Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Це дражливе питання назви…

Члени блоку „Наша Україна - Народна самооборона” задумалися над змінами в назвах партійних формувань. Зокрема, голова Української народної партії Юрій Костенко заявив про те, що спільно з Народним рухом України вони погодили робочу назву єдиної партії демократичних сил. Називатиметься вона – Українська народна партія Рух.
“Ведучи переговори про об’єднання з НРУ ми порушили проблему назви, – розповів у коментарі “Гал-info” Юрій Костенко. – Як приклад я говорив про назву “Українська народна партія Рух”.
За словами Костенка, це ще не означає, що усі учасники блоку “НУ-НС” повинні об’єднатися навколо спільної партії під однією назвою. “Ми намагаємося йти до цього, брати участь у цьому процесі, – каже Юрій Костенко. – Але, як показує життя, це не просто, оскільки кожна партія базується на своїй ідеології, а ідеологія правих партій відрізняється від поглядів “лібералів” з НУ, а особливо від ідеології соціаліста Луценка”. За словами Костенка, вони лише констатували, що в Мін’юсті фактично зареєстровані усі назви, які би можна було б використати для єдиної націонал-демократичної партії. Загалом, Костенко визнав, що назва поки що стосуватиметься лише двох партій, а говорити про спільну назву для партії, що створюватиметься після виборів на основі блоку, наразі не час.
У цьому його підтримує ідеологічний союзник Костенка, представник Руху Ярослав Кендзьор, який, проте, сподівається, що теперішнє об’єднання обох партій після виборів стане предтечею потужного демократичного руху. “Ця ідея давно обговорювалася у лавах обох партій, -- каже у коментарі “Гал-info” Ярослав Кендзьор. – Обрання назви – це перший такий крок до об’єднання”.
Варто зауважити, що така ініціативність Костенка наразі не викликає особливого зацікавлення або захоплення серед союзників по блоку. “Мені невідомо про такі заяви Костенка, -- сказав у коментарі “Гал-info” один з лідерів “Народної самооборони” Тарас Стецьків, даючи зрозуміти, що його більше цікавить власний теперішній передвиборчий тур Україною. – Я сприймаю цю назву лише як особисту думку пана Костенка”.
Затягуванням об’єднавчого процесу назвав подібні заяви представник “Нашої України” Володимир В’язівський. “Питання об’єднання двох демократичний партій з подібними ідеологічними платформами не викликає особливих заперечень, – сказав у коментарі “Гал-info” В’язівський. – Проблемою є те, чи доцільно це проводити зараз, коли йде об’єднавчий процес всередині блоку, коли ці партії підписали домовленості про спільні дії”. За словами В’язівського, подаючи подібну ініціативу, обом партія варто пам’ятати про відповідальність та дотримання прийнятих раніше рішень.
Політологи також по-різному трактують актуальність об’єднання і обрання назви для об’єднання. Зокрема, на думку політолога Олеся Донія, така ініціатива не мала би порушити гармонії в стосунках всередині блоку. “Для початку дискусії абсолютна нормальна пропозиція, -- розповів “Гал-info” політолог. – Очевидно, що в інших представників партій мегаблоку “НУ--НС” можуть бути інші пропозиції”. За словами Донія, важливо, що це перша подібна спільна пропозиція двох партій. “Тепер можна зважити всі “за” і “проти”, провести загальне обговорення серед членів усіх партій і за допомогою складеного рейтингу вибрати найоптимальнішу назву” – каже Олесь Доній.
Іншої думки притримується політолог Андрій Єрмолаєв, кажучи, що це перший сигнал про непрості стосунки всередині мегаблоку. “Ще коли йшло формування блоку, я коментував, що справжні виклики цього блоку з’являться не в ході виборчої компанії, а одразу після неї, – каже Андрій Єрмолаєв. – Сама ідея формування нової партії викличе серйозну конкуренцію у блоці, тому що блок складається з кількох досить потужних команд зі своєю ідеологічною позицією”.
На думку Єрмолаєва, незалежно від того, яким чином сформована тепер партійна десятка і які іміджеві позиції у нинішніх лідерів, кожна з цих груп, які мають свою традицію, свою позицію, буде виборювати своє право на політичне лідерство, на свою ідеологічну платформу. “Це логічно, що першу таку заявку зробили лідери Правиці, адже що вони давно працювали над об’єднаним проектом демократичної партії, -- каже Єрмолаєв. – В моїх очах вони стали своєрідною жертвою дострокової виборчої компанії. Бо якщо б такі вибори відбуватися в наступному році, то, безумовно, правиця пішла би на вибори самостійно, і мала би шанс отримати перемогу, сформувавши після цього об’єднану силу”.
За словами Єрмолаєва, вимушений похід УНП і Руху у складі пропрезидентського блоку призводить до того, що лідери Правиці намагаються зайняти своє вагоме місце у ньому. У цьому їм на допомогу приходить вироблений досвід та ідеологічна різниця позицій у поглядах союзників. “Що стосується назви, то вона є символічною й лише демонструє амбіції й бажання лідерів Правиці бути ядром об’єднання, – вважає Андрій Єрмолаєв. – Це ще не ультиматум, але вже попередня заявка на конкуренцію. Думаю, що і політикам з “Нашої України” і “Народної Самооборони” буде непросто в цій конкуренції, адже доведеться доводити свою правоту”.
Ймовірно, що багато чого буде залежати й від позиції Президента, якому доведеться визначатися з приналежністю і своїм відношення до нової партії. “Але вже сьогодні стає зрозуміло, що процес об’єднання в одну партію буде непростим і навряд чи всі учасники блоку погодяться на об’єднання, – каже Єрмолаєв. – Ситуація з “Порою” свідчить, що незважаючи на розмови про єдину потужну команду, політичних реверансів не буде”.
Таким чином, заява Костенка стала прецедентом, який виник у часі перевиборної боротьби, ставши свідченням кризи довіри та виявивши різні політичні амбіції. А тому стає зрозумілим, що після виборів такі тенденції загостряться.
 
Володимир ПЕРЕГІНЕЦЬ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ