Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Селяни виливають молоко в рівчаки

Не хочуть здавати його заготівельникам по гривні за літр

Жителі села Радомишль, що за 15 км від Луцька, масово відмовляються здавати молоко заготівельникам. Їх не влаштовують ціни — майже гривня за літр. Молоко закисає у спеку, його демонстративно виливають.
— У магазині мінералка вдвічі дорожча за наше молоко. Не будемо задарма віддавати його переробникам, нехай водою торгують, — обурюється 63-річний Петро Іванюк із Радомишля.
Удосвіта вулицями села люди женуть худобу на пасовища. Кілька тижнів тому жителі юрбилися в цей час біля приймального пункту. Несли відрами молоко, шикувалися в черги. Нині тут пустка. Під вивісками стоять порожні заготівельні бідони.
— Нікого немає, — зітхає приймальниця пункту Валентина Єфрось. — Автоцистерни приїздять і повертаються назад пустими.
На зупинці пригальмовує автобус на Луцьк. До переповненого салону тиснуться літні жінки із сумками, наповненими бутлями з молоком.
— Ліпше поїду на базар і продам молоко по три рублі, — пояснює 68-річна Оксана Приступа. — Якщо не продам — виллю у гноївку за хатою.
Протестувати проти заготівельників радомишляни й жителі трьох сусідніх сіл почали два тижні тому, коли з ними розраховувалися за травень. Рожищенський сирзавод і Ковельський молокозавод заплатили по гривні за літр, а обіцяли дати по півтори.
— У травні я здала тонну молока й получила 900 гривень, — плаче Валентина Омельчук, 47 років. — Хіба це не знущання? Ми з дітьми недосипали біля трьох корів, а получили пшик.
У Радомишлі майже 2 тис. жителів. Тримають 380 корів. Роками люди здавали молоко до п’яти тамтешніх заготпунктів приблизно по 1,5 грн за літр. У лютому цьогоріч заготівельники платили по 2,5. Ходили по дворах, просили господарів. Як весною надої зросли, ціна впала до 1,4 грн.

    
Ми з дітьми недосипали біля трьох корів, а получили пшик    
    

— Заводи обіцяли кожного місяця узгоджувати ціну з нами, — обурюються заготівельники. — Обіцяли платити щонайменше по 1,30.
Селяни підозрюють, що заготівельники змовилися. Домашнє молоко називають несортовим, бо має низьку жирність.
— Так скажіть, будь ласка, звідки ж у магазинах береться сортове молоко по 6 гривень за літр? — трясе кулаком у напрямку заготпункту Петро Іванюк.
Радомишляни закликають селян області приєднатися до бойкоту. 1 липня в Локачинському районі створили перший в Україні страйковий комітет здавачів молока. Люди згуртувалися в спілку, обрали членів координаційної ради.
— Ми направили звернення до всіх заготівельних підприємств із вимогою встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко не нижче 1,86 гривні за літр до кінця літнього сезону. Поки що припиняємо здачу молока на липень, — розповідає голова координаційної ради Ростислав Остапчук, 43 роки.
— Ми не здамося, доки заготівельники не платитимуть хоча б 1,5 за літр, — каже 40-річний Іван Барчук із Радомишля. — Хай ліпше скисне, ніж вони отримають за копійки.
Чоловік заводить до стодоли, показує під стіною сім 50-літрових бідонів із молоком. Демонстративно викочує один за хлів, відкриває кришку і штовхає ногою. Кисле молоко виливається у вигрібну яму.
У товаристві ”Рожищенський сирзавод”, що в сусідньому районі, відмовилися від коментарів.
— Така специфіка ринку, — кажуть неофіційно. — Сьогодні молоко подешевшало в усіх областях. А Україна вступає до світової організації торгівлі, штучно регулювати ціни не можна. Волинське молоко не відповідає європейським стандартам. Яка якість — така й ціна. Он у Чернігівській, Сумській, Харківських областях за несортове платять по 85 копійок. Ніхто не бунтує.
Обласне агропромислове управління намагається залагодити конфлікт.
— Є домовленість, що заготівельники із травня платитимуть людям по 1,30 за літр молока базисної жирності. Господарствам і фермерам — по 1,80, — переконує чиновник з управління.
Домовленість між переробниками й товаровиробниками залишилася обіцянкою. Із настанням активного випасу худоби ціну на молоко знизили. Прогнозують, що до 1 серпня його вартість становитиме 80 коп. за літр.

Роман ЖИЖАРА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ