський голова, а відтак квартал забудови, де є ділянки Ципука, не затверджений, а сама земля, яка знаходиться на території Добрянської сільради, досі не введена у межі Добрян. Тому будувати тут село не може.

Очевидно, що теперішнє керівництво села має безпосередню зацікавленість у тому, аби земля перейшла в підпорядкування села. А кому дати ділянку і за які заслуги залежить фактично від сільського керівника. Який, як сьогодні очевидно, не гребує будь-якими методами, аби позбутися невигідних претендентів. Запитанням залишається те, наскільки такі дії є законними…

Як розповів сільський голова, 29 червня він планував зробити схід села, з метою привселюдно довести свою правоту. Однак, як стало відомо, рівень незадоволеності діями голови серед селян настільки великий, що Матвійців вирішив відмовитися від проведення заходу.

Сьогодні, допоки побитий селянин перебуває в лікарні, його дружина серйозно побоюється за свою безпеку й безпеку своїх дітей. Вона звернулася до начальника обласної міліції Василя Пісного, в.о. голови Стрийської РДА та Львівської облради з проханням про захист. Адже в селі вже переповідають історії про вседозволеність сільського голови, випадки застосування фізичної сили й погрози зброєю.

 
 
Володимир Перегінець
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ