Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Таке різне Різдво у Львові

Львів як культурна столиця може вражати людей не лише ілюмінаціями та кнайпами. Львівські театри та музеї підготували для львів’ян та гостей міста цікаві святкову програму та репертуар. Гал-інфо підготувало підбірку культурних заходів, які створять неповторний різдвяний настрій.

Різдвяний настрій у Львівській опері

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької щороку до Різдвяних свят готує цікаву програму. Глядачі матимуть нагоду побачити балет на 1 дію «Лускунчик» у спільному проекті Львівського оперного та Дитячого театру балету Львівської державної хореографічної школи.

Балет "Лускунчик".

Балет на сцені Львівського оперного театру можна буде побачити 18 грудня, 25 грудня та 6 січня о 12.00.

З минулих років у Львівському оперному театрі залишається концертна програма «З нами - Бог! Розумійте, народи...!». Концерт відбудеться 23 грудня та 25 грудня о 18.00 за участю хору та симфонічного оркестру. У програмі колядки різних народів світу, але головний акцент саме на українських колядках в обробці українських композиторів. Режисер-постановник — народний артист України Василь Вовкун. Художник-постановник — народний художник України Тадей Риндзак, Диригент-постановник - лауреат всеукраїнського конкурсу, головний хормейстер нашого театру - Василь Коваль.

Концертна програма "З нами Бог!.."

«З нами Бог! Розумійте народи! – це слова з богослужіння напередодні Різдва. Ці слова будуть постійно звучати під час усього концерту. Це дуже символічно, адже у такий спосіб артисти побажають українцям миру у новому році.

30-31 грудня о 12.00 на сцені Львівського оперного театру глядачі матимуть змогу насолоджуватися оперо Антоніо Спадавеккіа «Попелюшка». Це музична казка для дітей на 2 дії, яка виконуватиметься українською мовою.

Опера "Попелюшка".

Фантастичний світ казки покажуть у легендарному балеті на 2 дії «Лускунчик» за однойменною казкою Ернста Теодора Амадея Гофмана. Чарівні декорації та знайома усім музика свята подарує глядачам різдвяний настрій.

Фото з сайту Львівського оперного театру. Балет "Лускунчик".

Балет можна побачити на сцені Львівського оперного театру 28 грудня та 30 грудня о 18.00.

Гоголівське Різдво

На сцені Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької у Львові в грудні та січні покажуть музичну комедію «Різдвяна ніч» за Миколою Гоголем.  Оксана чекатиме черевички від цариці, а Вакула спіймає чорта за хвоста – аби лише прихилити до себе чорнобриву красуню, чорт вкраде місяця, а козак Чуб і разом з іншими сидітимуть у мішках у звабливої Солохи.

"Різдвяна ніч".

Вистава на сцені театру йтиме 20 грудня (17:00), 27 грудня (18:00), 29 грудня (18:00), 3 січня (18:00), 5 січня (18:00), 8 січня (12:00), 8 січня (18:00), 10 січня (18:00).

Різдвяний настрій у музиці

У Львівській обласній філармонія святковий настрій розпочнуть дарувати ще до свята Миколая.

«Пригоди Святого Миколая 2» - це продовження епічної битви. Герої цього дійства – ангели, ангелята, чортик, чортенята і кіт – знову зійдуться у епічному музичному двобої за віру у добро і Святого Миколая. Минулого року чортенята визнали поразку і повернули вкрадені подарунки, та нагнівався на них слабодухих – Верховний Чортик, і обіцяв що цього року каменя на камені не залишить і зіпсує свято Миколаєві.

Що буде, чи програють ангели чортам, чи зможе мудрий Кіт помирити одвічних ворогів. Про це ми довідаємося цьогоріч 18 та 19 грудня (неділя – понеділок) о 16.00 та 18:30 у Концертному залі ім. С. Людкевича Львівської обласної філармонії.

Музика до вистави створена на основі безсмертних хітів усіх часів таких як James Brown «I feel good», AC/DC «Highway to hell», Queen «We are the champions», Chuck Berry «Johnny B. Good», the Beatles «Hey Jude», Adele «Skyfall», Scorpions «You and I», Leonard Cohen «Hallelujah», Eric Clapton – «Tears In Heaven».

Напередодні католицького Різдва Львівський камерний оркестр «Академія» приготував поціновувачам академічної музики яскравий «Різдвяний музичний дарунок». 21 грудня о 19.00 у Львівській обласній філармонії виконуватимуться твори, об’єднані різдвяною тематикою, від музики бароко до сучасної.

Концерт розпочнеться «Різдвяною симфонією», написаною анонімним автором у XVIII столітті. Далі прозвучать Симфонія-увертюра та арія «Gelido in ogni vena» із опери «Фарнак» італійського композитора Антоніо Вівальді. Імпрезу продовжить витончене та легке «Віденське капрічіо» австрійського композитора Фріца Крейслера. Також прозвучить Фантастичне скерцо «Танець гномів» італійського маестро Антоніо Бацціні. Слухачі матимуть змогу насолодимися інтродукцією та алєгро для струнного квартету і оркестру англійського композитора Едварда Ельгара .

Самобутня, оригінальна обробка календарно-обрядових пісень зимового циклу прозвучить в колядках українських композиторів Василя Барвінського, Мирослава Скорика та Віктора Камінського.

Завершуватиме музичний вечір транскрипція всесвітньовідомого твору Миколи Леонтовича «Щедрик», яку виконав український композитор Юрій Ланюк.

Різдвяний настрій продовжать створювати 27 грудня о 19.00 «Святковою музичною феєрією». Концерти, мазурки, полонези, концертні п'єси польського композитора Генріка Венявського входять в золотий фонд скрипкової музики. Вони користуються великою популярністю завдяки своїм високим художнім якостям, яскравому національному стилю, блискучому використанню віртуозних можливостей інструмента.

Перший концерт для фортепіано і симфонічного оркестру Мі-бемоль мажор угорського композитора Ференса Ліста – це надзвичайно віртуозний твір. Він складається із чотирьох частин, котрі виконуються без перерви.

Віолончельний концерт німецького композитора Роберта Шумана – квінтесенція романтичного образу цього інструменту.

Окрім того, 28 грудня у Львівській обласній філармонії відбудеться відкриття виставки «Україна – традиції та таланти». О 16:00 у Львівській філармонії відбудеться відкриття виставки-продажу робіт іменитих та молодих митців. Талановита майстриня Марія Кравчук представить свої роботи по плетінню з соломи. Лев Скоп та Тетяна Думан демонструватимуть неймовірної краси ікони на старовинному гонті. Відвідувачі виставки зможуть оцінити майстерний живопис на склі завдяки хисту Наталії Курій.

Мальовничі зразки вітражного мистецтва презентуватиме Роксоляна Павлик. Витончену вишивку на одязі можна буде побачити у виконанні Наталки Крок, барвисте вишивання на одязі демонструватиме й майстерня вишиванок «Барва». Гості імпрези матимуть змогу побачити зразки біжутерії, зроблені вмілими руками Олени Хом’якової.

Писанкарка Галина Сиротюк познайомить гостей заходу зі своїми яскравими виробами, Ольга Кльок продемонструє оригінальні ляльки-мотанки. Почастує свіжою та запашною випічкою Ольга Дробчак. Перукарське мистецтво у всіх його неординарних та яскравих деталях презентуватиме Світлана Мотиль. Також  будуть представлений живопис з АРТ-галереї Вишинської. Також відбуватимуться майстер-класи.

Після усіх цих заходів на гостей виставки чекатиме ще й музичний дарунок. О сьомій вечора на сцені філармонії співатимуть Наталія Дитюк та Віталій Загорбенський, фортепіано – Мар’яна Русак. Також відбудеться виступ ансамблю народного танцю « Полонина» (художній керівник – Оксана Коваль). У програмі концерту – милозвучна українська народна пісня.

Гуцульське Різдво

Особливу експозицію цього року підготував Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові. Відвідувачі мають змогу пізнати справжнє «Гуцульське Різдво». Виставка розпочалася 13 грудня. На ній представлені найпоказовіші твори гуцульського народного мистецтва ХІХ — першої третини ХХ ст., які зберігаються у фондах.

«Для гуцульської звичаєвості характерне тісне переплетення язичницьких та християнських вірувань, що найповніше відобразилось в обрядових дійствах зимового циклу. Відзначення різдвяних свят у гуцулів набувало сакрально-урочистої настроєвості. В очікуванні свята гуцули прибирали оселю, добирали найкраще «лудинє» (вбрання), готували святковий стіл, дбали про гріш для колядників.

Експозиційний простір виставки організовано у тематичні розділи: “Різдво”, “Ґазда”, “Коляда”, “Ґаздиня”, “Йордан”. У кожному з них Ви побачите твори гуцульського народного мистецтва: гончарства, декоративного різьблення, мосяжництва, обробки шкіри, а також вибрані зразки гуцульської вишивки, ткацтва, одягу й прикрас, що відображають побут та звичаєву культуру цього етносу.

Основу експозиції складатимуть твори з фондів Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, у доповненні експонатів із Музею народної архітектури та побуту у Львові, Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, а також приватних колекцій Косова, Криворівні (Івано-Франківської обл.) і Львова. Зокрема, йдеться про зразки музичних інструментів, елементи народних строїв, кахлі, свічники-трійці тощо», - повідомили організатори.

Різдво в Гаю

Окрім того, львів’ян та гостей міста запрошують на святкування Різдва в Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького. Гостей кличуть долучитися до різдвяної містерії із гучною колядою. Відвідувачів частуватимуть традиційними стравами – медовою кутею, пампушками, духмяним узваром та іншими смаколиками.

Різдво в Гаю. Фото з сайту Твоє місто.

Протягом 7-9 січня гостям проводитимуть майстер-класи із створення ляльки-мотанки, дідушків, різдвяних павуків з соломи, ковальського мистецтва. Можна буде скуштувати хліба, випеченого в старовинній печі, почути про давні звичаї святкування Різдва та приготування традиційних різдвяних страв. А для малечі відомі львів’яни читатимуть добрі казки про маленькі й великі різдвяні дива.

Гості Свята в інтерактивній формі дізнаються історії найдавніших садиб, долучаться до давніх звичаїв.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ