Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Сніг може випасти наприкінці січня. Лише може

В останні роки українців найбільше турбують дві речі — погода і політика. З політикою все зрозуміло — тут все змінюється практично щодня. А от погода дивує рідко, однак, коли це все-таки трапляється, то викликає великий інтерес в усього суспільства. Цього року погода по-особливому шокувала українців. Адже вони вперше за кілька десятків років зустріли Новий рік і Різдво без снігу і морозів. Не буде їх, вочевидь, і на Водохреща, коли морози полюбляли бути особливо лютими. Про те, чому цього року замість сніжної сонячна погода і доки вона триватиме, кореспондент «Гал-info» вирішила з’ясувати у завідувача сектору метеорологічних прогнозів Львівського обласного гідрометеоцентру Олени Кальницької.
– Пані Олено, то чому цього року в Україні, зокрема на Львівщині, безсніжна зима?
 – Про те, що цього року в Україні безсніжна зима, ще рано говорити, тому що зараз лише середина січня, і сніг може ще випасти. Снігу, скоріше за все, слід чекати наприкінці січня на початку лютого.
Загалом за весь період наших спостережень, навіть ще з післявоєнних років, сніг не випадав лише в одну зиму. І то навіть не те, що не випадав, а не залягав на тривалий період. Це була зима 1998-1999 років. Так що в нас ще все попереду, і я думаю, що сніг ще випаде.
Крім того, на початку листопада минулого року ми мали випадання снігу, його висота сягала 19 см.
 
–  Доки триватиме така тепла погода?
 
– Наразі ми очікуємо десь до 20 січня таку теплу погоду, а після 20 січня прийде відносне похолодання. У нас уже пройшов холодний фронтальний розділ, так що температура повітря дещо знизиться, хоча до суттєвого похолодання, безумовно, не дійде.
 
–  Як така нетипова для зими погода впливає на природу та на самопочуття людей?
 
– Наскільки я знаю, така погода сприятлива для шкідників. Вони бояться морозу, а при теплій погоді вони активні.
А що стосується людини, то така погода для більшості людей комфортна. Адже коли немає снігу, коли тепло, люди не хворіють і не падають на вулицях через ожеледицю.
Проте існує таке поняття як «кліматичний стрес», викликаний зміною клімату, який негативно впливає на самопочуття людини.
 
– Коли у нас востаннє було таке потепління?
 
– В Україні таке потепління триває із 70-х років. За останні 100 років температура повітря на земній кулі зросла на 0,6 градуса. І це позначилося і на Україні.
Крім того, зима у нас буває змінною. Наприклад, минулорічна зима була дуже холодна, а цьогорічна тепла. Це складова природи – одного року вона холодна, на другий — тепла.
 
– Кажуть, що через 20 років через глобальне потепління українці взагалі не знатимуть, що таке зима. Наскільки це правда?
 
– Таку інформацію слід сприймати лише як версію. І таких версій глобального потепління є дуже багато. За весь період існування Землі було 10 дольодовикових і 10 льодовикових періодів, тобто теплу погоду змінювала холодна погода і навпаки. Тому є версія, що ми зараз знаходимося в теплому періоді, а потім його змінить холодний.
Є також версія, що таке потепління є наслідком діяльності людини, зокрема викидами в атмосферу хімічних речових.
 
Розмовляла Ірина КУРІЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ