Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Щеплення: панацея від хвороб чи небезпека для дітей

Тема вакцинації тепер стала однією з головних тем обговорення в сім’ях, в яких підростають діти і яким необхідно зробити щеплення. Говорити про однозначне ставлення до вирішення питання вакцинації, коли нерідко навіть самі ж лікарі відмовляються від щеплення своїх дітей, у інших сім’ях не доводиться. У свою чергу медики, відповідальні за епідеміологічний стан у області, б’ють на сполох – популяційний імунітет населення від хвороб зменшився з необхідних мінімальних 95 відсотків до близько 70, що значно збільшує ризик поширення епідемій.
Відмова від щеплення, причини і наслідки такого кроку, стала темою засідання львівського Прес-клубу за участі заступника головного державного санітарного лікаря Львівської обласної санепідемстанції Олега Когута, завідувача епідеміологічним відділом Львівської обласної санепідемстанції Наталії Тімко, головного дитячого імунолога головного управління охорони здоров’я ЛОДА Лариси Костюченко, дитячого імунолога, голови обласної імунологічної комісії Людмили Бобер.
Коли йдеться про теперішню масову відмову від щеплення, лікарі відразу згадують середину 80-х років, коли з’явилася фобія проти щеплення і тоді люди масово почали відмовлятися від щеплень. „Тоді була фальсифікація щодо проведення щеплення, і, як наслідок, з’явився прошарок незахищеного населення, що призвело до спалаху дифтерії в 1994-1997 роках з великою кількістю летальних випадків, – пригадує заступник головного державного санітарного лікаря Львівської обласної санепідемстанції Олег Когут. – Аналіз цієї хвилі показав, що дійсною причиною захворювання була масова відмова від щеплень”.
На сьогодні, за словами Когута, подібна тенденція розпочалася приблизно 3 роки тому, коли в ЗМІ та і серед людей з’явилися розмови про те, що щеплення є шкідливим, оскільки призводить до негативних наслідків, даючи ускладнення. „Потім сталася дуже неприємна ситуація, яка підлила масло в вогонь – це організація проведення компанії проти кору і краснухи, – каже Когут. – І летальний випадок у Краматорську, який підсилив боязнь людей”.
Натомість, як свідчать лікарі, відмова від щеплення грозить набагато більшими неприємностями. „Єдиним дієвим способом від інфекційним захворювань є імупопрофілактика, – каже завідувач епідеміологічним відділом Львівської обласної санепідемстанції Наталія Тімко. – Вона регламентується законами України і наказом МОЗ, яким затверджено календар профілактичних щеплень проти гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правцю, поліомеліліту, гемофільної інфекції, проти кору, краснухи, епідеміологічного паротиту, проти туберкульозу”.
Як приклад ефективної імунопрофілактики Тімко наводить час, коли щороку на дифтерію хворіло до 80 тисяч чоловік, при цьому летальність складала 50 відсотків. „Помирала кожна друга особа, – каже Наталія Тімко. – Коли почали робити щеплення, захворювання почало знижуватися в 2-3 рази, до поодиноких спорадичних випадків”.
Тепер люди заспокоїлись, а тому збільшилась кількість відмов від профілактичних щеплень. А це дуже небезпечно, – вважає лікар. „Є таке твердження – якщо популяційний імунітет досягає 95 відсотків, тоді є гарантія, що епідемлогічного поширення на даній території не буде, – розповідає Наталія Тімко. – І коли цей рівень знижується виникає ризик захворювань”.
Як приклад Тімко наводить епідемію дифтерії у 80-роках, на яку захворіло 20 тисяч чоловік, з яких 700 померло. При цьому 80 відсотків з них були не щепленими, або щеплені з порушенням календаря щеплень.
На сьогодні, за даними Науково-дослідного інститут епідеміології в українському суспільстві імунний прошарок сягає не більше 70 відсотків. „Тобто є всі передумови виникнення випадку масового захворювання на дифтерію”, – каже Тімко, зазначаючи, що ще 2007 року у області не було жодного випадку захворювання на дифтерію, був лише один носій токсигенного штаму дифтерії. „Вже за 9 місяців цього року є сім випадків захворювання на дифтерію, з яких два завершилися летально”, – констатує завідувач епідеміологічним відділом Львівської обласної санепідемстанції. При цьому хворіють особи віком від 45 років, а померли ті, хто не отримував щеплення. При цьому лікування не допомогло.
Крім того, 2007 року було зафіксовано 4 випадки захворювання на правець, з яких 2 завершилися летально. Випадки почастішали у зв’язку із випадками відмов, – констатує лікар, зазначаючи, що під час Другої світової війни від правця загибель людей була масовою.
Обов’язковим мусить бути зроблене щеплення від кіру, який перебігає з ускладненням, зокрема, енцефалітом, і може призвести до відставання в інтелектуальних здібностях дитини.
У свою чергу вину на погану ситуацію з вакцинацією дитячий імунолог, голова обласної імунологічної комісії Людмила Бобер покладає частково на ЗМІ, частково на частину лікарського складу, яка в силу тих чи інших переконань не довіряє вакцинації. І навіть дані про 70 відсотків вакцинованого прошарку населення Бобер вважає завищеним, оскільки пов'язано це з фальсифікаціями, намаганням виконати план на папері. „В нас раз в тиждень і навіть частіше є пацієнт, який приходить проханням зробити вакцинацію, а в медичній документації зазначено, що все вже зроблено, – каже Людмила Бобер, розповідаючи про підстави для тривоги. – Це злочин, коли ніби все зроблено, біда, коли ми не знаємо істинної картини”.
На думку лікаря, є всі підстави для покарання медичних працівників за фальсифікацію.
Натомість, можливі ускладнення після щеплення зустрічається у одному випадку на 100 000 населення, що є неспівмірним зі смертністю від дифтерії. Крім того, як констатують дитячі імунологи, ризик може бути зменшено, якщо, до прикладу, на перші два введення заміняти оральну поліовакцину на інактивовану, що значно зменшує ризик ускладнень. Або якщо дитина належить до групи високого ризику заміняти цільноклітинну кашлюкову вакцину можна на ацелюлярну.
Як констатує Людмила Бобер, найбільше заперечень викликають щеплення проти гепатиту В і проти гемофільної інфекції. За її словами, пропаганда проти цих щеплень ведеться в основному в пологових будинках, коли медичні працівники говорять про необов’язковість вакцинації проти гепатиту В. Натомість, в Україні вже декілька років триває епідемія гепатиту В. За словами Бобер, сучасна вакцина проти гепатиту B не завдає шкоди печінці, оскільки контактує не з печінкою, а з імунною системою. Натомість, відмова від вакцинації, а відтак інфікування, може призвести до цирозу печінки дитини. Щодо гемофільної інфекції, щеплення проти якої 2006 року стало обов’язковим, то захворювання нею може призводити до менінгіту з ускладненнями і отиту.
Загалом, введення вакцини, як констатують лікарі, не є методом, який гарантує повний захист перед інфекцію, бо легкий перебіг інфекції можливий. Але вчасно зроблене щеплення не дасть людині стати інвалідом внаслідок перенесеної інфекції або померти.
Крім того, як зазначає заступник головного державного санітарного лікаря Львівської обласної санепідемстанції Олег Когут, існує система контролю за вакциною, певна система документів, без яких вакцина не використовується. Зокрема, вакцину проти дифтерії, правця і кашлюку роблять в Україні. Решта вакцин імпортовані. І лише потуж6ні фірми можуть випускати вакцину, оскільки їхнє виготовлення є дорогим а ліцензування здійснює ВООЗ. Імпортовані вакцини проходять вхідний контроль, повинні мати сертифікати і дозвіл на ввезення в Україну. І навіть відома індійська вакцина проти кору і краснухи, за словами Когута, пройшла перевірку у Франції де і була підтверджена її якість.
Як повідомив Олег Когут, обласна санепідемстанція виготовляє копії дозвільних документів на усю завезену вакцину для кожного пункту щеплень, а працівники, які проводять щеплення, їх зобов’язані пред’явити. У свою чергу батьки мають право вимагати і цікавитися цими документами. А відмова від щеплення має бути підписана медпрацівником і батьками.

Щодо новонароджених, то світова практика свідчить, що найкраще не відкладати щеплення на пізніший термін. Як розповіла Лариса Костюченко для щойнонароджених існують як полі- і моновакцини. Вводяться вони протягом 3-5-го місяця життя, а щоби зменшити кількість введень є препарати, які містять комбінації по 5-6 компонентів у одному, зокрема щепленні.
Головна умова щодо вакцини має бути дотримана це термін зберігання і дотримання температури, адже зберігають вакцину у температурному режимі від +2-8 градусів тепла. Тому в кожному пункті вакцинації повинен бути холодильник. Сучасні ж вакцини мають температурний індикатор, колір якого підкаже, чи був дотриманий температурний ланцюжок Крім того, повинен вестися журнал реєстрації температури у холодильнику.
Проте, як зауважують самі медики, не все так гладко. І хоча наша область є третьою в Україні за кількістю відмов від щеплення, за приблизними підрахунками лише у Львові офіційно протягом 9-ти місяців цього року відмовилися від щеплення вже близько 1600 осіб, що є втричі більше офіційних даних по області за минулі роки. Натомість було накладено 160 штрафних санкцій на медиків у питанні неналежної організації і проведення щеплення у області.

Підготував Володимир Перегінець.

Фото - із сайту evro.who.int
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ