Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Сихів мерзне

Холодний Сихів загрожував перетворитися цієї зими на другий Алчевськ. ТЕЦ-1 – єдине джерело тепла для мікрорайону, де проживає близько 150 тисяч мешканців, – найближчим перетне межу у сто років. Її потужності явно не дотягують до потреб багатотисячного житлового масиву. Тому сихівчани мерзнуть. Мерзнуть і нарікають на владу, адже за тепло все одно доводиться платити сповна.
За законом температура повітря у торцевих кімнатах квартири повинна становити 20 градусів за Цельсієм, в інших – 18. Якщо вона є меншою, мешканець квартири має повне право звернутися в ЖЕК, звідти пришлють комісію, яка повинна скласти відповідний акт, і тоді ви маєте повне право вимагати перерахунку оплачених коштів за тепло і платити менше. „Тепло чи холодно – це відчуття суб`єктивне. Комусь холодно при плюс 25, а комусь досить і п`ятнадцяти градусів. Тому якщо температура повітря у вашому помешканні менша за встановлені норми, це потрібно задокументувати, і тоді буде зроблено перерахунок. Якщо така ситуація в цілому будинку, тоді ЖЕК має звернутися до теплоенерго, а воно уже повинно приймати рішення, чи збільшувати, наприклад, подачу теплоносія в будинок”, – коментує ситуацію виконувач обов`язків директора департаменту житлового господарства Сергій Бабак.
Якщо відійти від проблем окремо взятої квартири і поглянути на мікрорайон в цілому, то Сихів таки не догрівають. Це визнав навіть директор «Львівтеплоенерго» Богдан Кіт, виступаючи на одній з сесій Львівської міської ради. Житловий масив, а також район вулиць Володимира Великого та Наукової обігрівається ТЕЦ-1, якій „без тижня сто років”, а вік її обладнання скоро перетне сьомий десяток літ. На ТЕЦ не раз траплялися аварії, які пояснювалися саме старим і зношеним її обладнанням. „Відповідно до українського законодавства, це район мав би мати резервне джерело теплопостачання, тому та ситуація, яку ми маємо зараз, є ще й прямим порушенням чинного законодавства”, – каже Бабак.
Проблему альтернативного джерела тепла для Сихівського мікрорайону директор „Львівтеплоенерго” Богдан Кіт піднімав ще на початку зими. За його пропозицією, таким джерелом тепла для Сихова повинна була стати колишня, нині непрацююча котельня заводу „Кінескоп”, яка свого часу і планувалася як додаткове джерело тепла та гарячої води для новозбудованого мікрорайону.
Котельня, яка належала заводу банкруту, у 2004 році за борги була передана „Львівобленерго”. Міська рада віддала об’єкт енергетикам за 1,5 мільйона гривень. Коли виникла потреба повернути об`єкт, який все одно не використовувався, місту, за неї запросили уже 13,5 мільйона гривень, тобто, майже у 10 разів більше. Ця цифра і стала основним каменем спотикання між „Львівтеплоенерго” і депутатами Львівської міської ради, і вони не погодилися виділити 8,5 мільйона бюджетних гривень на цю покупку. Аргументи директора теплопостачального підприємства про загрозу другого Алчевська у масштабах конкретного мікрорайону виявилися не переконливими для міських райців.
Директор теплоенерго пішов у ва-банк і прийняв рішення про самостійну купівлю котельні на виплату терміном на два роки за рахунок вільних котів підприємства. „Вона у дуже хорошому стані. Була добре законсервована, тому ми можемо її запустити уже 5 січня”, – казав тоді Богдан Кіт.
Наразі ж відомо лише, що переговори про купівлю котельні між двома підприємствами тривають. „Переговори тривають на рівні підприємств, і я сподіваюся, найближчим часом завершаться”, – каже Бабак. Найближчий час, як відомо, поняття дуже не конкретне. Тому мешканцям Сихова залишається сподіватися, що він закінчиться раніше, ніж закінчиться зима.
Зима закінчиться, а рахунки за тепло однаково будуть приходить у оселі львів`ян. Двоставкового тарифу, який викликав багато непорозумінь та нарікань, скасовувати наразі мерія не збирається. Більше того, такий тариф віднині наказом по Міністерству житлово-комунального господарства збираються запровадити у всіх містах України. „Львівська міська рада буде діяти відповідно до закону, тому двоставковий тариф, який був запроваджений рішенням міськвиконкому, діятиме”, – запевняє Бабак.
Керівник житлово-комунального департаменту переконує, що вартість тепла для львів`ян при двоставковому тарифі буде не більшою, ніж до його запровадження. А відтак, це не відіб`ється на кишенях споживачів. Споживачі були іншої думки, тому на одній з сесій Львівської міської ради депутати проголосували проти двоставкового тарифу. Мерія вирішила по-своєму: тариф не скасували. Бабак запевняє, що ухвала райців не містить категоричної заборони, а лише рекомендації розглянути можливість скасування двоставкового тарифу.
 
 
Ірина СИРИВКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ