Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Старіння не перемогти, але смерть можна відтягнути

Український вчений генетики та патофізіології Віктор Досенко розповів про те, як прожити до 120 років, чому варто боятися м'яса і не слід боятись ГМО, і як Україна може заробити мільйони доларів на ліках майбутнього.

Віктор Досенко (Вести. Репортер)

Професор Віктор Досенко очолює відділ загальної та молекулярної патофізіології в Інституті фізіології        ім. О. О. Богомольця. Віктор Євгенович - вчений для нашої країни унікальний. Адже на відміну від більшості своїх колег, він не тільки займається науковими дослідженнями (в основному вивчає хвороби серцево-судинної системи), він ще всіляко популяризує знання про людське тіло, його таємниці і особливості.

Професор виступає з лекціями перед широкою аудиторією, бере участь в таких сучасних науково-популярних проектах як "Моя наука" та інші. Тільки так, вважає він, можна змінити ставлення українців до свого здоров'я, виховати нове покоління інтелектуалів і допомогти українським вченим зайняти гідне місце серед світової наукової еліти.

Жити 120 років

- Нині дуже багато зусиль  медики та люди направляють на боротьбу зі старінням. І є прогнози, відповідно до яких тривалість життя людини в недалекому майбутньому зможе збільшитися до 150 років. Ви вважаєте, це реально? Чи вже ж таки наш організм не запрограмований на таке довге існування?

- Я думаю, що для таких припущень і прогнозів є всі підстави. Так, в 20 столітті значно збільшилася тривалість життя людей. Все це пов'язано з розвитком медицини, системи соціального забезпечення, з вирішенням проблеми продовольства. Все це зменшило, перш за все, випадкову смертність в результаті вірусних захворювань, від гострих серцево-судинних захворювань і т.д. Від цього медики навчилися рятувати людей.

Наприклад, якщо у людини звужені коронарні артерії, вставляють стенти (це пружинка, яка підтримує судину в розширеному стані), роблять аорто-коронарне шунтування (фактично нова судина). Все це неможливо було уявити собі навіть 30-40 років тому. Сьогодні ж це поставлено на потік, такі операції масово проводять  наші хірургами в Україні, і це рятує життя тисяч і тисяч людей, даруючи їм довголіття.

Грає свою роль у продовженні життя і система ранньої діагностики. Наприклад, біохімічний скринінг допомагає на дуже ранній стадії виявляти рак передміхурової залози. І чоловікам певного віку в цивілізованих країнах обов'язково потрібно здавати такий аналіз. За цим стежать, до речі, соціальні служби та система страхової медицини.

Наприклад, як це працює в Німеччині. Людині приходить нагадування, що потрібно здати певний аналіз. Він приходить, здає, причому безплатно. Потім через два роки знову, потім ще і т.п. Якщо раптом буде виявлений підвищений рівень маркера, потрібно звернутися до лікаря. І якщо вчасно почати лікування, людина буде жива і здорова. Така медична допомога надається безплатно. Але якщо ви не здаєте вчасно цей аналіз, а потім приходьте до лікаря з уже запущеним захворюванням, то вас, звичайно, теж будуть лікувати, але вже за ваші гроші. Це дуже розумна і справедлива система, яка допомагає виявляти хвороби на ранній стадії.

Тому, я думаю, вже в найближчі роки тривалість життя людини цілком може досягти тих меж, яких вже досягають довгожителі.

-Тобто, 120 років?

- Так, цілком. Причому буде збільшуватися і активна частина життя, коли людина на своїх ногах і в здоровому глузді довше зможе дозволити собі працювати, подорожувати, допомагати дітям і онукам і бути менш залежним від допомоги медицини.

Тобто, смерть можна відтермінувати. А ось старіння перемогти не можна. Всі старіють. Старіння - це нормальний біологічний процес, і боротьба з ним - безглузда. Не боротися з ним потрібно, а оптимізувати, продовжити цей період життя людини. І тут дуже багато залежить від самої людини.

Рецепти довголіття

- Що ж потрібно робити?

- Насправді, рецепт довголіття відомий вже давно. І в оповіданнях довгожителів, якщо їх проаналізувати, весь час повторюються одні й ті ж поради. Просто сучасні дані і експерименти на тваринах ці принципи підтверджують.

Найголовніше правило - обмежене харчування. Тварина, яка з'їдає стільки, скільки вона хоче, проживе менше, ніж та, яку недогодовують (тобто, воно з'їдала на 15-20% менше, ніж перша).

Це пов'язано з таким внутрішньоклітинним процесом як аутофагія (самопоїдання). Це вкрай важливий процес, який обов'язково повинен відбуватися в організмі. І запускається він саме внаслідок браку зовнішніх амінокислот. Коли клітина недоотримує харчування ззовні, вона починає поїдати саму себе (в хорошому сенсі) - шукає відпрацьовані білки, «шлаки», пошкоджені органели і пускає їх в утиль. Якщо ж ми весь час забезпечуємо свій організм поживними речовинами, аутофагія не відбувається. До речі, через блокаду порушення роботи аутофагії (і це вже доведено) розвивається, наприклад, хвороба Альцгеймера, онкологічні та серцево-судинні захворювання.

- Тобто, всі ці хвороби можна назвати хворобами переїдання?

- Так, звичайно. Це результат неадекватного харчування протягом всього життя і, особливо, під час вже початку старіння (з 45-50 років). Тобто, якщо людина вже почала старіти, а харчові звички не змінила, і їсть те ж і стільки ж, скільки і в молодому віці.

Найпростіший спосіб виконувати правило недоїдання (і його всі знають, але мало хто дотримується) - потрібно вставати із-за столу трішки голодним. Це в комплексі з періодичними відмовами від їжі буде продовжувати старіння. Можна для початку почати менше харчуватися в якісь дні, потім спробувати голодувати один день в тиждень. Тут все індивідуально, потрібно прислухатися до свого організму. Якщо відчуваєте, що в результаті голодування стало краще, можна відмовлятися від їжі два дні на тиждень. І знову прислухатися до відчуттів.

Потрібно взагалі тверезо оцінювати, що відбувається, і розуміти, що фактично ми всі - наркомани. Просто наркотики у всіх різні - для когось це кава, для інших - алкоголь, ще хтось любить жирну м'ясну їжу, дехто не може прожити без солодощів.

Кожен має своє задоволення, від якого не хоче відмовлятися. Людина каже: я не можу без солоденького, світ не милий. Але ж те ж саме говорить і наркоман. Наркоману без дози стає погано, алкоголіку погано без 100 грамів. Чим же тоді любителі солодкого, яке також неабияк шкодить організму, відрізняються від наркоманів? Такі звички потрібно проаналізувати і зрозуміти, що вони не роблять в реальності наше життя кращим, а просто ви «сидите на голці» - тій або іншій.

Віктор Досенко (Вести. Репортер)

- Повернімось до правил довголіття і здорового старіння. До речі, скільки їх всього?

- Всього чотири. Перше ми вже з`ясували. І виробилося воно в процесі мільйонів років еволюції, коли людина, як і всі живі істоти, періодично відчував почуття голоду, часом - сильного голоду.

Друге правило - це фізична активність. Всі знають про те, що рух - це життя, але не всі розуміють, як працює цей принцип. А працює він за рахунок моделювання гіпоксії (нестача кисню). Сучасна людина, якщо вона не займається в спортзалі, а веде звичайний спосіб життя, - рухається вкрай мало: машина, робота за комп'ютером, знову машина, ескалатор, ліфт, крісло, ліжко. Адже організм людини пристосований до тривалих фізичних навантажень, до частої гіпоксії, адже, щоб добувати собі їжу, завжди потрібно було багато рухатися.

Третій фактор - це достатня кількість ксенобіотиків в їжі, тобто чужорідних речовин. Оскільки людина сама по собі є білковим організмом, то чужорідної для нас є саме рослинна їжа. Будь-яка сучасна людина їсть їх недостатньо - вона харчується переважно рафінованою і тваринною їжею. А якщо ми не вживаємо чужорідну їжу, в організмі не активується система адаптації до впливу ксенобіотиків. І людина поступово стає жертвою власних токсинів. 

Останній фактор - це температурні випробування: переохолодження і перегрівання. Цього нас позбавила цивілізація. Ми весь час в комфорті: холодно - увімкнули обігрів, жарко - увімкнули кондиціонер. Мільйони років еволюція готувала нас до іншого - до того, що періодично буде холодно і дуже холодно, або жарко і дуже жарко. Використання цих термофакторов - загартовування організму холодом і високою температурою - це те, що підтримує нашу нейро-ендокринну систему, починаючи з мозку і закінчуючи кожною клітиною наших тканин, в оптимальному стані. Якщо цього немає, не працюють певні механізми адаптації, і такий організм швидше виводиться з функціонального стану.

- Виходить, організму весь час треба влаштовувати стрес за принципом «чим гірше, тим краще»?

- Можна і так сказати. Або словами Ніцше - «все, що мене не вбиває, робить мене сильніше». Але все в розумних межах. Так, і холод, і голод, і нестача кисню - це все фактори, що ушкоджують, але коли вони взагалі не діють на організм, організму тільки гірше. Він, організм, за мільйони років звик до таких пошкоджень. Обов'язково повинні бути якісь екстремальні впливи на наш організм, інакше він взагалі не розуміє, що відбувається. А цивілізація зробила наше життя ситим і комфортним, але при цьому породила цілу групу захворювань, які в дикій природі ми не надибуємо... Того ж атеросклерозу немає у тварин, а у нас він практично у всіх.

- Тобто, у людей, які хочуть жити довго, нема виходу, крім як бігати, мерзнути і голодувати?

- Насправді, для людини лінивої, яка не захоче в своєму житті і звичках нічого міняти, медицина вже придумує вихід. Уже розробляються геропротектори, які будуть компенсувати той чи інший з чотирьох вище названих факторів. Тобто, для активації аутофагії вже є таблетка. І доведено, що вона продовжує життя щурам. І вона застосовується вже і на людях. Тобто, можна обмежено харчуватися, а можна ковтати таблетку - і харчуватися необмежено.

Це ж стосується і фактора фізичної активності. Можна займатися спортом, а можна просто дихати гіпоксичною сумішшю (там концентрація кисню не 20%, а 18%). Оздоровчий ефект для організму однаковий. Є спеціальний апарат - гіпоксітрон. За допомогою таких апаратів, до речі, тренують спортсменів збірної України і не тільки України. Це світова практика.

Чого українцям варто боятися?

- Наше життя дуже сильно відрізняється від життя наших предків не тільки тим, що у нас багато їжі, нам тепло і комфортно, але і тим, що ми оточені величезною кількістю техніки, яка цей комфорт почасти й забезпечує. І дуже багато пишуть про те, що все це теж може погано впливати на наше самопочуття, здоров'я. Пишуть про шкоду тих же смартфонів, про електромагнітне випромінювання. Як ви думаєте, це може мати вплив на наш організм?

- Ну ось саме так: може мати вплив. Але негативний вплив від техніки не доведений. Я знаю, що в світі проводяться дослідження на цю тему. В Україні про такі дослідження я не чув. Звичайно, електромагнітне випромінювання існує. Можливо, воно може впливати на біологічні структури, на ризик розвитку захворювань. Але якою мірою, однозначної відповіді поки нема. Але і виключати, що не впливає, не можна.

- І років через 10 ми можемо дізнатися неприємну правду?

- Так. Наприклад, що часте спілкування по мобільному телефону підвищує ризик будь-якого захворювання. Це може статися. Але поки таких доказів немає.

- Ми також боїмося вірусу Еболи та Зіка і ще якихось нових хвороб. Але що становить  справжню загрозу для жителів України - ці нові хвороби або може бути рак, цукровий діабет, хвороби серця? Чого реально слід боятися?

- Ви абсолютно праві. І це підтверджує статистика. Найбільше людей в Україні помирає від серцево-судинних захворювань (ми на першому місці в Європі за цим показником). На другому місці - онкологія. Причини цих захворювань однакові. В першу чергу, це низька освіченість, низька медична культура населення. Більшість людей думають, що лікарі лікарями, а вони краще знають, як харчуватися. І, як і їхні предки, зловживають тваринною їжею, рафінованими вуглеводами і при цьому мало їдять клітковини. І так само, як і їхні предки, вмирають від серцево-судинних захворювань.

Але ситуація поступово змінюється. Мені ось останнім часом на вулиці почали траплятися школярі з морквинами, які вже очищеними продаються в супермаркетах. Ще 5-10 років тому такого не було. І батьки деякі розуміють, що краще дати дитині не бутерброд з шинкою / ковбасою / маслом (тобто з жиром), а краще нехай він погриз яблучко, моркву, селеру, і буде здоровіше.

- Що стосується генно-модифікованих організмів. Чи шкідливі вони ? Можна їх їсти чи краще не треба?

- Як може бути шкідливий білок? Як може бути шкідлива ДНК, РНК? Ми самі є генетично модифікованими організмами. Людина виник як гомосапієнс (і всі види тварин і рослин) в результаті генної модифікації. Це суть природи. Ми весь час у процесі генетичної модифікації. І якщо вчені отримали спосіб більш швидкої, спрямованої генетичної модифікації, то це тільки покращує якість продукту, збільшує його плодючість або поживність. Всі генетичні продукти з особливою ретельністю перевіряються протягом 8-10 років. І ніяких даних про їх шкоду немає і навіть важко припустити, з чим вони можуть пов'язані.

До речі, в Україні відмінна школа біотехнологій рослин. Наші фахівці працюють в Німеччині і в інших країнах світу. А тут, в Україні, вони не мають права виробляти ці нові сорти, висаджувати їх - тільки в закритих приміщеннях і в суто експериментальних цілях. Тому що у нас в країні прийнято, м'яко кажучи, не дуже розумними людьми закони, які обмежують виробництво своїх генно-модифікованих рослин. Хоча зрозуміло, що для країни з великою сільськогосподарської перспективою потрібно якомога більше виробляти таких рослин і отримувати якомога більші врожаї. За цим майбутнє, і всі цивілізовані країни це розуміють і це розвивають.

Генетика проти інфаркту і гіпертонії

- А в цілому що у нас в країні з генетикою? Чи є нашим вченим що запропонувати світові?

- Звичайно ж є. І завжди було. Мало хто знає, що саме український вчений Сергій Михайлович Гершензон вперше в світі встановив, що ДНК є носієм генетичної інформації. І це визнано в усьому в світі. Він також набагато раніше американських вчених, які отримали за це відкриття Нобелівську премію, з'ясував, що інформація передається не тільки від ДНК до РНК, а й назад.

Сучасним вченим нашим теж є чим пишатися. Ось, наприклад, наш відділ в Інституті фізіології займається лікуванням хвороб серця. І ми розробили плазмиду - це генетична конструкція для лікування інфаркту міокарда. Тобто, замість купи препаратів можна ввести в організм генетичну конструкцію, яка заблокує потрібний фермент. Експерименти над тваринами показали, що це дозволяє зменшити інфаркт міокарда в 4 рази.

- Тобто, це винахід поки на рівні експериментів над тваринами?

- Так, у нас все на такому рівні. Тому що це нікому не потрібно. Я виступав з доповідями, наші статті про це надруковані в авторитетних західних журналах. Впровадження цієї технології могло б врятувати багато життів, але, повторюся, тут це нікому не потрібно.

Ще один метод генетичної інженерії ми розробили спільно з Інститутом фармакології і токсикології АМН України для лікування артеріальної гіпертензії. Одна ін'єкція такого препарату - і у щура на 7 днів нормалізується тиск. А препарати хімічні від тиску потрібно приймати щодня, ще й по 2-3 рази на день. Саме тому наступне покоління препаратів - це будуть саме генетичні препарати, не хімічні. Вони точніше влучають у ціль і практично позбавлені побічних ефектів.

- Який вихід із ситуації ви бачите - коли вченим є що запропонувати своєму народові, своїй країні, але ми чекаємо, коли це винайдуть американці, європейці і купуємо технологію у них?

- Для цього, перш за все, потрібно, щоб люди, які займаються бізнесом, виробництвом, політикою, мали достатній рівень інтелекту. На сьогодні ми бачимо при владі, на чолі великих бізнес-об'єднань, спритних хлопців з дуже низьким рівнем інтелекту. Це проблема не сьогоднішнього дня, це проблема всього періоду існування незалежної України. 

У радянський період теж все було погано в цьому плані, але були хоч якісь спроби. Наприклад, робочий день Щербицького (Володимир Щербицький, перший секретар ЦК КПУ з 1972 по 1989 роки. - Авт.) іноді починався в нашому інституті. Це була показуха, але хороша. Вся країна знала, що вранці Щербицький їде в лабораторію академіка Костюка (Платон Костюк, відомий вчений. - Авт.) дивитися, як знімаються струми з окремих нейронів. Таким чином демонструвалося ставлення до науки. Зараз, я думаю, навряд чи хтось із можновладців знає, де знаходиться Інститут фізіології. Вони робили і роблять гроші в основному на сировині, типу нафти, руди, і навіть подумати не можуть, що можна виробляти продукцію інноваційну, зробити щось вперше в світі.

- Тобто, якби Україна взялася за впровадження в життя препаратів, розроблених нашими вченими, країна могла б на цьому заробляти?

- Так, ми могли б заробити мільйони доларів. Тому що в світі поки таких препаратів немає. Але цього повинен хтось ще хотіти, крім групи вчених. На жаль, цей тривалий конфлікт української влади та української науки - це конфлікт сірості, неосвіченості з чимось яскравим, незвичайним, що може конкурувати на найвищому рівні.

Тому єдиний вихід з цієї ситуації - це виховувати нове покоління українців. Йти до людей, популяризувати науку. І ми це робимо. Читаємо лекції, проводимо Дні науки в різних містах України. У ці дні інститути відкривають двері своїх лабораторій для всіх охочих, є можливість поспілкуватися з вченими.

Вести. Репортер

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ