Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Сергій Лещенко: «Це спроба змусити мене не писати про отруєння Ющенка»

Журналіст «Української правди» розповів «ВЗ» подробиці, пов'язані з його допитом у Генпрокуратурі

Сергія Лещенка викликали до Генпрокуратура як свідка у справі про отруєння Віктора Ющенка. Хоча, каже журналіст «УП», ніякого стосунку до цієї справи він не має.
ЯКЩО ЖУРНАЛІСТА викликають як свідка у справі, то він зобов'язаний підписати вимогу про нерозголошення таємниці слідства і кримінальну відповідальність за розголошення. Я цього не підписав, виклавши свої аргументи, - розповів Сергій Лещенко в інтерв'ю «ВЗ». - Вважаю, слідство намагається зупинити журналістів у їхніх публікаціях щодо отруєння Ющенка. Як би не трактували мій вчинок (відмову підписати вимогу про нерозголошення. - «ВЗ»), я зробив це тому, що не згідний з намаганням обмежити мою професійну діяльність.
Це спроба змусити мене не писати на тему отруєння, що є порушенням моїх прав як журналіста.
-   З,  теми   щодо  отруєння Віктора Ющенка з самого початку   намагалися   зробити якщо  не табу для  ЗМІ,   то інформаційне поле з дуже обмеженим   доступом.   Пригадую, з якими претензіями реагувала на телефонні дзвінки тодішня  речниця  Президента Зрима Геращенко: нічого, мовляв, розпитувати «зайве»... На Заході   право   громадян   на інформацію про здоров'я перших владних осіб - не «журналістська  захцянка»,   а  норма.
-  Щодо моєї історії, то, думаю, вона   пов'язана   з   бажанням слідчого створити для себе комфортні умови. Але суспільство не може бути заручником забаганок слідчого.
-   Що  маєте  на  увазі  під «комфортними  умовами»?
-   Слідчому важливо, щоб він не перебував у центрі уваги, щоб міг тихо і мирно робити свою роботу. Якщо у слідчого є право вважати і називати щось таємницею слідства, то у мене, як у журналіста, є право збирати інформацію і готувати журналістські матеріали. Тут виникає конфлікт інтересів. На допиті мені дали зрозуміти, що будь-яку мою публікацію з викладенням фактажу у справі про отруєння слідчий може розглядати як розголошення даних досудового слідства. Мені сказали: можете писати свої роздуми на тему «Був Ющенко отруєний чи ні?», але не маєте права викладати фактів щодо подій довкола отруєння.
- У Генпрокуратурі твердять, що  ви  порушили  передбачену   Кримінально-Процесуальним кодексом вимогу про те, що  «особа,   викликана  органом дізнання як свідок, зобов'язана з'явитися в зазначені місце і час та дати правдиві показання  про  відомі їй   обставини у справі».
-   Отримавши першу повістку (мені її вручили о 8.40 п'ятниці, допит призначили на 10 годину), я одразу ж зв'язався зі слідчим і попросив провести допит у понеділок. Але слідчий наполягав, щоб я з'явився саме тоді, коли потрібно йому. Коли попередив, що у п'ятницю не можу з'явитися на десяту годину, слідчий сказав: «Приходьте на другу». Я погодився. Але потім почали розвиватися події у Верховній Раді - розглядалося питання про недовіру урядові. Я знову зателефонував слідчому і кажу: «Ситуація складається так, що зараз у парламенті може статися відставка уряду. Я як журналіст не можу пропустити того, що відбувається». Тим паче, що я єдиний (з журналістів «Української правди») міг у цей день готувати репортаж з Верховної Ради. Але слідчий наполягав на своєму. Мені вручили три повістки, хоча ми і письмово попередили слідчого, що я буду у понеділок, а не в п'ятницю і не у суботу (у суботу Сергій Лещенко працював на з'їзді «Єдиного Центру». - «ВЗ»). У понеділок вже не повістку прислали, а направили у районне управління внутрішніх справ постанову про примусовий привід. Мені зателефонував дільничний і повідомив, що є така постанова. На що я відповів: «Добре, я зараз приїду до вас». Я приїхав у відділ, звідки у супроводі дільничного відправився на допит.
• Виклик на допити пов'язаний з вашим інтерв'ю з Давидом Жванією?
- Допит був пов'язаний з моєю професійною діяльністю. Додати можу лише те, що повідомлення «Української правди», яке з'явилося у понеділок зранку, містить правдиву інформацію про цей допит. Там можна шукати відповідь на ваше запитання. («Можливою причиною допиту є інтерв'ю, яке Лещенко записав із народним депутатом Давидом Жванією стосовно отруєння тодішнього кандидата у президенти Ющенка», - з понеділкової інформації «УП».  -«ВЗ»).                                       
-  Допит тривав безперервно   (більш  як  сім   годин   -   з 11.30 до 18.44)?
- Так. Наскільки я зрозумів, усі допити у справі про отруєння тривають сім-вісім годин.  Це така практика слідчого.
-   У   коментарях   довкола історії з допитами журналістів (за інформацією «ВЗ», допитували у справі і заступника головного   редактора   газети «Дзеркало тижня» Юлію Мостову)   прозвучала  думка  про те,  що Генпрокуратура у такий   спосіб   імітує   бурхливу діяльність у цій справі...
-   В умовах, коли з основних фігурантів ніхто на допити не ходить, слідчі змушені зганяти активність на журналістах.
Спілкувалася Інна ПУКІШ-ЮНКО.
А тим часом...
Другий допит Сергія Лещенка (16 липня) тривав шість годин.
Із досьє «ВЗ»
? Три роки тому прізвище Сергія Лещенка «нашуміло» з прив'язкою до резонансних публікацій про розкішне життя Андрія Ющенка. Реакція Віктора Ющенка на журналістський інтерес до синового «шику» вилилася на прес-конференції, де Президент розповів, як порадив Андрієві захищатися: «Підніми з ресторану рахунок. Скільки вас сиділо чоловік, що ви їли, що ви пили? Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд!». Після того, як одкровення Президента викликали хвилю обурень, Віктор Ющенко зателефонував Сергію Лещенку і заявив, що повівся на прес-конференції емоційно.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ