Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Скільки коштує ловля вітру?

Сонячні електростанції й вітряки поки що неспроможні змагатися з мирним атомом і потужними ТЕС. Однак уже сьогодні «зелені» електростанції мають свою нішу у світовій енергетиці, а нові технології пророкують їм усе більше поширення
ДОМАШНЯ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ

Інститут відновлюваної енергетики (ІВЕ) НАН України, розташований у Центральному ботсаду Києва, - єдина в країні установа, яка повною мірою забезпечує себе «зеленою» енергетикою. Сонячні фотоелектричні батареї й один вітряк дають достатню кількість електроенергії. Сонячні геліоколектори забезпечують гаряче водопостачання. Освітлюють ботанічний сад ліхтарі на сонячних батареях. Така гібридна міні-електростанція (один вітряк на 8оо Вт, дві фотопанелі по 150 Вт, перетворювач на 1,5 кВт і дві акумуляторні батареї на 200 А-год) коштує $5 тис. Вона виробляє близько 200 кВт-год електроенергії на місяць і прослужить 20 років. Щоправда„за цей час доведеться три-чотири рази поміняти акумулятори, а вони (якщо це дорогі необслуговувані герметичні) коштують $1 тис. У результаті отримуємо $7-8 тис. витрат. Виробіток електроенергії за цей час за нинішніми українськими цінами - приблизно $2,5-3 тис.
«Це невигідно тільки тоді, коли в людини є альтернатива у вигляді розетки, - каже заступник директора ІВЕ Юрій Фаворський. - А якщо поруч немає лінії електропередач, то використання гібридних систем економічно доцільне. Таких установок ми запустили в експлуатацію вже більше ніж 350, причому близько 50-за кордоном».

ПЕРСПЕКТИВНИЙ ВІТЕР

Головна вада відновлюваної енергетики в Україні - її" висока вартість порівняно з традиційними джерелами. Щоправда, тут варто зробити поправку на мільярдні дотації, які уряд виділяє на атомну й вугільну промисловість. Торік вугільна індустрія одержала б млрд. грн., а лише одна програма постійного розвитку регіону видобутку й первинної переробки уранової сировини - з млрд. грн. «Ми порахували, що якщо будувати екологічно чисту ТЕС в Україні, то собівартість і кВт-год становитиме близько 6,5 євроцентів (зараз - 4,3 євро-центи. - «24»). Виходить, що при дотриманні високих екологічних параметрів уже сьогодні собівартість електроенергії від ВЕС і ТЕС однакові. Більше того, у США вже давно вийшли на ціну нижче 4 центів за 1 кВт-год від ВЕС!», -вигукує Фаворський. 1 кВт установленої потужності з вітроенергетики коштує $1200, отже, будівництво під ключ найпотужнішої на сьогодні ВЕС установленою потужністю 6 МВт - $7,2 млн. На відміну від традиційних, «зелені» електростанції не мають потреби в обслуговуючому персоналі.
«Але порівнювати в лоб атомну, сонячну й вітрову електростанції не можна, - каже «24» голова громадської організації «Зелена енергетика майбутнього» Олександр Пепелов. - ККД у ВЕС становить до 40%, а в АЕС - це 75-80%. Сонячні системи в 1980 р. мали ККД 8%, сьогодні -17%, у 2030 р. буде до 40%. Вартість 1 кВт-год до 2030 р. зрівняється з традиційними джерелами». Уже зараз є серйозна заявка на подолання найважливішої проблеми сонячної енергетики. Річ у тім, що її електрогенератори здатні працювати тільки у світлий час доби, а вироблена ними електроенергія потребує значних витрат на її зберігання. Але вчені Массачусетського технологічного університету (США) створили каталізатор, за допомогою якого можна дешево і швидко розділяти молекулу води на водень і кисень. У світлий час доби електроенергія направляється на виробництво водню, який можна легко зберігати й використовувати як паливо у сутінки і вночі.

ЗЕЛЕНЬ НАМ НЕ ПО КИШЕНІ

Енергетичні стратеги країн Євросоюзу передбачають два ключові моменти: економію енергії і збільшення частки відновлюваних джерел енергії в ПЕК (до 20%). В Україні спостерігається протилежна тенденція: споживання енергоносіїв до 2030 р. збільшиться на 51%, а частка «зеленої» енергетики становитиме 4%. Країна робить ставку на мирний атом, нехай і небезпечний, але продуктивніший. Стандартна відповідь чиновників на запитання, чому Україна не розвиває зелену енергетику, - немає грошей.
«Тільки Республіка Конго має менш ефективну промисловість, ніж Україна, - бідкається еколог, експерт із енергетики Дмитро Хмара. -У нас ЖКГ споживає в 6-7 разів більше енергоресурсів, ніж у ЄС, що становить третину від усього споживання. А в цьому секторі є потенціал для економії до 50%, і для цього, за розрахунками міністерства ЖКГ, потрібно 50 млрд. грн. Так ми заощадимо 15% від загального споживання енергетичних ресурсів в Україні».
За даними Дмитра Хмари, реформування ЖКГ може забезпечити економію 15% енергоресурсів. Виділивши із цією метою so млрд. грн., можна буде відмовитися від витрат у 209 млрд. грн. на підтримку атомної галузі. Тобто, на думку експертів, термоядерне майбутнє - це не єдиний можливий сценарій розвитку вітчизняної енергетики.

Собівартість 1 кВт-год
електроенергії, грн. (світові ціни)
ВЕС    0,21
ТЕС на газі    0,23
ГЕС    0,24
ТЕС на вугіллі    0,24
АЕС    оло
Енергія біомаси    0,42
Сонячні батареї    1,09

Плюси і мінуси енергії вітру та сонця
Плюси
1. Невичерпність. Розвіданих запасів нафти, газу й урану залишилося на 50 років, а енергія вітру й сонця необмежена
2. Екобезпечність. Сонячні й вітроелектростанції не виробляють шкідливих викидів
З. Дешева експлуатація. Ці електростанції не потребують періодичного ремонту й обслуговування
4. Автономність. Можна використовувати на відстані від ліній електропередач
Мінуси
1. Малі потужності. Встановлення потужності 1 ККД зелених електростанцій не можна  порівняти з традиційними
2. Великі капіталовкладенні. Такі установки потребують значних інвестицій і можуть і окупитися
З. Залежність від зовнішніх факторів. Якщо вітер порив, а небо - хмарне, ефективність зелених електростанцій зменшується
4. Велика площа. Системи вітряків й сонячні батареї потребуют значних територій

 
           
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ