Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Сонце буде світити ще 5 мільярдів років...

Першого серпня — повне затемнення світила
Повне сонячне затемнення можна буде спостерігати майже на всій території Європи, Азії,  північної частини Індійського океану, північно-східній частині Північної Америки, в північній частині Атлантичного океану.
АЛЕ НАС НАЙБІЛЬШЕ цікавить Україна. Директор Головної астрономічної обсерваторії, академік НАН України Ярослав Яцків розповів: "В Україні зможемо спостерігати тільки часткову фазу затемнення. Найбільша фаза - 45 відсотків. У Києві затемнення почнеться о 9 годині 5 хвилин і завершиться об 11 годині 7 хвилин. На сході України можна буде спостерігати більшу фазу затемнення".
-  А у  Львові?
-  Ви зможете спостерігати сонячне затемнення о 9 годині ранку. Завершення об 11 годині 11 хвилин. Фаза затемнення - 37 відсотків.
-  Чи являє це явище науковий   інтерес   для   астрономів?
- Цей інтерес був дуже великим до початку космічної ери. Тільки під час сонячних затемнень можна було вивчати корону Сонця. Корона Сонця відіграє велику роль у тих процесах, які відбуваються у міжпланетному середовищі, в атмосфері Землі і навколоземному космічному просторі. Зараз завдяки космічній техніці ми можемо спостерігати за Сонцем з борту космічного корабля. Тепер ми можемо прогнозувати не лише день затемнення світила, а й його початок, усі фази.
-  Чи є якесь наукове підґрунтя для твердження  про негативний вплив затемнення Сонця на здоров'я людей?
- Таке підґрунтя науці невідоме. Але природа у цілому реагує на зміну Сонця. Ми усі виросли під Сонцем. Те, що на ньому робиться, відчуває сама природа, люди, тварини... Говорять про деякий психологічний вплив повного затемнення. Але оскільки в Україні лише часткове затемнення, то люди не відчують якогось особливого дискомфорту...
-   У  популярній   літературі називають різні терміни "служіння" Сонця людям - від 2 до 7 мільярдів років...
-  Астрономи вивчають еволюцію зір, подібних до Сонця. Ще   приблизно  5  мільярдів років воно буде тим світилом, яким ми його знаємо і сприймаємо. Через цей час Сонце вичерпає усю енергію, яку створюють термоядерні реакції у його ядрі...


Борис КОЗЛОВСЬКИЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ