Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Стадіону ще нема, „ігрища” довкола нього є?

У спорудженні нового стадіону до Євро-2012, що на вул. Стрийській, є перші результати: на будівельному майданчику на 50% встановили фундамент на прямій частині східної трибуни, та завершили підготовчі роботи зі встановлення фундаменту на південній трибуні. Здавалося б – прогрес очевидний. Однак, відвідавши будівельний майданчик, розумієш, що роботи там – фактично непочатий край.
Самі ж працівники сповнені оптимізму. „Тут працює уся новенька техніка, – кажуть вони. – темпи у нас нормальні, робітників вистачає”. І додають, що наступного тижня приїде бригада столичних монтажників, які змонтують ще два крани, й тоді робота пожвавішає.

«Згідно графіку будівництва стадіону, пряма східна частина фундаменту стадіону буде завершена до кінця місяця. Роботи зі спорудження фундаменту під південну трибуну триватимуть до кінця квітня» — запевнив директор КП «Дирекція з будівництва стадіону» Віталій Сулима. За його словами, у квітні також планують виконати роботи зі спорудження фундаменту, який з’єднає північну та південну трибуни зі східною.

Неспортивна гра

Водночас, не «все гладко» відбувається у стосунках Львівської міськради та генпідрядником будівництва стадіону у Львові – фірмою «Азовінтекс». За словами Олега Баса, депутата міськради, члена робочої групи по контролю та пошуку інвестора до Євро 2012, минулоріч «Азовінтексу» заплатили 2 млн. грн. „Але ці гроші Управління капітального будівництва, яке є головним розпорядником коштів по будівництву євроарени, платити не мало права, – розповів він „Галinfo”. – Бо коли ми приймали бюджет, там не було статті, передбаченої на будівництво стадіону. У серпні минулого року ми тільки прийняли ухвалу, згідно якої мали випускатись облігації, і виручені кошти мали йти на спорудження стадіону. Цю ухвалу пізніше депутати відмінили. Попри це, гроші «Азовінтексу» таки пішли”.

На думку депутата, підписання міським головою Львова Андрієм Садовим меморандуму щодо створення ТзОВ “Народна команда ФК “Карпати”, – є також дуже загадковою темою. „Таке враження, що міський голова сам не розуміє, що відбувається, – переконує Олег Бас. – Тут він розказує депутатам, що підписання Меморандуму – це шлях ще дуже далекий і може взагалі з цього нічого не вийти. З другого боку, він закликає нас брати запозичення та випускати обілігації. Водночас, виступаючи на центральних телеканалах, Садовий заявив, що нам не потрібна державна допомога, ми своїми силами збудуємо стадіон, а депутатам потім розказує - коли 7 травня з’ясується, що Львів таки прийматиме Євро-2012, то держава нам буде змушена дати гроші для спорудження євроарени”.

Член робочої групи по контролю та пошуку інвестора до Євро 2012 вважає, що довкола спорудження у Львові стадіону ведеться якась незрозуміла, багатовекторна гра. „Особисто я не голосував ні за облігації, ні за позику, тому що розумію - така політика призведе до того, що місто опиниться в колапсі, – . Садовий любитель ігор, в яких сам же і заплутується. Він може так чинити із власним бізнесом, а не з містом. Позичити – це не так складно як потім раціонально і цільово використати кошти, тим паче, їх потім віддати. Ескізний проект стадіону є вже давно, але робочий проект, де все було би розписано до деталей, я, чесно кажучи, не бачив. Остання інформація – «Азовінтекс» мав викупити в «Альпіни» цей проект. Остання сума, яка озвучувалась – 4 млн. євро. Чи узгодили фірми поміж себе це питання, толком не знає ніхто. Садовий говорить: «Хлопці, все нормально, ми вже будуємо, все йде своєю чергою». Взагалі, послухати Садового, котрий говорить на центральних каналах, то таке враження, що у Львові – повна ідилія. Таке враження, що ми вже до Євро- 2012 повністю готові. І стадіон у нас вже є, дороги вже готові, інфраструктура також. Залишилось тільки декілька квіточок посадити, і все буде нормально. А в реальності тільки одні квіточки і є”.

В УЄФА – задоволені

А тим часом, попри невдоволення депутатів міськради процесами, що відбуваються довкола будівництва у Львові стадіону, виконком УЄФА на своєму засіданні у Копенгагені позитивно оцінив підготовку України та Польщі до „Євро-2012", перенесення чемпіонату знято з порядку денного.

„Більше ніхто не говорить про скасування місця проведення наступного чемпіонату Європи з футболу”, – запевнив у вівторок після засідання виконавчого комітету віце-президент УЄФА Ґергард Маєр-Форфельдер.

„Польща де в чому попереду в підготовці, але спорудження стадіонів йде планово в обох країнах”, – додав він, і відзначив, що у будівництві доріг Польща просунулася дещо далі за Україну якій, крім того, ще й бракує готелів для прийняття гостей, що прибудуть на Євро-2012.

Маєр-Форфельдер наголосив, що жодних запитів з боку УЄФА щодо можливої заміни України на Німеччину не було. Президент Німецького футбольного союзу Тео Цванциґер також розкритикував поширення чуток про можливість відібрати в України "Євро-2012". „У нас ніколи не було такого запасного плану. На мою думку, це неповага до України і Польщі, коли деякі оглядачі на відстані закидають неспроможність організувати чемпіонат. Я бажаю цим країнам стати добрими господарями першості”, – запевнив він. На його думку, тим, хто поширює погані чутки про Україну і Польщу, слід "надавати мокрою ганчіркою по пиці".

У квітні президент УЄФА Мішель Платіні вирушить у поїздку Польщею та Україною, аби особисто пересвідчитися в тому, як іде підготовка до „Євро-2012”.

Віктор ПАВЛИК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ