Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Ціни на харчі б’ють рекорди по стрибках у висоту

Як і обіцяли чиновники з Кабміну, ціни на продовольчі товари після виборів почали змінюватися. Щоправда, замість того, щоб знизитися, як прогнозував перший віце-прем’єр, міністр фінансів та кризовий менеджер Кабміну Януковича Микола Азаров, вони чомусь поповзли вгору.
Зокрема з 1 жовтня фактично на 10% у середньому по Україні зросли ціни на хліб, на 15-20 відсотків зросли ціни на овочі та яйця, на 30-40% молочні продукти та фактично на 40-50% ціни на олію. Якщо говорити про підвищення ціни з початку року, то, за даними Держкомстату, відбулося зростання цін на 49,2% ціни на олію, на 41,4% підвищилася ціна на городину та овочі (коренеплоди, зелень), на 48,2% яйця, на 34,9% молоко, на 14% хліб та хлібобулочні вироби. Найменше зросли ціни на м‘ясо – всього на 8,9%. Пік інфляційних процесів, а саме зміни споживчих цін, припав на червень та на вересень. Що буде далі – чіткої однозначної відповіді дати важко – одні експерти вважають, що пік зростання споживчих цін вже минув і відбудеться деяке зниження цін, зокрема ріст яких був викликаний спекуляціями, як наприклад олія. Інші говорять, що попри те, що пік росту цін вже позаду, здешевлення годі чекати – попереду лише ріст цін.
Аналітик Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Володимир Коновальчук вважає, що ціни зростатимуть і надалі, зокрема на 10-15% до кінця року зростуть ціни на м‘ясні, молочні продукти, городину, овочі та фрукти.
«Якщо говорити на перспективу, то підвищення цін відбудеться у передсвятковий період, зокрема традиційно зростуть ціни на м‘ясо, а на початку весни взагалі відбудеться загальне зростання цін на всі споживчі товари, – говорить експерт Центру економічної політики Андрій Кірченко, -- крім того, що ріст ціни на паливо спричинить підвищений попит в період посівної, воно, як одиниця, що закладається в собівартість товару як витрати на доставку, зросте в зв‘язку з тенденціями, що є на паливно-енергетичному ринку України та згідно зі світовими тенденціями росту цін на нафту». 
Водночас заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин каже, що ціни далі не підвищуватимуться, оскільки для цього немає обґрунтованих економічних підстав, а зі спекулянтами, серед яких ті, що перепродують олію та молоко, в області боротимуться методом обмеження торговельної надбавки та рівня рентабельності. Щоправда, самі виробники олії заявляють, що ціни на олію за місяць знизяться ледь що не до вересневих. Зокрема генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук заявив про те, що ціна на олію в торгових мережах України найближчим часом знижуватиметься і досягне рівня 7-8,50 грн за літр. Капшук пояснює таку динаміку тим, що, мовляв, урожай олії і насіння соняшника в Україні є добрим і тому підстав для підвищення ціни не має бути.
 
Трактування
 
«Подорожчання на продовольчих ринках відображає ситуацію в АПК і те, що відбувається з економікою села, – говорить президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич. – Це чергове подорожчання, є реальним свідчення довготривалої агропромислової політики, яку провадили всі, хто був при владі за 15 років Незалежності України, а не того, що стало менше, наприклад, м‘яса, зерна або молока. Зараз виробляється приблизно стільки ж продуктів харчування, скільки вироблялось 100 років тому, так само, як і умови, в яких працюють сільськогосподарські виробники, які змінилися не суттєво».
Подорожчання продовольчих товарів, що відбулося в цьому році, зі слів Томича, спричинило те, що влада намагалася тимчасовими методами стабілізовувати цінову ситуацію. «Як наслідок це призводить лише до ускладнення ситуації і виливається в підсумку тим, що ми отримали зараз – ціни на всю сільськогосподарську продукцію підскочили», – говорить Томич.
Також серед причин росту цін на продукти він називає зміну ситуації на світових ринках, зокрема часткова переорієнтація сільського господарства на виготовлення сировини для біодизелю та біоетанолу, а також зменшення в зв‘язку з такою переорієнтацію дешевого сільськогосподарського імпорту в Україну. Як вважає Томич, ці фактори ускладнили цінову політику і ціни зростатимуть і надалі. «Можу посперечатися, що рівно через рік українці куплятимуть хліб, який коштуватиме до 70 відсотків дорожче, аніж зараз, і все через те, що ми «вогонь гасимо бензином», – сказав експерт.
Втім, як вважає експерт, все знаходиться в наших руках: «Проблему сільськогосподарської інфраструктури можна вирішити за декілька місяців і це дасть можливість здешевити нинішні ціни на продукти на 30-40 відсотків. Це дасть можливість принаймні створити умови, щоб ціни далі не росли, але для цього треба політичну волю Президента та парламентарів щодо реалізації чіткої АПК-політики, потрібна чітка програма дій в АПК, вирішення питання ринку землі, розвитку сільської місцевості. Ще потрібне належне кадрове забезпечення – галуззю мають керувати не політики, а фахівці, які розуміються на проблемах сільського господарства», – зазначив він.
«Причин росту цін на продовольчі товари є всього дві, – говорить заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин, – ріст сировинної бази та спекулятивний ріст цін. Економічно об‘єктивним є подорожчання молока, відтак молокопродукції – масла, сирів. Молочні виробництва, збільшивши закупівельні ціни, нарешті стали рентабельними і перестали працювати собі в збиток. Водночас не треба плутати зі спекуляціями, коли перекупники завищують рівень рентабельності та торгової надбавки, як це відбувається, наприклад, з олією. Подібна до ситуації з молоком і ситуація зі зростанням цін на хліб – такого як обіцяли росту в 30% ціни – не буде, бо влада присікатиме такі спекуляції. Втім, деяке подорожчання вже відбулось, і воно є об‘єктивним, через те, що ціни на світових біржах на зерно виросли».
Перспективним Стефанишин вважає зниження цін на молочні продукти та олію, водночас він вважає, що ціни на хліб та крупи не знизяться. «Здешевлення цін на хліб не буде, але і подальшого їх подорожчання до середини березня 2008 року не буде. Якщо говорити про овочі, то їхній врожай є добрим, і тому підвищення ціни немає, так само і з фруктами, які є переважно завізними – ціни регулюються на ці види товару сезонним чинником. Також не зросли ціни на м‘ясо – їхній ріст може відбутися у передсвятковий період, але це є нормально і традиційно», – зазначив Стефанишин.   
Говорячи про найбільш проблемний продукт – олію, Стефанишин зазначив, що тенденція до зниження вже є.
«Вже зараз роздрібна ціна на олію в середньому по області знизилася на 20 копійок. Причиною цієї тенденції є перевиробництво олії, а підвищення її ціни є суцільною спекуляцією. Зараз в Україні вироблено олії в 3-3,5 раза більше, аніж внутрішній ринок може спожити. Водночас Україна входить в першу сотню країн – найбільших експортерів олії, тому якщо експорт олії заборонять, то виробники олії зазнають величезних збитків. Тому ціни на олію знижуватимуться і надалі, принаймні до рівня середини вересня», – зазначив Стефанишин.
Водночас Стефанишин повідомив про те, що наступного тижня буде підписано розпорядження голови ЛОДА, в якому фіксуватиметься рівень торговельної надбавки, після чого проти спекулянтів, які завищують рівень рентабельності та торговельної надбавки на всі види продовольчої продукції застосовуватимуть штрафні санкції.   
Щодо допомоги держави соціально незахищеним громадянам «пережити» кризу, Стефанишин зазначив, що в розвинутих країнах це робиться наступним чином – якщо відбувається стрибок цін, наприклад на 15 відсотків, то і автоматично на 15% збільшується соціальна допомога незахищеним громадянам.
«Такі речі мають закладатися до державного бюджету, і коли відбувається економічно обґрунтоване подорожчання, допомога держави незахищеним верствам населення збільшується настільки, наскільки зросли ціни. Це є нормальна практика в розвинутих країнах, у нас замість того тимчасово штучно стримують ріст цін, в результаті страждають незахищені громадяни», -- зазначив чиновник.
 
Що роблять/робитимуть урядовці
 
Фактично єдине, що державна влада в цій ситуації спромоглася зробити, то це налякати експортерів зерна та олії тим, що «закриє хвіртку» – заборонить експорт зерна та олії з території України. У випадку з зерном це мало подіяло, а у випадку з олією Україна почула заяву генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука про те, що ціни знижуватимуться, щоправда, невідомо, чи це справді відбудеться, як то заявив Капшук.
«Якщо тиск держави на виробників продовжуватиметься, виробники або взагалі не продаватимуть товару, чим створять дефіцит, або почнуть економити на якості», – говорить директор економічних програм Українського Центру перспективних досліджень ім. Розумкова Василь Юрчишин.
Щодо майбутньої політики прем‘єра Юлії Тимошенко, якщо вона звісно ним стане, наразі ніхто не береться робити прогнозів, згадуючи її попереднє прем‘єрство та методи, які вона застосовувала, зокрема по відношенню до нафтотрейдерів, щоб ті знизили ціни на пальне. Але робити щось треба. Більшість експертів схиляється до думки, що зупинити подальше зростання цін на споживчі товари можна якщо адресно допомагати найбіднішим верствам населення – тим людям, що витрачають на продукти більшу частину свого доходу. Друге – якщо провести земельну реформу, створивши цивілізований ринок продажу землі, скасувавши мораторій на продаж землі, що дасть можливість залучити приватний капітал у сільське господарство, тим самим давши поштовх для розвитку останнього. Також серед заходів називається дієва боротьба з монополізмом, зокрема зі змовою на ринках споживчих товарів та ПЕК, зменшення втручання виконавчої влади у діяльність виробників та переформатування діяльності НБУ – банк замість того, щоб штучно підтримувати курси інвалют та понадміру збільшувати кількість готівкової гривні в обігу (в червні 2007 кількість готівкової гривні було збільшено до 13,4 млрд, у той час як в 2006 році лише на 6,3 млрд грн) має зайнятися боротьбою з інфляцією.        
 
Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ