Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Спорт в межах дому: що потрібно знати про кіберспорт?

Поки у світі вимушена перерва та обмаль спортивних подій, в центрі подій опинився кіберспорт. Ми пропонуємо вам добірку найбільш популярних дисциплін та українців у них.
Кіберспорт збирає тисячі реальних глядачів на трибунах

Почати варто з питання: що таке кіберспорт?

Кіберспортом називають змагання з комп'ютерних ігор, в яких беруть участь професійні гравці. До найпопулярніших кіберспортивних дисциплін відносяться: Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, League of Legends, StarCraft II. Найбільш знакові турніри — це The International (грають в Dota 2), Evolution Championship Series (файтинг), Intel Extreme Masters (Starcraft II, Counter-Strike: Global Offensive), Fortnite World Cup Finals, LoL World Championship і PUBG Global Championship. Ці заходи організовують на найвищому рівні: з відеотрансляціями і мільйонними призовими фондами для переможців.

Dota 2

Ця гра є продовженням карти DotA гри Warcraft III: Reign of Chaos. Розробником є американська компанія Valve Corporation, відома завдяки іграм Half-Life та Counter-Strike. Вона доступна на інтернет-ресурсі Steam. Її версія для Microsoft Windows з’явилася у 2011 році. Для OS X та Linux гру було випущено 18 липня 2013 року. У грі беруть участь дві команди по 5 учасників.

Вже у 2011 році був проведений масштабний турнір, де змагалися 16 найкращих команд світу. Призовий фонд першого The Internationals склав більше півтора мільйона доларів. Переможцями, а також власником одного мільйона доларів, стала українська команда Natus Vincere.Незважаючи на постійне збільшення виграшів у цій дисципліні, ті призові досі є найбільшими в історії команди.

Цікаво, що серед чемпіонів був і львів’янин Данило «Dendi» Ішутін. Окрім нього, переможного складу входили Олександр Дашкевич («ХВОСТ»), Артур Костенко («Goblak»), Богдан Бойчук («Axypa») та Іван Антонов («Artstyle»).

Counter-Strike: Global Offensive, CS: GO

Вихід гри практично на всіх платформах відбувся 21 серпня 2012 року. Загальний ігровий процес Global Offensive подібний до попередніх ігор серії Counter-Strike. Дві команди змагаються до певної кількості перемог в раундах. Моделі бійців відображають вигляд та форму вигаданих фракцій спецвійськ і терористів. Належність до фракції визначається тематикою оформлення карти, а в фракції є кілька моделей бійців.

На більшості агрегаторів, таких як Metacritic та GameRankings, а також за оцінками профільних видань, середній бал гри – 8 з 10. Найбільш популярною з українських команд, знову ж таки, є Natus Vincere.

Організована у 2009 році казахським бізнесменом  Муратом Жумашевичем, команда отримала свою остаточну назву у лютому 2010. Вже у 2011 казахський бізнесмен припинив фінансування команди і вони продовжили своє існування без нього. Найбільшими призовими, які отримувала команда, були 150 тисяч доларів. У їхньому списку перемог більше десятка перемог, а кількість призових місць доходить до півсотні. Мабуть, найбільш популярним з гравців у CS: GO є Олександр Костильов («s1mple»). Що ж до команди, то вона продовжує виступи й до сьогодні. Так, зараз вони беруть участь у турнірі ESL One Road to Rio, великому онлайн-турнірі для шести регіонів, організатором якого є ESL (Electronic Sports League). Сумарний призовий фонд турніру становить 255 тисяч доларів.

FIFA

Гра від Electronic Arts виходить з 1993 року. На відміну від попередніх, які постійно оновлюються, ця гра щороку випускає нову версію. Це отримує свою долю критики від гравців, які скаржаться на відсутність оновлення, а тому вважають за непотрібне вчергове платити за нову гру, єдиною відмінністю якої стануть оновлені склади команд. Тим не менш, говорячи про кіберспортивну складову, варто відзначити гру.

Вона вже давно отримала свою популярність, а в останні роки кіберспортивні підрозділи стали звичним явищем у футбольних клубах. В Україні першим у цьому стало «Динамо» Київ, яке зробило це ще у 2016 році. Першим кіберфутбольним поєдинком на рівні клубів УПЛ стала гра «Чорноморець» - «Карпати» у лютому 2018 року. У грудні минулого року проводили турнір з FIFA 20 – UPL CYBER CUP by NIVEA MEN, де вісім найкращих геймерів представляли по одному клубу. Команди, які були представлені на турнірі це «Динамо», «Карпати», «Ворскла», «Маріуполь», «Дніпро-1», «Олександрія», «Колос» та «Десна». У фіналі Денис «Phoenix» Євтушик, який представляв «Олександрію» обіграв Олександра «Sane4ek8» Пєтухова з «Ворскли». У матчі за третє місце представник «Десни» Євген «Appcake22» Прокопчук переміг гравця «Колоса» Євгена «dancing_ace» Горбенко. Два найтитулованіших гравці «ForlanFS» («Динамо») та «Yozhyk» («Карпати») до вирішальних матчів дійти не змогли.

Окрім всіх вищезазначених імен, кіберспорт зараз є таким популярним і завдяки букмекерським конторам. Величезна кількість подій дозволяє їм заробляти великі суми грошей, а найбільш завзятим та азартним людям постійно підтримувати своє відчуття адреналіну. Особливо тепер, коли кіберспорт залишився фактично єдиною опцією в букмекерських конторах. Єдина альтернатива – ставати знавцем чемпіонатів Білорусі або Тайваню.

Тарас Жереебцький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ