Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Львові „гостює” малярія

Цього року у Львові зафіксовано 45 випадків захворювання на малярію. Як правило, такі хворі - це студенти-іноземці, котрі приїжджають на навчання до Львова. Усі вони проходять хіміопрофілактику та лікування. Значно ризикують захворіти малярією та іншими небезпечними тропічними хворобами туристи, котрі відвідують країни, де поширені ці недуги. Завідувач відділенням медичної паразитології Львівської санстанції Наталя Білобрам назвала низку професій, представники котрих належать до групи ризику захворіти тропічними хворобами, - це льотчики, моряки та військовослужбовці, – розповіла „Гал-info” Наталя Білобрам.
Один з найефективніших засіб захисту від малярії, за словами медиків, це хіміотерапевтичний препарат „Фансідар”, який необхідно приймати тиждень до поїздки у тропічну зону, упродовж всього часу перебування, а після повернення препарат необхідно приймати цілий місяць (слід зауважити, що вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні тощо).

Нехтування правилами безпеки може призвести до трагедії, як це сталося минулого тижня у Львові – 13 липня, перебуваючи на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону, внаслідок захворювання на малярію помер військовослужбовець військової служби за контрактом сержант Ігор Терлецький. За кілька днів до того він повернувся з Ліберії, де проходив службу з листопада 2007 року по червень цього року у складі 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН. Як повідомив „Гал-info начальник інфекційного відділення Західного військово-медичного клінічного госпіталю Ігор Осіїк, з Ліберії миротворець прибув 18 червня, три дні він перебував на карантині, а потім пішов у відпустку. За допомогою у госпіталь він звернувся через тиждень,  26 червня, коли стан його здоров’я був у надзвичайно тяжкий.

За словами Ігоря Осіїка, миротворець розцінив симптоми малярійного захворювання як акліматизацію, і звернувся за допомогою занадто пізно, проте якщо б він звернувся в госпіталь одразу ж після відчуття перших признаків недуги, його життя можна було б врятувати. Військовослужбовець зізнався, що до поїздки у Ліберію він приймав хіміотерапевтичний препарат нерегулярно, а після повернення на батьківщину не приймав його взагалі.

Протималярійний препарат „Фансідар” має низку побічних дії, а саме відчуття переповнювання шлунку, нудота, млявість, головний біль, лихоманка, задишка, шкірні реакції, ін. Мабуть, через побічні дії військовослужбовець нехтував прийняттям препарату, адже коли він звернувся у госпіталь за допомогою свій вчинок аргументував так: „Протималярійні ліки приносить значно більшу шкоду здоров’ю, ніж сама хвороба”, - розповів Ігор Осіїк.

„Перед тим, як військовослужбовці вирушають в ендемічну зону, вони проходять фізичну, інформаційну та психологічну підготовку. Їх вакцинують від жовтої лихоманки та від стовбняка (комплекс від Правця), а щодо інших небезпечних хвороб, від яких немає вакцин, то вони приймають ряд хіміотерапевтичних препаратів, при прийомі яких хвороба, або не розвивається взагалі, або розвивається не у складних формах. Найголовніше те, що кожен з них отримує військову пам’ятку про малярію.

            Усі особисті та колективні препарати, якими повинні захищатись військовослужбовці від інфекційних хвороб, централізовано забезпечує Міністерство оборони, проте жодне міністерство не може забезпечити індивідуальний прийом медикаментів службовців, що є основною проблемою у боротьбі за людське життя”, - наголосив начальник інфекційного відділення Західного військово-медичного клінічного госпіталю Ігор Осіїк.

 

Малярія - найпоширеніше інфекційне, паразитичне захворювання на земній кулі, щороку від 100 до 400 мільйонів людей заражуються малярією, а смертність від неї становить 1,5-2 млн., ця цифра щорічно зростає на 16 %. 90 % випадків зараження малярією реєструється у Африці.

 
 
Оксана МИРУТЕНКО
 
Фото - www.tiensmed.ru
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ