Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Собаки-психологи: як це працює у Луцьку

Якщо на Заході використання чотирилапих при наданні психологічної допомоги - вже давно усталена практика, то для України це відносно новий досвід.

Як повідомив інтернет-журнал про домашніх улюбленців "My dog", у Луцьку активно напрямок каністерапії розвиває атовець, колишній кінолог Національної гвардії України Володимир Лев спільно із фахівцями комунального підприємства «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади».

Що таке каністерапія

Цей метод лікування та реабілітації існує давно. У США спеціально навчені собаки відвідують дитячі будинки, інтернати, будинки для людей похилого віку, лікарні, бібліотеки та школи.

Власне, поняття «терапія за участю тварин» сформулював американський психіатр Борис Левінсон ще у 1960 році. Він відзначив позитивну динаміку у дітей, на сеансах з якими був його власний собака. У терапії з тваринами використовуються не лише собаки, але також коти, коні та дельфіни. Чому саме собаки такі популярні?

- температура собаки вища, ніж у людини, тому нам так приємний тактильний контакт із чотирилапими друзями

- собаки не вміють брехати і вдавати, тому їм простіше довіряти, ніж людям

- собакам все одно, скільки ви заробляєте, чи ви хворі і так далі, вони люблять безумовно.

За даними міністерства освіти та наукових досліджень Німеччини, господарі собак на 25% менш схильні до депресії серцево-судинних захворювань, у них нижчий вміст холестерину в крові. Живуть власники хвостатих на 4–5 років довше, ніж їхні однолітки, які не мають собаки.

Список станів та розладів, за яких каністерапія може бути ефективною, досить великий: стрес, депресія, кризові ситуації, агресія, гіперактивність. Також метод використовується у роботі з аутизмом, хворобою Альцгеймера, дитячим церебральним паралічем та синдромом Дауна. Взаємодія з собакою допомагає у соціалізації, знімає тривожні стани, заспокоює та розслаблює.

Як це працює у Луцьку

Володимир Лев – кінолог із величезним досвідом. Він майже 20 років віддав службі у Національній гвардії, де весь час працював із чотирилапими.

«Коли мене призвали на військову службу, тоді ще у внутрішні війська, то нам, молодим солдатам, поставили каверзне питання. Показали собаку і питають, хто знає, що таке німецька вівчарка. Я пояснюю, що це – не німецька вівчарка, а представник східноєвропейської вівчарки. Так і став кінологом», - розповідає Володимир Лев, хоча насправді чотирилапих він любить із дитинства, а першого пса йому подарувала мама.

Із початком війни на Донбасі Володимир став першим військовослужбовцем із Волині, пораненим у боях. Трапилося це навесні 2014-го у Луганську. Після того – операції, піврічна реабілітація. Але Лев продовжив служити у Національній гвардії і неодноразово їздив у ротацію на Донбас.

Зараз, уже будучи цивільним, розвиває у Луцьку напрямок каністерапії. Зокрема допомагає бойовим побратимам у реабілітації.

«Спостерігаючи за тим позитивним впливом собак на людей, я започаткував цей проект, щоб допомогти ветеранам краще перенести цей перехідний період від військового до мирного життя. А також за допомогою песиків можна більше відкрити людину до спілкування, адже під час служби, це ні для кого не секрет, всі військовослужбовці дуже привикали і прив’язувалися до тваринок, які були на позиціях. Це і коти, і собаки. І багато хто, повертаючись додому, віз з собою цуциків. І собачки на позиціях завжди відігравали дуже позитивну роль, знімаючи стрес, допомагаючи розслабитися. І переживання за свого друга також мотивує. Адже біля тебе є рідна істота, яка також приїхала з тобою з дому і ти мусиш також за неї відповідати і разом ви – сильніші», - пояснює Володимир Лев.

Що кажуть психологи

Володимир Лев співпрацює із фахівцями комунального підприємства «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади». Психологиня закладу Любава Казмірчук пояснює, що каністерапія – дуже важливий напрям допомоги в реабілітації, або, іншими словами, у відновленні чи терапії. Особливо для військових та ветеранів.

«Ми починаємо залучати каністерапію до взаємодії з ними. Це про тактильний контакт, взаємодію і головне – довіру. Бо собака допомагає найперше на емоційному рівні, будує місток довіри між психологом та людиною», - каже вона.

На сьогодні в «Медичному центрі реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади» проходять заняття емоційної підтримки для працівників Центру з допомогою Володимира Лева та його собаки-помічниці Еллі.

«Ці заняття з елементами каністерапії. Ціль – робота та профілактика професійного та емоційного виснаження. Адже добре самопочуття працівників – це і його ментальне здоров’я, і якість реабілітації наших відвідувачів. На заняттях відчуваються неймовірні емоції.

Особливим є те, що Володимир – сам ветеран, з досвідом тривалої служби кінологом, і тут принцип «рівний рівному» в контактуванні з ветеранами є дуже сильною перевагою та ресурсом. Ще дуже мрію, аби Володимир втілив свої задуми у каністерапії. Такі люди є особливими своїм досвідом, бажанням творити зміни та цінностями», - пояснила психологиня.

Сергій Олешкевич

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ