Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Тепло вже подається в 34-35 відсотків житлових будинків області -- Тарас Федак

Опалювальний сезон у Львівській області розпочався минулого тижня. Про стан підготовки до опалювального сезону і проблеми, які виникли з його початком, «Галinfo» розпитав у заступника голови Львівської ОДА Тараса Федака, котрий курував питання підготовки області до опалювального сезону.

— Пане Федак, опалювальний сезон на Львівщині вже почався. Чи вся область отримує тепло в необхідних обсягах?
 
— У цьому році ми працюємо у виняткових умовах через підвищення ціни на енергоносії та підвищення тарифів. Але не зважаючи на це, ми ліквідували майже всю заборгованість газовикам, яка існувала, фактично, до 2005 року, і станом на сьогодні ми маємо лише близько 16,2 млн. грн. заборгованості. Понад 50 відсотків із неї припадає на Львів – більше 9 млн. грн. — заборгованість ЛМКП „Львівтеплоенерго”, та 500 тис. грн --  ЛКП „Залізничтеплоенерго”. 
Попри цю заборгованість, сьогодні підписані угоди про постачання газу практично зі всіма містами та районами області. Не підписано лише угоди про постачання газу комунальним теплоенерго в Новому Роздолі, Червонограді і Моршині. Якщо ж говорити про стан подачі тепла в житловий фонд, то тепла подано в 34-35 відсотків житлових будинків області, що пов’язано не з несправним технічним станом, а в зв’язку з економією газу. Ми змушені сьогодні економити буквально на всьому.
Найбільше, що нас зараз турбує, це ситуація з підняттям тарифів. Ми всі маємо зрозуміти, що піднімати тарифи потрібно, бо в іншому разі стануть банкрутами теплопостачальні підприємства. З іншого боку, ми розуміємо, що підняття тарифів в 2,3 разу сильно вдарить по платоспроможності населення, і тому облдержадміністрація окремо розглядає питання щодо компенсаторних заходів. 
Ми об’їздили всі райони, подивилися, в якому стані ситуація з підготовкою до зими, і прийшли до висновку, що більшість населення області буде користуватися субсидіями. Ми також будемо робити певні корекції місцевих бюджетів, щоб знайти ресурси та кошти перекрити субсидії, що надаватимуться тим людям, котрі не зможуть платити. Хочу закликати мешканців області регулярно сплачувати за енергоносії, які вони отримують, тому що регулярна сплата -- це майбутнє нашої області, це тепла зима.  
     
— Яка ситуація з теплопостачанням в гірських районах?

— Ситуація різна. Наприклад в Турківському районі не має теплокомуненерго, і місто Турка повністю перейшло на автономну систему опалення. На Сколівщині та Старо-Самбірщині дуже критичної ситуації з постачанням енергоносіїв ми не має, і, думаю, що всі питання, що там виникли, невдовзі вирішаться.

— А чи є проблеми, пов’язані зі станом готовності до опалювального сезону?

— Є декілька «больових точок», які зараз нас найбільше хвилюють – це стан готовності в таких місцях як Ходорів, Пустомити, Оброшино, Рава-Руська. Ще є ряд будинків, що знаходяться у відомчому підпорядкуванні військових, і там є проблеми з подачею теплоносіїв. А от в Кам’янці-Бузькій міськрада до сьогодні не прийняла на баланс місцеве теплокомуненерго.
Нас дуже не задовольняє стан роботи місцевих органів влади по передачі на баланс місцевих рад відомчого житла. Держбюджетом передбачено і вже поступило 12,5 млн. грн. по області на  передачу відомчого житла на баланс місцевих рад, але цей процес чомусь відбувається дуже повільно. Інша проблема – стара заборгованість відомчих будинків за спожиті енергоносії. На сьогодні по місту Львову це близько 600 тис. грн. і цих коштів, на жаль, в дійсності не має, вони ще не поступили з Державного бюджету. По іншому відомчому житлу є декілька моментів, пов’язаних з промисловими підприємствами. Зокрема у Львові є проблема з будинками від меблевого комбінату, бавовняної фабрики, інших підприємств та заводів, які мають відомче житло, але зараз ці питання вирішуються. Ми проводимо кожного понеділка селекторні наради з кожним районом і містом, відслідковуємо тенденцію по розрахунках за газ і вирішуємо ці питання.

— Як впроваджується система енергозбереження в області. Чи скористався вже хтось програмою кредитування впровадження енергозберігаючих матеріалів та технологій, яку запропонувала громаді області ОДА та кредитні установи?
 
— Розроблена програма енергозбереження передбачає фінансування на цей рік 1,8 млн. грн. на кредитування енергозберігаючих заходів – вже підписано угоду про фінансування між ЛОДА, чотирма банками та трьома кредитними спілками, і тепер ми чекаємо затвердження на сесії обласної ради положення про кредитування. Зараз стоїть питання, скільки відсотків по «енергозберігаючому» кредиту гаситиме держава. Практично прийняте рішення що це буде 15 відсотків, але його ще треба затвердити на колегії. Тобто кредитна лінія діє вже зараз, але погашення частини відсотків державою – ще наразі окреме питання, яке ще не затверджене.  Паралельно до цієї програми ми розробили такі програми як заміна старих газових колонок на сучасні – підписана угода між «Львівгазом» та підприємством з виготовлення газових колонок і ОДА. Згідно з цією програмою, споживач, що користується послугами водопостачання, має можливість, взявши кредит, провести заміну старої колонки (яка має ККД 45%) на сучасну (ККД -- 95 %).

— Тобто програма фактично ще не почала діяти, і за впровадження енергозберігаючих технологій громадяни платять всі 18 відсотків? 

— Люди вже беруть кредити на енергозберігаючі заходи.

— Кажуть що газовики працюють з комунальними теплоенерго зараз лише по передоплаті. Чи відповідає це дійсності, чи, може, хто як домовиться так і працює?

— На сьогодні в області підприємства теплокомуненерго мають заборгованість за спожитий газ 16,2 млн. гривень. Підписані угоди про теплопостачання газу, зі всіма теплокомуненерго крім трьох – підприємств теплоенерго Червонограду, Нового Роздолу та Моршина, про що я вже казав. По інших підприємствах угоди підписані, і здійснюється подача газу. Переважно принцип розрахунків тут не передоплата, а по факту, але це вже є умови самої угоди між теплокомуненерго та ДК «ГазУкраїни».  ДК «ГазУкраїни» до підписання угоди була поставлена умова про 100 відсоткову оплату, але зараз ці умови нам пом’якшили – підписані угоди з теплоенергетичними підприємствами, які розрахувались більше, ніж на 70 відсотків. Тому на сьогодні при заборгованості в 16,2 млн. грн. майже зі всіма теплокомуненерго підписані угоди про постачання їм газу.

— Частина політиків переконує що невдовзі необхідно буде знову переглядати тарифи на теплопостачання, якщо з 1 січня зміниться ціна на газ для України з 95 доларів до 130 дол за тис. куб. газу. Що буде робити ЛОДА в такому випадку?

— Давайте ми проживемо цей рік в тих умовах, в яких ми зараз є. Ми і так в дуже непростій ситуації, але я думаю, що нам в ній вдалося втриматися – тепло буде подано в кожну оселю. Я би не хотів загадувати, як воно там буде.

— Колишнє керівництво НАК«НафтоГазУкраїни» говорить, що потребу споживання газу може закрити газ власного видобутку. Водночас зима 2005-2006 року показала, що Україна споживає більші обсяги, аніж сама спроможна видобути. Який газ споживатиме Львівська область?

— Розумієте, є труба і підземні газосховища, але газ, який в них знаходиться, по кольору не розрізнити. Наскільки я розумію, то при існуючій системі споживання газ, який виробляється в Україні, споживається на комунальні потреби, але от для роботи промислових підприємств його необхідно закуповувати за кордоном. Наше завдання зменшити до мінімуму його споживання в комунальній системі (за рік до 10 відсотків), і тоді ми матимемо газ, який зможе використовуватися в індустрії (промспоживання).

— Тобто підняття цін на газ, що поступає із-за кордону комунальних споживачів стосуватися в принципі не має? Це головний біль промисловців?

— Якщо по об’єму газу то так, якщо ж говорити про газ, то з впевненістю говорити про те, що споживачі споживають лише український газ, а не іноземний, я не можу.


Розмовляв Валентин Концевич, «Гал-info»                     

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ